Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Tο μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας

Στην είσοδο της Λευκάδας και μόλις χίλια μέτρα από την (χώρα) κέντρο της πόλης, υποδέχεται και καλωσορίζει τους επισκέπτες του νησιού μας το μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας! Το κάστρο της Αγίας Μαύρας είναι ένα επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο όπου κτίστηκε σταδιακά, ξεκινώντας την ανέγερση του στις αρχές του 14ου αιώνα. Θεωρείται πως αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης για τα δεδομένα της περιόδου που κτίστηκε, καθώς από την θέση που βρίσκονταν υποστήριζε αμυντικά το νησί. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύμβολο για τους Λευκαδίτες, καθώς τα τείχη του κρύβουν ιστορικά γεγονότα πολλών αιώνων αλλά και το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του κάστρου, προς τιμήν της Αγίας Μαύρας και του συζύγου της, Αγίου Τιμόθεου.

Σημαντική αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός, ότι το κάστρο την σημερινή του μορφή την οφείλει στις ανακατατάξεις που έγιναν λόγω των πολεμικών συγκρούσεων. Η πρώτη φρουριακή κατασκευή ήταν ένας μικρός στρατιωτικός σταθμός και ολοκληρώθηκε το 1302 μ.Χ από τον Ιωάννη Ορσίνι.

 

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας στο πέρασμα των χρόνων

Το 1331 γίνονται σημαντικές ιστορικές αναφορές για το νησί, παρόλα αυτά δεν υπήρξαν αλλαγές στην διαμόρφωση του κάστρου.

Το 1395 μέχρι και το 1420 γίνονται οι πρώτες αλλαγές του κάστρου από τον Κάρολο Α’. Σημαντικές αλλαγές, καθώς πλέον η πόλη της Αγίας Μαύρας βρίσκεται στο εσωτερικό του κάστρου και αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού ύστερα από την επέκταση που πραγματοποιήθηκε.

Το 1479 οι Οθωμανοί κατακτούν το κάστρο, ωστόσο μέχρι και το 1503 γίνονται διάφορες ανακατατάξεις με τους Ενετούς.

Το σχήμα επτά γωνιών

Το 1566 μέχρι και το 1571 οι Οθωμανοί κάνουν σημαντικές αλλαγές. Η ολοκλήρωση της ανακατασκευής δίνει στο κάστρο πλέον σχήμα επτά γωνιών τη μορφή δηλαδή που έχει μέχρι και σήμερα. Να επισημάνουμε ότι κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας το κάστρο το χρησιμοποίησαν και οι πειρατές για τις επιθέσεις τους στις ακτές και στα εμπορικά πλοία. Ωστόσο, τα γεγονότα σύντομα θα αλλάξουν τόσο για τους Οθωμανούς όσο και για τους πειρατές όπου στις 6 Αυγούστου του 1684, ύστερα από 16 ημέρες πολιορκίας υπό την αρχηγία του Francesco Morozini, οι Οθωμανοί μεταφέρονται στην Πρέβεζα και οι πειρατές θανατώνονται. Οι Ενετοί έχοντας πλέον στα χέρια τους το κάστρο μετέφεραν την πρωτεύουσα στη θέση όπου βρίσκεται η σημερινή πόλη, και προχώρησαν σε ανακατασκευές μετατρέποντας το σε στρατόπεδο.

Το 1797 κατέφθασαν και παρέμειναν για έναν περίπου χρόνο στη Λευκάδα και το κάστρο οι δημοκρατικοί Γάλλοι. Ενώ τον Οκτώβριο του 1798 πολιορκούν και κατακτούν το κάστρο ρωσοτουρκικές δυνάμεις.

Το 1802 με κυρίαρχο την Τουρκία και εγγυήτρια δύναμη την Ρωσία δημιουργείται ένα ομόσπονδο κράτος, ανυψώνοντας την σημαία της Επτανήσου Πολιτείας. Η Ρωσία ηττήθηκε από τον Ναπολέοντα γεγονός που οδήγησε τον Τσάρο Αλέξανδρο Α’ σε ανακωχή, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 1807 η Επτάνησος Πολιτεία να περάσει στην κυριότητα του Ναπολέοντα.

Το 1810 οι Άγγλοι σε συνεργασία με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη αποφάσισαν την κατάληψη της Λευκάδος. Ξεκίνησαν λοιπόν να πολιορκούν το κάστρο, κάτι που διήρκησε περίπου σαράντα ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν οι Γάλλοι να μην αντέξουν τις πιέσεις και να αποχωρήσουν. Οι Άγγλοι παρέμειναν μέχρι τις 21 Μαΐου του 1864 όπου και τα επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας στις μέρες μας

Αργότερα το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε φυλακή για τους Τούρκους.

Το 1922-1932 στεγάστηκαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Μια σειρά γεγονότων οδήγησαν στην σημερινή μορφή του κάστρου της Αγίας Μαύρας, αποτελώντας το πιο σημαντικό ιστορικό σύμβολο στην είσοδο του όμορφου νησιού μας!

 

Ντοκιμαντέρ για το κάστρο της Αγίας Μαύρας

Πηγή: Μάρκος Σφέτσας – Youtube
Πηγή: Vimeo.com


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.