Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Συζητήθηκε στο Δήμο Πάτρας το θέμα των ακινήτων που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ ΑΕ

patra-dhmotiko-symboylio-5

Το θέμα ακινήτων του Δήμου Πατρέων, που μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), συζητήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής Παύλο Στάμο.

Κατά την εισήγησή του, τόνισε πως «είναι γνωστή η θέση μας για τη Δημόσια Περιουσία και τη μη εκποίησή της με οποιοδήποτε μανδύα. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης της ευθύνης ως Δημοτική Αρχή, με μια σειρά δράσεων μαζί με τους φορείς της πόλης μας, διεκδικήσαμε χώρους. Τα παραδείγματα είναι γνωστά, με το θαλάσσιο μέτωπο που πλέον έχει παραχωρηθεί για χρήση στον πατραϊκό λαό. Ο Ριγανόκαμπος που επίσης συνεχίζουμε να διεκδικούμε. Σήμερα φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αντίστοιχη αναζήτηση και κοπιαστική δουλειά των εργαζομένων του Δήμου (και τους ευχαριστούμε για αυτό), τα ακίνητα που περνούν με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ».

Ανέφερε επίσης πως «με διαδικασίες εξπρές μεταβιβάζεται στο Υπερταμείο Δημόσια Περιουσία την ίδια στιγμή που εντείνεται η επίθεση στο λαϊκό βιος με φορολεηλασία και πλειστηριασμούς. Μέσα σε τέσσερις ημέρες από την αίτηση του Υπερταμείου, συνήλθε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να μεταβιβάσει 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤΑΔ ΑΕ, στις περιοχές όπου ισχύει το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως ο προ Καποδιστριακός Δήμος Πατρέων, όπου περιλαμβάνονται 225 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου ή φερόμενα ως ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Στις 14 Ιουνίου έγινε το αίτημα της ΕΤΑΔ ΑΕ, στις 18 Ιουνίου συνεδρίασε το κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και έλαβε την με αριθμό 86 Απόφασή του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως μια μέρα μετά. (Φύλλο 2317/Β’/ 19-06-2018). Από το μνημονιακό νόμο (Ν 4389/2016 – ΦΕΚ 94Α/ 27-05-2016) είχαν προθεσμία δύο μηνών από την αίτηση της ΕΤΑΔ ΑΕ να πάρουν την απόφαση».

Αποδεικνύεται, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, από την εισήγηση της Υπηρεσίας πως «υπάρχουν πέντε ακίνητα Δημοτικά που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν. Τα σχολεία Παπανδρέου, Ανθούπολης και Βούντενης, για τα οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία διόρθωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο για να περαστούν στην ιδιοκτησία του Δήμου. Υπάρχουν μια σειρά ακίνητα που από το Σύνταγμα και τον ίδιο το μνημονιακό νόμο (4389/2016) δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταβίβασης: Αιγιαλοί (παλιοί και νέοι), παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι κλπ. (Άρθρο 196, παρ. 4 του Ν. 4389/2016). Δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταβίβασης το Κάστρο, το Αρχαίο Ωδείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Ρωμαϊκός Ιππόδρομος και τα απαλλοτριωμένα ακίνητα της περιοχής του Ιπποδρόμου.

Δεν μπορούν επίσης να μεταβιβαστούν τα τέσσερα γεωτεμάχια που με τον πρόσφατο νόμο μεταβιβάστηκαν για 99 χρόνια στο Δήμο Πατρέων (κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα)». Επίσης, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταβίβασης οι διαμορφωμένοι οδοί κυκλοφορίας Όθωνος – Αμαλίας, Ηρώων Πολυτεχνείου και Ακτή Δυμαίων, όπως δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταβίβασης τα τμήματα του Παλαιού Αιγιαλού που είναι διαμορφωμένοι κοινόχρηστοι χώροι, όπως η πλατεία με το Ηρώο μεταξύ Ηρώων Πολυτεχνείου και Αίνου στην Τερψιθέα, τα 17 γεωτεμάχια της διαμορφωμένης Παραλίας με το πρόγραμμα «URBAN» στις Ιτιές και η παραλιακή ζώνη της Αγυιάς – Τερψιθέας (7 γεωτεμάχια).

Υπογράμμισε ότι «με αυτή μας τη θέση ως Δημοτικό Συμβούλιο και μαζί με την πάλη του λαού της Πάτρας δεν θα επιτρέψουμε και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μην εκποιηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο της Δημόσιας Περιουσίας στα όρια του Δήμου Πατρέων που είναι απαραίτητος για την ικανοποίηση των αναγκών του».

Γι αυτό, «καλούμαστε σαν Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσουμε ότι καμίας μορφή παραχώρηση των ακινήτων που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής δεν είναι αποδεκτή από το λαό της Πάτρας. Να παραμείνουν οι αντίστοιχοι χώροι στη χρήση και τη φροντίδα των Υπηρεσιών του Δημοσίου (Αρχαιολογία, Πυροσβεστική, Αστυνομία κλπ.) και να αποδοθούν στον Δήμο οι διαμορφωμένοι και προβλεπόμενοι από το Σχέδιο Πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Να καταργηθεί η ΕΤΑΔ ΑