Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Τελικά είναι οι άνδρες πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό και γιατί;

Από την αρχή της εμφάνισης του κορωνοϊού μέχρι τώρα, τονίζεται όσο πιο δυνατά γίνεται ότι δεν κάνει διακρίσεις. Είμαστε όλοι ίσοι, λοιπόν, απέναντι στον ιό. Με δύο αστερίσκους: την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό. Ωστόσο, μήπως υπάρχει και τρίτος παράγοντας; Το φύλο;

Οι επιστήμονες δεν έχουν κανένα ακλόνητο επιχείρημα για να το στοιχειοθετήσουν, παρολ’ αυτά τα νούμερα θανάτων-νοσούντων ανοίγουν τη συζήτηση από μόνα τους.

Στην Κίνα, το ποσοστό θνησιμότητας είναι 2.8% στους άνδρες και 1.7% στις γυναίκες.
Το ίδιο μοτίβο με περισσότερους θανάτους μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού συναντά κανείς και σε άλλες χώρες όπως οι Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Νότια Κορέα και Ιράν.

Στην πολύπαθη Ιταλία, μάλιστα, το 71% των θανάτων αφορά άνδρες, ενώ στην Ισπανία οι θάνατοι των ανδρών είναι διπλάσιοι σε σχέση με τις γυναίκες.
Ακόμα και στην Ελλάδα των λίγων θυμάτων, η αναλογία μέχρι σήμερα είναι 21 άνδρες – 5 γυναίκες σε σύνολο 26 θυμάτων.

Είναι λοιπόν οι άνδρες πιο ευάλωτοι;
Στην αρχή, φάνηκε αναμενόμενη η εξήγηση του καπνίσματος. Π.χ. στην Κίνα 50% των ανδρών καπνίζουν σε αντίθεση με το μόλις 2% των γυναικών, κάτι που θεωρήθηκε ικανό να εξηγήσει τη διαφορά στους δείκτες θνησιμότητας (στην Ιταλία βέβαια η αναλογία είναι διαφορετική και η διαφορά σαφώς μικρότερη, 28 έναντι 19%). Μια ακόμα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα ενίσχυε το επιχείρημα του τσιγάρου αφού καπνιστές ήταν το 26% όσων κατέληξαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή πέθαναν.

Άλλού ανασύρθηκαν μελέτες του παρελθόντος που θέλουν τους άνδρες να πλένουν λιγότερο τα χέρια τους, να χρησιμοποιούν λιγότερο το σαπούνι, να καταφεύγουν πιο δύσκολα στην ιατρική φροντίδα, ακόμα και να αγνοούν συχνότερα (σε σχέση με τις γυναίκες) τις δημόσιες υγειονομικές συστάσεις.

Ωστόσο, η καθηγήτρια δημόσιας υγείας του Johns Hopkins Bloomberg School, Sabra Klein, δεν πιστεύει ότι είναι τόσο σημαντικός παράγοντας το τσιγάρο. Υποστηρίζει ότι «το ανδρικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην ενεργοποιήσει την κατάλληλη αντίδραση όταν αρχικά εντοπίσει τον ιό», κάτι που έχει διαπιστωθεί σε μια ευρεία γκάμα μολύνσεων όπως η ηπατίτιδα C και o HIV. Μελέτες σε ποντίκια οδηγούν ότι αυτό μπορεί να ισχύει και για κορωνοϊούς, χωρίς όμως να έχει εξεταστεί ο Covid-19.

Ίσως παίζουν ρόλο και οι ορμόνες: τα οιστρογόνα έχει φανεί ότι αυξάνουν τις αντιϊκές αντιδράσεις των ανοσοποιητικών κυττάρων. Πολλά γονίδια, επίσης, που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι κωδικοποιημένα στο χρωμόσωμα X – οι άνδρες έχουν ένα, ενώ οι γυναίκες δύο.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά τα στοιχεία; Η βιολογία, ο τρόπος ζωής και η συμπεριφορά είναι εξίσου πιθανά να παίζουν τον ρόλο τους ώστε να παρουσιάζεται μέχρι τώρα αυτή η σημαντική απόκλιση στον αριθμό νοσούντων και θυμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πιο ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν όταν περισσότερες χώρες δημοσιοποιήσουν ακριβείς αναφορές με τα δεδομένα του κορωνοϊού. Για την ώρα, το έχουν κάνει λίγες π.χ. δεν έχουν δώσει στοιχεία με βάση το φύλο οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Κι αυτό θα είναι χρήσιμο όχι μόνο για να δούμε αν όντως ο κορωνοϊός κάνει διακρίσεις, αλλά και για την ανάπτυξη του εμβολίου που είναι το νούμερο ένα ζητούμενο παγκοσμίως αυτήν την στιγμή.

Πηγή: menexclusive.com

Πηγή: karvasaras.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.