Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας (ΒΙΝΤΕΟ)

«Από αύριο ξεκινά η καταβολή του επιδόματος των 5.000 ευρώ στους πλημμυροπαθείς, με κατάθεση στους λογαριασμούς των δικαιούχων» ανακοίνωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους, θα ξεκινήσει η καταβολή των 5.000 ευρώ από αύριο. Τα χρήματα αυτά θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Ακολούθως, θα συνεχίσουν να υποβάλλονται αιτήσεις από όσους έχουν καταγραφεί, από τα συνεργεία του ΥΠΟΜΕΔΙ, ότι δικαιούνται την γενική αποκατάσταση την οποία προβλέπει ο νόμος και θα αρχίσει η καταβολή των 5.000 ευρώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των νοικοκυριών θα ξεκινήσει η καταγραφή των επιχειρήσεων για την έκτακτη ενίσχυση, η οποία θα είναι 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι ήδη προϋπολογισμένα από την Περιφέρεια Αττικής και είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό που μπορεί και θα κάνει η κυβέρνηση, είναι να καταθέσει ένα συνολικό πλάνο για τη δυτική Αττική, το οποίο ήδη ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει με τον κ. Γιούνκερ και ζήτησε την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπάρχει μια συζήτηση ότι θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ:

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες κυβερνητικές ευθύνες ή ευθύνες της Περιφέρειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η καταστροφή αυτή προέκυψε από συσσωρευμένα βάρη στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, τα οποία σχετίζονται και με την άναρχη οικιστική δόμηση, αλλά και την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης που υπάρχει ένα πλάνο, το οποίο ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ και εάν το συγκρίνουμε με τα προηγούμενα πλάνα είναι τουλάχιστον 500% υψηλότερο. Έχουμε κάνει πολύ περισσότερα από ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε την υλοποίηση των έργων.

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς ακινήτων, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε το θέμα των πλειστηριασμών «εξαιρετικά ευαίσθητο» και ως τέτοιο, όπως είπε, το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση
«Μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια τους και κατά τη διαδικασία της ρύθμισης, η οποία θα είναι ανοικτή έως τις 31/12/2018, υπάρχει πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη προσφέρει προστασία στην πρώτη κατοικία και ιδιαίτερα στη λαϊκή κατοικία. Το 70% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με χρέη έως 200.000 ευρώ και κατοικίες αξίας έως 200.000 ευρώ προστατεύεται επαρκώς. Οι αρχικές απαιτήσεις των δανειστών ήταν δυσμενέστερες για τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατέβαζαν τα όρια και ήθελαν να προστατευτεί το 20% με 25% της πρώτης κατοικίας. Εμείς καταφέραμε να πείσουμε πως και το τραπεζικό σύστημα μπορεί να προστατευτεί, αλλά και η λαϊκή κατοικία στο 70% μπορεί να προστατευτεί».

Σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι σε ένα θέμα όπως είναι οι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί είναι κατανοητό να υπάρχουν εντάσεις, για να προσθέσει «είναι διαφορετικό να εκπλειστηριάζονται βίλες αξίας 1 εκατ. ευρώ και εντελώς διαφορετικό η πρώτη κατοικία μιας λαϊκής οικογένειας. Πρόκειται για πλειστηριασμούς, με υψηλότατα ποσά χρέους, και υψηλότατες αξίες των ακινήτων. Αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι πολίτες που αντιδρούν».

Ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας και σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους και τη διαδικασία των πλειστηριασμών και ταυτόχρονα να μην οξύνει τις εντάσεις. Αυτές τις εντολές έχει η Αστυνομία και σε οποιαδήποτε φάση υπερβαίνει τον ρόλο της, τότε αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να ελέγξει και το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση. Οι πλειστηριασμοί που γίνονται σήμερα είναι πολύ λιγότεροι από όσους γίνονταν την περίοδο 2012 – 2014. Και το τραπεζικό σύστημα και η λαϊκή κατοικία μπορούν να προστατευτούν. Δεν πρέπει οι λαϊκές κατοικίες να καταλήξουν στα χέρια τραπεζών.

