ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ: Καλεί στην προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Παιδαγωγικό ποίημα»

paidagogiko-poihma-kentrikh

Η Τομεακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας «Το Παιδαγωγικό Ποίημα» βασισμένη στο βιβλίο του Α.Σ. Μακάρενκο και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Δεκέμβρη 7.00 μμ στο Πνευματικό Κέντρο.

kke_provoli_tainias

Παίζουν: Β. Εμελιάνοφ, Μ. Κρατσκόφσκαγια, Μ. Ποκοτίλο κ.ά.

Παραγωγή: ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (1955)

«Το Παιδαγωγικό Ποίημα»

Η ταινία γυρίστηκε το 1955, βασιζόμενη στο ομώνυμο βιβλίο του παιδαγωγού Αντόν Μακάρενκο που αναφέρεται στα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του 1917 και αναδεικνύει τη γιγάντια προσπάθεια του νεαρού σοβιετικού κράτους των μπολσεβίκων να εμπνεύσει, να δημιουργήσει και να διαπαιδαγωγήσει το Σοβιετικό άνθρωπο, το νέο άνθρωπο, που καλείται να θεμελιώσει και να αναπτύξει το πρώτο κοινωνικό σύστημα στην ανθρώπινη ιστορία που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η ταινία μυθοπλαστική για την ιστορία της κολεκτίβας «Γκόρκι». Κεντρικός ήρωας ο παιδαγωγός Μακάρενκο που ανέλαβε την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης παιδιών που ξέμειναν ορφανά από το ρώσικο εμφύλιο και το λιμό που επακολούθησε. Παιδιά ψυχικά τραυματισμένα, που πάλεψαν με νύχια και δόντια να επιβιώσουν, παιδιά κοινωνικά απόβλητα που αντιμετωπίζονταν ως εγκληματίες. Η πρόκληση για τον παιδαγωγό να μεταμορφώσει τους νεαρούς «αλήτες» σε υπεύθυνους πολίτες τεράστια.

Η ταινία χωρίζεται σε τρία μέρη χρονικά: Από την αλητεία στην αγωνιστική διάπλαση του χαρακτήρα, η θεωρητική διαπαιδαγώγηση των νέων με τα στοιχεία της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της λογοδοσίας και της υπευθυνότητας. Και από την επιτυχία της κολεκτίβας Γκόρκι, στην «εξαγωγή» του μοντέλου σε μια μεγαλύτερη κολεκτίβα με αποτελέσματα εντυπωσιακά… Η αφήγηση ξετυλίγεται γραμμική, λακωνική και σφιχτά δομημένη σε σύντομα κεφάλαια / ενότητες. Η ταινία πάλλεται από νεανικό παλμό, από ευχάριστα γοργό ρυθμό, από τη ζωντάνια του κατανοητού και από ένα αναγνωρίσιμο χιούμορ των σοβιετικών ταινιών προπαγάνδας που, σε κάποια σημεία, την καθιστά ιδιαίτερα συγκινητική και πανανθρώπινη. Της δίνει τέτοιο εκτόπισμα που φέρνει στα μάτια ελπιδοφόρα δάκρυα προοπτικής… Τα στερεότυπα τόσο στην εικόνα, κυρίως όμως στο λόγο, έχουν εδώ ιδεολογική λειτουργία, είναι μέσο σημασιοδότησης και συμβόλων.

Η νέα μέθοδος που διαμόρφωσε και εφάρμοσε ο Μακάρενκο ήταν το «συνεργατικό εργαστήριο» και στην ταινία υπάρχει πλήθος σκηνών με παιδιά να εργάζονται και να δημιουργούν σε αυτό το πλαίσιο. Το «Παιδαγωγικό Ποίημα» δεν είναι απλά ένα ωραίο λογοτεχνικό βιβλίο, αλλά ένα σπάνιο έργο. Όχι μόνο γιατί η συγγραφή του διήρκησε δέκα χρόνια, 1925 -1935, αλλά γιατί αποτύπωνε την τιτάνια μάχη του σοβιετικού λαού μέσα σε μια δύστροπη πραγματικότητα να κάνει το ιστορικό άλμα διαβαίνοντας τη νοητή γραμμή της ανθρώπινης προϊστορίας και των εκμεταλλευτικών συστημάτων.

Πηγή: Kolivas.de


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.