Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Τι προκαλεί καυστικό πόνο στην πλάτη και πως θα το αντιμετωπίσετε;

ponos-spondiliki-stili

Το να έχεις την αίσθηση ενός καυστικού πόνου στην πλάτη μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό και αρκετά εξουθενωτικό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους εκδηλώνεται ο πόνος στην πλάτη και η φύση του πόνου μπορεί να αποτελέσει σημαντική ένδειξη για τους γιατρούς που αναζητούν μια διάγνωση.
Ενώ τα συμπτώματα του πόνου στην πλάτη μπορεί να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, η αίσθηση του καυστικού πόνου στην πλάτη είναι συχνά το αποτέλεσμα της σύσφιγξης των μυών, που τους αναγκάζει να ζεσταθούν και ακόμη και να παρουσιάσουν μια κοκκινωπή εμφάνιση στο δέρμα.

Οι αιτίες του καυστικού πόνου στην πλάτη
Αιτίες που προκαλούν καυστικούς πόνους στην πλάτη λόγω προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη: Οι σπονδυλικές μας στήλες αποτελούνται από διάφορους μεσοσπονδύλιους δίσκους που βρίσκονται μεταξύ των σπονδυλικών οστών. Αυτοί οι δίσκοι μπορεί να καταστραφούν λόγω εκφυλισμού ή τραυματισμού. Όταν ένας από αυτούς τους δίσκους φεύγει από την κανονική του θέση ονομάζεται κήλη δίσκου και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη. Η κάτω πλάτη, που ονομάζεται επίσης οσφυϊκή περιοχή, θεωρείται πιο ευάλωτη σε εκφυλισμό, τραυματισμούς και άλλες διαταραχές. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι στην περιοχή αυτή ασκείται μεγαλύτερη πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας και συμμετέχει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η ανύψωση βαρέων βαρών ή ο αθλητισμός.

Καυστικός πόνος στην πλάτη λόγω σκελετικού ελαττώματος: Το σχήμα της σπονδυλικής στήλης επηρεάζει τη στάση σας. Η σπονδυλική στήλη ίσως έχει υποβληθεί σε σκελετικές ή οστικές παραμορφώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στη στάση μας, οδηγώντας στην πρόκληση πόνου στην πλάτη. Καταστάσεις όπως η σκολίωση, η κύφωση ή η λόρδωση μπορούν να αλλάξουν τη μυϊκή μάζα του νωτιαίου μυελού και ακόμη και να συμπιέσουν τα νωτιαία νεύρα, με αποτέλεσμα τον καυστικό πόνο στην πλάτη.
Ο καυστικός πόνος στην πλάτη οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς και διαστρέμματα: Το τέντωμα, οι θλάσεις ή οι τραυματισμοί των μυών στην πλάτη μπορεί να οδηγήσουν σε ξαφνικό σπασμό ή διάστρεμμα. Αυτά συνήθως συμβαίνουν κατά την ανύψωση βαρέων αντικειμένων ή κατά τη διάρκεια ξαφνικών κινήσεων που καταβάλλουν οι μύες πέρα από τη δυνατότητά τους. Η επανειλημμένη καταπόνηση ή ο τραυματισμός της πλάτης μπορεί να προκαλέσουν εξασθένηση των μυών της με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε σπασμούς.
Αιτίες που προκαλούν πόνο στην πλάτη λόγω τραυματισμών: Ο σοβαρός πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι αποτέλεσμα άμεσων τραυματισμών στον μαλακό ιστό που στηρίζει τη σπονδυλική στήλη. Μερικές φορές ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει δυσφορία αργότερα. Η συνεχιζόμενη πίεση στα τραυματισμένα τμήματα της σπονδυλικής στήλης, όπως οι νωτιαίοι δίσκοι ή τα νεύρα, μπορεί να οδηγήσει σε καυστικό πόνο στην πλάτη.

