Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

«Όχι» σε έρευνες – εξορύξεις στο Ζαγόρι και από το νέο δήμαρχο

Ξεκάθαρη θέση κατά των ερευνών και πιθανής εξόρυξης πήρε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, σημειώνοντας ότι και σε προεκλογικές δηλώσεις του είχε ταχθεί κατά και το ίδιο πράττει και τώρα. «Σεβόμενος την απόφαση του Δ.Σ. θα την τηρήσω κατά γράμμα. Αν γίνουν εξορύξεις ο τόπος μας θα είναι τελειωμένος, θα γίνει κρανίου τόπος, έχουμε μεγάλη ευθύνη να τον παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές». 

Ο κ. Σουκουβέλος ερωτηθείς από συμβούλους, νυν και νεοεκλεγμένους, αν θα φέρει το θέμα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, απάντησε ότι εφόσον χρειαστεί θα το πράξει.

Στις τοποθετήσεις τους δημοτικοί σύμβουλοι, απερχόμενοι και νεοεκλεγμένοι, τάχθηκαν κατά των ερευνών, όπως και πολλοί πολίτες και η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, αλλά και μέλη κινήσεων και πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο. Μάλιστα, κατατέθηκαν και προτάσεις για κινητοποίηση όλων των προέδρων και κατοίκων των χωριών και δυναμικές αντιδράσεις σε περίπτωση που επιχειρηθεί νέα απόπειρα έρευνας, όπως έγινε στα Κάτω Πεδινά από μικρή ομάδα πολιτών με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το συνεργείο.

Η νέα απόφαση

Η ομόφωνη απόφαση στην οποία κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου εμμένει σταθερά και αταλάντευτα στην 102/2018 ομόφωνη  Απόφαση του κατά κάθε παρέμβασης που θα αφορά έρευνα ή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από την Κοινοπραξία «Energean Oil &Gas και Repsol», όχι μόνο στις δημοτικές εκτάσεις, αλλά και σε  δημόσιες και ιδιωτικές στα όρια του Δήμου, δεδομένου ότι η δραστηριότητα αυτή δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά του Ζαγορίου, ως περιοχή φυσικού κάλλους, ενταγμένης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου, με πληθώρα περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000 που έχει επενδύσει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, αποτελώντας δημοφιλή προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Το Ζαγόρι έχει χαράξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης και δεν πρόκειται να επιτρέψει εξορύξεις και καταστροφή του περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων του.

Καταγγέλλουμε την παραβίαση από την ανάδοχο κοινοπραξία του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης και, εφόσον απαιτηθεί, θα κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για σταμάτημα των ερευνών, καθώς και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Καλούνται τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος και να στηρίξουν τη θέση του Δήμου μας ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις».

Πηγή: Epirusnews.eu


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.