Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Το μητρικό γάλα…

3Από εκδήλωση στην Λευκάδα για την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού

Της Κάλι Καρά

Το μητρικό γάλα που παράγεται από το στήθος της γυναίκας κατά το θηλασμό του βρέφους, γνωστό και ως λευκό αίμα λόγω της σπουδαιότητας που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι η ιδανική τροφή για το βρέφος. Η σύστασή του μεταβάλλεται ακόμη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά και ανάλογα με τις ηλικιακές και αναπτυξιακές ανάγκες του βρέφους. Το μητρικό γάλα προσφέρει ανοσία στις ασθένειες και συμβάλλει στην ανάπτυξη του βρεφικού ανοσοποιητικού συστήματος. Τα θηλάζοντα βρέφη αρρωσταίνουν λιγότερο επειδή το μητρικό γάλα μεταφέρει στο βρέφος μητρικά αντισώματα στις ασθένειες, ενώ κανένα υποκατάστατο δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Δεν γλίτωσε, όμως, ούτε το μητρικό γάλα από τη «χρυσή» καπιταλιστική βιομηχανία του παιδικού γάλακτος, αφού η βιομηχανία αυτή, μόνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αξίζει ετησίως 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πασχίζει να διατηρήσει τα κέρδη της, όταν ο μητρικός θηλασμός κερδίζει όλο και περισσότερες οπαδούς στα ανεπτυγμένα κράτη, γι΄ αυτό η βιομηχανία βρεφικού γάλακτος επενδύει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με προσχέδιο ψηφίσματος, τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ καλούνται με την ψήφο τους να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να θηλάζουν, καθώς, βάσει των ευρημάτων και των συμπερασμάτων σχετικών επιστημονικών ερευνών, τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλαπλά και θωρακίζουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους.

Να, γιατί ο Ισημερινός, που επρόκειτο να υιοθετήσει αυτό το μέτρο, απειλήθηκε από τις ΗΠΑ με «τιμωρητικά εμπορικά μέτρα» και ακύρωση της σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας αν η χώρα δεν το εγκατέλειπε.

Να, γιατί η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον και Αμερικανοί διπλωμάτες άσκησαν έντονες πιέσεις στα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να τις πείσουν να μη στηρίξουν ψήφισμα που ενθαρρύνει το θηλασμό και το συντονισμένο μήνυμα του προέδρου Τραμπ ότι «οι γυναίκες χρειάζονται πρόσβαση σε βιομηχανικό βρεφικό γάλα». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν δίνουν καθόλου άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες μητέρες.

Να, γιατί εταιρείες της «χρυσής» βιομηχανίας του παιδικού γάλακτος φαίνεται πως έχουν βάλει στο «μάτι» τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Να, γιατί καταγγέλλονται επιθετικές πρακτικές προώθησης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά βρεφικού γάλακτος και πολλές εταιρείες προσπαθούν να παρακάμψουν τους κανονισμούς ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε μητέρες και επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας να επιλέξουν το γάλα σκόνης αντί του θηλασμού.

Η βιομηχανία «μωρό» δεν άφησε απ΄ έξω τη χώρα μας, όταν εκτιμάται ότι το κόστος για τη χορήγηση ξένου γάλακτος για την οικογένεια τα δύο πρώτα χρόνια φτάνει τα 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά μεγέθη, ο κύκλος εργασιών μιας από τις παλαιότερες βιομηχανίες της χώρας μας ενισχύθηκε κατά 3,76% και ανήλθε σε 73 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 70,3 εκατ. ευρώ το 2015.

Ως πότε οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αυτού του τόπου θα ανέχονται τα μονοπώλια να τους πίνουν το αίμα και τα παιδιά τους να πίνουν με το ζόρι το γάλα τους;

(902.gr)

Πηγή: Kolivas.de


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.