Μυϊκός πόνος στην πλάτη: Συχνά εντοπισμένοι σε μια συγκεκριμένη περιοχή της πλάτης, αυτοί οι τύποι πόνου στην πλάτη συχνά γίνονται αισθητοί ως αύξηση της θερμοκρασίας στους μολυσμένους μυς. Είναι πιθανό ότι μια συσσώρευση τοξικών χημικών ουσιών στους μυς της πλάτης ή μια διαδικασία φλεγμονής προκαλεί αυτή την αίσθηση καψίματος.

Οσφυαλγία στέρησης οξυγόνου: Οφείλεται στην έλλειψη παροχής αίματος που κανονικά θα χορηγούσε οξυγονωμένο αίμα στους ιστούς. Όταν η παροχή αίματος περιορίζεται ή διακόπτεται εντελώς, προκύπτουν βλάβες στους ιστούς ή ακόμη και ο θάνατός τους. Η βλάβη στους μυς μπορεί να βιωθεί ως θερμότητα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία ή μούδιασμα.

Χημική ριζοπάθεια: Φλεγμονώδης κατάσταση της ρίζας των νεύρων. Μπορεί να προκληθεί από ρήξη του ινώδους δακτυλίου (το εξωτερικό τμήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου) και διάχυση του υγρού του δίσκου κατά μήκος της θήκης ρίζας νεύρου. Αυτή η κατάσταση είναι μια αντίδραση σε επαναλαμβανόμενες βλάβες της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί συνήθως σε όσους ασκούν ως επάγγελμα την ανύψωση βαριών φορτίων.

Πρόληψη του καυστικού πόνου στην πλάτη
Η παρουσία αιφνιδιαστικού πόνου στην περιοχή της πλάτης μπορεί να είναι ένα δυσάρεστο συμβάν, αλλά μπορεί να αποτραπεί σε κάποιον βαθμό. Διάφορες ασκήσεις, αποφεύγοντας πιθανούς κινδύνους για την πλάτη και χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, είναι όλες τους καλές μέθοδοι για την πρόληψη του καυστικού πόνου στην πλάτη. Ωστόσο είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας εάν τα τρέχοντα συμπτώματα του πόνου στην πλάτη δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων γενεσιουργών  αιτίων. Τα παρακάτω είναι μερικές συμβουλές που σας βοηθούν να αποφύγετε την εμφάνιση πόνου στην πλάτη:
Η άσκηση βοηθάει:

– Στη βελτίωση της στάσης του σώματος.
– Στην ενίσχυση της πλάτης και στη βελτίωση της ευελιξίας.
– Στην απώλεια ή στη διατήρηση του βάρους.
– Στην εξασφάλιση σταθερότητας για να αποφύγετε τυχόν πτώσεις.

Συμβουλές για ανύψωση (βαρών) και σκύψιμο
– Πάρτε μαζί σας κάποιον για να σας βοηθήσει εάν ένα αντικείμενο είναι πολύ βαρύ ή δύσκολο να κρατηθεί.
– Δώστε στον εαυτό σας μια ευρεία βάση στήριξης απλώνοντας τα πόδια σας σε απόσταση.
– Σταθείτε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αντικείμενο κατά την ανύψωσή του.
– Λυγίστε τα γόνατά σας, όχι τη μέση σας.
– Σφίξτε τους μυς του στομάχου όταν σηκώνετε ή χαμηλώνετε ένα αντικείμενο για να έχετε σταθερότητα.
– Κρατήστε το αντικείμενο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα σας.
– Ανυψώστε με τους μυς των ποδιών σας, όχι με την πλάτη σας.
– Καθώς ανυψώνεστε μαζί με το αντικείμενο, μη λυγίζετε προς τα εμπρός.
– Αποφύγετε να στρίβετε όταν σκύβετε, όταν σηκώνετε το αντικείμενο ή όταν το μεταφέρετε.