Ερωτώμενος για τη συμφωνία με την Σαουδική Αραβία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως για την κυβέρνηση η σκανδαλολογική τοξική συζήτηση που προκάλεσε η ΝΔ με ευθύνη και του αρχηγού της, καθοδηγούμενη από συγκεκριμένα επιχειρηματικά εκδοτικά συμφέροντα, θεωρείται λήξασα.

«Από τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία φαίνεται να μην ενδιαφέρεται πια και εξαιτίας του θορύβου που έχει προκληθεί, η υπόθεση είναι «παγωμένη»» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα προκύψουν και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη σημερινή συζήτηση και είναι δεδομένο ότι θα δεσμευτεί από ένα πιθανό ψήφισμα, το οποίο θα επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία».

Για τη εμπλοκή του Έλληνα επιχειρηματία Βασιλείου Παπαδόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξε πληρεξούσιος του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, και ως τέτοιος είναι πιθανόν να συνομιλούσε με την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εκπροσώπησης ενός ξένου κράτους για την σύναψη διακρατικής συμφωνίας».

Αναφορικά με την κριτική που ασκεί η κυβέρνηση στη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή, τη Δευτέρα, προέκυψε ότι η πηγή η οποία παρείχε πληροφορίες και αμφισβητούσε την αξιοπιστία των εγγράφων και το γεγονός ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας, δεν ήταν κάποιος Σαουδάραβας, αλλά ένας κύριος ονόματι Τζον Σφακιανάκης και στη συνέχεια προέκυψε ότι ο κ. Σφακιανάκης συμμετέχει σε ΜΚΟ, στο ελληνικό τμήμα της οποίας είναι αντιπρόεδρος η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη. Εμείς ρωτάμε: υπάρχει σχέση του κ. Σφακιανάκη με την κ. Μητσοτάκη; Η κ. Μητσοτάκη αποφάσισε να απαντήσει στην ερώτηση με εξώδικη δήλωση. Την καλωσορίζουμε».

Ερωτηθείς για το εάν θα δεχθεί να πάει ο ίδιος στο δικαστήριο στην περίπτωση που μηνυθεί από την κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «φυσικά και θα πάει και εκεί θα υπάρξει ένας πολύ ενδιαφέρον διάλογος», ενώ πρόσθεσε ότι «ο φυσικός τόπος του διαλόγου σε μια δημοκρατία είναι το κοινοβούλιο η δημόσια σφαίρα και όχι τα δικαστήρια».

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης επανέλαβε, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018. Όλα όσα προβλέπονται στην διαδικασία της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης του προγράμματος θα πρέπει να γίνουν εντός του χρονοδιαγράμματος ,έως και τον Αύγουστο του 2018.

Είπε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας και εκτίμησε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της 3ης αξιολόγησης, ώστε να περάσουμε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Για το εάν η κυβέρνηση μελετά μείωση των φόρων μετά το τέλος του προγράμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας από όσα υπάρχουν σήμερα, για να προσθέσει ότι «έχουν προβλεφθεί φοροελαφρύνσεις για τα έτη από το 2018 και μετά, οι οποίες σχετίζονται με την υπεραπόδοση που προβλέπει το υπουργείο των Οικονομικών για την ελληνική οικονομία και πιθανότατα και με τον ΦΠΑ και με σταδιακές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να προσανατολισθούμε περισσότερο προς τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Σε ότι αφορά την κατανομή του φορολογικού βάρους, είπε ότι υπάρχουν μεσαία στρώματα που κινούνται μεταξύ 20.000 ευρώ και 40.000 ευρώ τον χρόνο και έχουν πράγματι μια μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει και προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να το διορθώσει.

Τέλος ενημέρωσε ότι το κοινωνικό μέρισμα το οποίο αφορά 1,4 εκατ. νοικοκυριά και 3,5 εκατ. πολίτες, θα καταβληθεί στις 15 του μηνός και προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα του παράνομου τζόγου. «Η κυβέρνηση έχει κάνει νομική επεξεργασία για τη διευθέτηση όλου του τοπίου, το οποίο είναι τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια σε κατάσταση μη ρύθμισης όπως ήταν και το πλαίσιο στα ΜΜΕ. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ρυθμίσει έναν έναν τους τομείς που βρίσκονται εκτός ρύθμισης» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Realnews.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.