Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

H Γαστρονομική Κοινότητα Ζαγορίου στην Έκθεση Εxportof

Η Γαστρονομική Κοινότητα Ζαγορίου είναι μια από τις πρώτες κοινότητες που οργανώθηκαν στις αρχές του 2019 οπόταν και έκανε τα πρώτα δειλά βήματά της. Η δουλειά που απομένει είναι τεράστια, σε πολλά επίπεδα, αλλά με κάθε ευκαιρία δείχνει την θέλησή της να αξιοποιήσει τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής της, και να συμμετέχει στις δράσεις των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, του προγράμματος που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προβολή της γαστρονομίας κάθε τόπου της χώρας.

Στην 7η Έκθεση Expotrof 2020 οι φίλοι της ελληνικής γαστρονομίας παρευρέθηκαν στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του προγράμματος “Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism” και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα φιλόδοξο project που αποσκοπεί – μέσα από την αφύπνιση των κοιμισμένων συλλογικοτήτων – να αναπτύξει τη γαστρονομία στα κύτταρά της και να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο κάθε περιοχής, συμβάλοντας έτσι στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου και της τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας την ταυτότητα κάθε τουριστικού προορισμού.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε η δουλειά που γίνεται εδώ και ένα χρόνο στις πρώτες δέκα (10) Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας. Άλλες κοινότητες σε φάση ωριμότητας και εξωστρέφειας, άλλες στη φάση οργάνωσης του υλικού τους κι άλλες στα πρώτα τους βήματα, όλες όμως με τη θέληση να αναπτύξουν τον Γαστρονομικό Τουρισμό στον τόπο τους.

Από την περιοχή του Ζαγορίου συνόδεψαν τα μέλη της Κοινότητας, προϊόντα, όπως τυροκομικά (φέτα από το τυροκομείο Παππάς και γαλοτύρι από το τυροκομείο Ζαγόρι), βότανα, μέλια, αγριόχορτα, μανιτάρια, τσίπουρα και κρασιά από τα δυό κοντινά επισκέψιμα οινοποιεία του Κατώι Αβέρωφ και του Γκλίναβου.

Τα μαγειρέματα που παρουσίασαν η αρχιτέκτων Ελένη Αλεξάκη Παγκρατίου, η ξενοδόχος-μαγείρισσα Λίλα Τσάτση και η ξενοδόχος Έλσα Εξάρχου-Κεντέρη ήσαν από τα κλασικά εδέσματα του Ζαγορίου. Φαγάκια της φτώχιας, της ταχύτητας αλλά και της τόσης νοστιμιάς.

Η Εύα Παρακεντάκη, Κρητικιά μαγείρισσα, δημοσιογράφος γεύσης και τηλεοπτική παρουσιάστρια που παρουσίαζε τις κουζίνες των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, εντυπωσιάστηκε από την απλότητα και φινέτσα της πίτας του Ζαγορίου. Οι πίτες το χαρακτηριστικό έδεσμα της τοπικής οικονομίας και του τοπικού πολιτισμού της Ηπείρου, ήταν η καρδιά της ηπειρώτικης κουζίνας και χρησιμοποιούνταν είτε από τους νομάδες είτε από τα μόνιμα νοικοκυριά. Τα νοικοκυριά πάλι χρησιμοποιούσαν ως πρώτες ύλες για τις πίτες, τα προϊόντα που υπήρχαν αποθηκευμένα μέσα σε κάθε ζαγορίσιο σπίτι. Το τυρί, το βούτυρο, το γάλα, τα αυγά ήταν εξασφαλισμένα από την οικόσιτη κτηνοτροφία, ενώ από τα δημητριακά χρησιμοποιούσαν αλεύρι, είτε σταρένιο, είτε καλαμποκίσιο.

Πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες

Με δυό λόγια το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy & Wine Τourism που είναι το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης στον χώρο της Γαστρονομίας και του Τουρισμού. Η δράση του εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη του πλούτου της Ελληνικής Γαστρονομίας, μέσα από την κινητοποίηση των επαγγελματιών που οργανώνονται στις «Γαστρονομικές Κοινότητες» κάθε περιοχής.

Πηγή: Epirusnews.eu


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.