Άλλες συμβουλές:
Αποφύγετε να στέκεστε ακίνητοι για μεγάλες περιόδους. Όσοι ασκείτε επαγγέλματα τα οποία απαιτούν κάτι τέτοιο προσπαθήστε να εκμεταλλευθείτε κάθε ευκαιρία για να καθίσετε ή να ακουμπήσετε κάπου ώστε να αφαιρέσετε την πίεση από την πλάτη σας λόγω της στάσης ακινησίας.
– Αποφύγετε να φοράτε ψηλά τακούνια. Αντ’ αυτού, επενδύστε σε ένα άνετο παπούτσι με την κατάλληλη υποστήριξη.
– Όταν παραμένετε καθισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα σας έχει μια ευθεία πλάτη με ρυθμιζόμενο κάθισμα και πλάτη, υποβραχιόνια και έναν στροφέα.
– Τοποθετήστε ένα μικρό μαξιλάρι ή μια διπλωμένη πετσέτα πίσω από το κάτω μέρος της πλάτης όταν κάθεστε ή οδηγείτε. Αυτό θα σας προσφέρει οσφυϊκή υποστήριξη για πολύωρη οδήγηση.
– Εάν οδηγείτε για μεγάλες αποστάσεις, το να κάνετε ένα διάλειμμα σταματώντας και κάνοντας μια βόλτα ανά μία ώρα ή κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το τέντωμα των μυών της πλάτης σας.
– Κόψτε το κάπνισμα.
– Χάστε βάρος.
– Κάντε ασκήσεις για την ενίσχυση των κοιλιακών μυών σας σε τακτική βάση, καθώς έτσι λειτουργεί ο «πυρήνας» σας που παρέχει σταθερότητα στο υπόλοιπο σώμα σας.

Διάγνωση και θεραπεία του πόνου στην πλάτη
Ο καυστικός πόνος στην πλάτη είναι έντονος όταν συμβαίνει, οδηγώντας συχνά τα άτομα να βρουν μια άμεση θεραπεία όσο πιο γρήγορα μπορούν. Αν είστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε πως ο λόγος της εμφάνισης του πόνου στην πλάτη οφείλεται σε φυσική πίεση, η χρήση γνωστών θεραπειών που έχουν ανακαλυφθεί μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. Τα παρακάτω είναι μερικές εύκολες θεραπείες που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας:
– Σταματήστε και αποφύγετε να κάνετε την ερεθιστική δραστηριότητα που προκάλεσε τον πόνο στην πλάτη σας για λίγες μέρες.
– Εφαρμόστε θερμότητα ή πάγο στην περιοχή.
– Πάρτε μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη.
– Κατά τον ύπνο, προσπαθήστε να κοιμηθείτε σε εμβρυϊκή θέση. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας για να ανακουφίσετε την πίεση.
Αν υποψιάζεστε ότι η πηγή του πόνου στην πλάτη σας είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως στην περίπτωση ενός δίσκου κήλης, συνιστάται να δείτε αμέσως έναν γιατρό. Ο γιατρός θα αξιολογήσει πλήρως τη σπονδυλική σας στήλη και θα πραγματοποιήσει εξετάσεις απεικόνισης, όπως οι ακτίνες Χ και οι μαγνητικές τομογραφίες, για να λάβει μια καθαρή διάγνωση. Η αγωγή για σοβαρές βλάβες στην πλάτη θα κάνει συχνή χρήση ισχυρότερων αναλγητικών, φυσικοθεραπείας και άλλων θεραπειών για να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στη φυσιολογική σας κατάσταση.
Μια κοινή παρανόηση είναι ότι η ανάπαυση στο κρεβάτι είναι η καλύτερη μέθοδος δράσης, αλλά συχνά δεν συνιστάται εάν δεν υπάρχουν σοβαρά σημάδια πόνου στην πλάτη, όπως η απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του σφιγκτήρα. Αντ’ αυτού, το να παραμένετε ενεργός και να αναπαύεστε για περιορισμένο χρόνο στο κρεβάτι έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη θεραπεία του πόνου στην πλάτη. 

Πηγή: agrinionews.gr – Νέα και Ειδήσεις για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.