Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Όσιος Πατάπιος – Λουτράκι

     Η Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου στα Γεράνεια Όρη, απέχει 14 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμένου, Ταρσού και Πολυφέγγους . Η Μονή έχει κτισθεί σε μια πλαγιά της κορυφής σε ύψος 650 μέτρων γύρω από ένα μικρό σπήλαιο το οποίο χρησιμοποιούταν αρχικά σαν ασκητήριο ενώ στην συνέχεια με την φροντίδα κληρικών και λαϊκών έλαβε την μορφή ναυδρίου. Μέσα στο σπήλαιο και στα δυτικά κοιλώματα του, απεκαλύφθη άθικτο και ολόσωμο το χαριτόβρυτο λείψανο του Οσίου Παταπίου.  

Το σκήνωμα του Οσίου Παταπίου

     Ο Όσιος Πατάπιος (380-450 μ.χ.) γεννήθηκε στην Αίγυπτο από ευσεβούς χριστιανούς γονείς. Πληροφορίες για τον βίο του δίνουν ο Συμεών ο Μεταφραστής και ο υμνολόγος Άγιος Ανδρέας Κρήτης. Με την ολοκλήρωση της εγκύκλιας μόρφωσης του, ακολούθησε άλλους ασκητές στην έρημο βιώνοντας την αγνότητα, την υπακοή και την ακτημοσύνη αποκτώντας ταυτόχρονα και φήμη σοφού γέροντα, προσελκύοντας κοντά του πλήθη λαϊκών και μοναχών. Προκειμένου να συνεχίσει την ασκητική ζωή του, αναγκάστηκε να φύγει για την Κωνσταντινούπολη και να εγκατασταθεί στις Βλαχέρνες στον Κεράτιο κόλπο. Λόγω της αρετής του, συγκεντρώθηκαν γύρω του αρκετοί μοναχοί και συγκροτήθηκε το κοινόβιο της Μονής των Αιγυπτίων η οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστή λόγω των θαυμάτων του Οσίου Παταπίου. Μετά το οσιακό τέλος του το τίμιο σκήνωμα παρέμεινε αλώβητο στον χρόνο και πιθανότατα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. 

   Ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής και ο υμνολόγος Άγιος Ανδρέας Κρήτης αναφέρουν ότι ο Όσιος Πατάπιος κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθειά γηρατειά και ενταφιάστηκε στον ναό του Ιωάννου του Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη. Υποστηρίζεται ότι μεταγενέστερα του Ι’ αιώνα και κατά τους πρώτους χρόνους μετά την Άλωση της Πόλης, ευσεβείς μοναχοί μετέφεραν τον άγιο λείψανο και το τοποθέτησαν στο ασκητήριο των Γερανείων. Ένα στοιχείο που ενισχύει και την άποψη αυτή, είναι η απεικόνιση της Αγίας Υπομονής στο τέμπλο η οποία πριν γίνει μοναχή υπήρξε αυτοκράτειρα και λέγεται ότι ήταν σύζυγος του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, άνθρωποι της Οσίας Υπομονής και πρώην ανακτορικοί φεύγοντας κρυφά από την Κωνσταντινούπολη, να μετέφεραν στα Γεράνεια το ιερό λείψανο και ίδρυσαν εκεί το ασκητήριο στο οποίο και κρυβόντουσαν από τον φόβο των Τούρκων.

    Αφορμή για την αποκάλυψη του τιμίου λειψάνου του Οσίου Παταπίου στάθηκε το ύψος του Ιερέα Κωνσταντίνου Σουνάκη, ο οποίος επισκεπτόμενος συχνά το ασκητήριο, όταν λειτουργούσε, ήταν υποχρεωμένος να σκύβει διότι το σπήλαιο ήταν χαμηλό. Έτσι το 1904 ζήτησε από τον μαρμαρά Βασίλειο Πρωτόπαπα από το Λουτράκι, να σκάψει και να διευρύνει το σπήλαιο προς  όλες τις πλευρές. Στην δυτική πλευρά, μέσα σε κρύπτη, αποκαλύφθηκε του Άγιο λείψανο ολόσωμο. Το σκήνωμα στηριζόταν σε κέδρινη βάση προς το κεφάλι και μαρμάρινη προς τα πόδια και καλυπτόταν με σειρά από κεραμίδια.

   Την ταυτότητα του λειψάνου μαρτυρούσε δερμάτινη μεμβράνη στην οποία ήταν γραμμένο το όνομα του Οσίου Παταπίου.

Είσοδος στο Ασκητήριο όπου φυλάσσεται το τίμιο λείψανο του Οσίου Παταπίου

     Τον Αύγουστο του 1952 εγκαταστάθηκε η πρώτη μοναχή και άρχισε ανεπίσημα η λειτουργία της Μονής. Οι χριστιανοί της Κορινθίας περιέβαλαν το μοναστήρι με αγάπη και σεβασμό και βοήθησαν στην λειτουργία της Μονής όπου κυριαρχούσαν ο κόπος και ο μόχθος των μοναζουσών.

Από τότε η Μονή λειτουργεί ως κοινοβιακό Μοναστήρι και απλώνεται γύρω από το σπήλαιο-ναό όπου φυλάσσεται και το άγιο λείψανο.

Εικόνα του Οσίου στον εξωτερικό χώρο της Μονής

     Η Μονή περιλαμβάνει το Καθολικό προς τιμήν της Κοιμήσεως της υπεραγίας Θεοτόκου σε βυζαντινό ρυθμό, το ναύδριο της Αγίας Τριάδος στο χώρο που περικλείουν τα κελλιά και ο ναός της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, νεκροταφειακός, εκτός του περιβόλου της Μονής, εξυπηρετούν τις λατρευτικές ανάγκες  των μοναχών και προσκυνητών.

Το καθολικό της Μονής προς τιμήν της Κοιμήσεως της υπεραγίας Θεοτόκου

Εξωτερική άποψη της Μονής

     Τα πολλά και εξακριβωμένα θαύματα του Οσίου Παταπίου καθώς και η μοναδική τοποθεσία του, συντελούν ώστε πολλοί προσκυνητές να καταφεύγουν στην Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου για να προσκυνήσουν το τίμιο λείψανο του και να βιώσουν, έστω και λίγο, τους καρπούς της πνευματικής συναναστροφής με τις αδελφές μοναχές.

Πλήν  του τιμίου σκηνώματος του Οσίου Παταπίου, η Μονή έχει αποθησαυρισμένα και λείψανα (τμήμα σιαγόνας) του Αγίου Νίκωνος καθώς και την κάρα της Αγίας Υπομονής.

 Όσιε του θεού πρέσβευε υπέρ ημών

 

 

ΠΗΓΗ : ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΠΑΠΙΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.

ΕΙΚΟΝΕΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΠΑΠΙΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ, ΣΒΙΛΛΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (Φωτογραφίες με την ευλογία των αδελφών Μοναχών της Μονής.)

ΣΥΝΤΑΞΗ : Το παρόν συντάχθηκε από τον Σβίλλια Διονύσιο με την ευλογία των αδελφών Μοναχών της Μονής.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… enromiosini.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.