Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Χλωρίδα Λιμνοθάλασσας Λευκάδας: 54. Κερίνθη η μεγάλη (καμπανάκια) – Cerinthe major

3_Cerinthe major

Ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στο νησί μας, την Λευκάδα, με εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας είναι η λιμνοθάλασσα.

Εκτός από τα πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που κατά καιρούς όλοι θαυμάζουμε, φιλοξενεί μια ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα. Ένας μεγάλος αριθμός φυτών ζει και αναπτύσσεται σε απόσταση 0-100 μέτρα από τις παρυφές του μικρού ιβαριού. Συνεχίζουμε με την παρουσίαση αυτού του πλούτου, όπως έχει καταγραφεί μέσα από τον φακό του γεωπόνου κ. Μπάμπη Λάζαρη.

5_Cerinthe major

54. ΚΕΡΙΝΘΗ. Cerinthe major. Οικογένεια: Boraginaceae. Κοινή ονομασία: Κερίνθη η μεγάλη, νερουλάκι, κερίνθη, καμπανάκια, Honeywort. Συνώνυμα: Cerinthe aspera Roth – Cerinthe major subsp. purpurascens (Boiss.) Selvi & Cecchi.

2_Cerinthe major

Το όνομα του γένους Cerinthe προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις κερί + άνθος και σημαίνει κέρινο άνθος από τα χρώματα και το σχήμα των λουλουδιών του.

4_Cerinthe major

Ασυνήθιστο, υπό την έννοια ότι δεν έχει τριχωτό φύλλωμα όπως τα άλλα μέλη της οικογένειας, Boraginaceae.

6_Cerinthe major

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20-30 εκατοστά ύψος. Τα κατώτερα φύλλα είναι επιμήκη, σπατουλοειδή, ωοειδή με λευκά στίγματα και τα ανώτερα ωοειδή λογχοειδή άμισχα, που αγκαλιάζουν περιμετρικά τον βλαστό. Η στεφάνη είναι σωληνοειδής, 15-20 χιλιοστά, κίτρινη, καφέ – πορφυρή στη βάση, σπάνια ολόκληρη. Τα βράκτια της ταξιανθίας έχουν γλαυκό πράσινο χρώμα.

7_Cerinthe major

Ανθίζει από Φεβρουάριο- Απρίλιο.

Τα φυτά διαφέρουν σημαντικά ως προς το μέγεθος και τη μορφή ανάλογα με τις συνθήκες που αναπτύσσονται και τη φύση του εδάφους.

1_Cerinthe major

Βιότοπος: Φύεται σε πετρώδεις πλαγιές, ξέφωτα δασών, ακαλλιέργητους αγρούς και λιβάδια έως τα 800 μέτρα.

Εξάπλωση – Καταγωγή: Είδος ολόκληρης της Νότιας Ευρώπης.

Δες εδώ όλες τις αναρτήσεις για την χλωρίδα της Λιμνοθάλασσας της Λευκάδας.

Πηγή: Kolivas.de


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.