Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Lockdown: Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση των λοιμωξιολόγων για σταδιακή άρση – Ποια είναι τα κριτήρια


Η άρση των περιοριστικών μέτρων και το πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα, αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, καθώς ολοκληρώνεται η τρίτη εβδομάδα του
 lockdown που επιβλήθηκε σε όλη τη χώρα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, η συζήτηση αυτή φαίνεται πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στην ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που κάνει και τις ανάλογες εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε στην ενημέρωση της Παρασκευής ότι “η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμη συζητηθεί στην επιτροπή και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα” για να συμπληρώσει ότι “σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας αποτελεί η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας.

Σε αυτό το σημείο, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, που δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων. “Προέβλεψε ότι μία βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση και νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που είναι εκεί έξω, στις πόλεις και όχι μόνο”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου για να συμπληρώσει πως “συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε αναζωπύρωση της επιδημίας”.

“Δυστυχώς η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσeων είναι απαραίτητη. Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας”, κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επανέλαβε ότι η συζήτηση για άρση του lockdown και τι θα ισχύσει την περίοδο των γιορτών, είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή. Είναι σαφές πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε, στη σωστή εφαρμογή τους. “Η κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, τις αντοχές του ΕΣΥ και την ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν”, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παπαευαγγέλου: “Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει”

“Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει” επεσήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στην ενημέρωση για τι εξελίξεις με την πανδημία στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου νοσημάτων και με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα κορονοϊού και στη 16η με βάση τη θνητότητα. “Παραμένουμε με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο” τόνισε και υπογράμμισε ότι σήμερα στη χώρα “υπολογίζεται ότι έχουμε περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα”. Ακολούθως είπε ότι “την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε όντως μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ακόμη και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων καθ’ όλη τη βδομάδα βρίσκεται κοντά στα 2.000 κρούσματα ανά ημέρα, στην Αττική είναι κάτω από 400 νέα κρούσματα την ημέρα και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600. Όλα αυτά είναι ευχάριστα αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτό που θα επιθυμούσαμε”.
“Ακόμη και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα”, γεγονός το οποίο η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι πιθανόν ερμηνεύεται από συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές. Επίσης, σημειώνεται “μια αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 48 χρόνια” είπε η κ. Παπαευαγγέλου. “Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό” τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το οποίο συνεπάγεται ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και αυτή η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας”.

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μας έχουμε μια σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και περισσότεροι από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων περιμένουμε μια μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα και είδαμε αυτές τις ημέρες για πρώτη φορά αεροδιακομιδή ασθενών. Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ είναι στο 88%. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 συνάνθρωποί μας θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα” τόνισε η καθηγήτρια και πρόσθεσε:

“Συμπερασματικά αν και έχουμε σαφή μείωση στα νέα κρούσματα αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από αυτό που περιμέναμε, το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει και δυστυχώς αναμένουμε μια συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες 7-14 ημέρες. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμη συζητηθεί στην επιτροπή μας και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας.


Πηγή: Prevezabest.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.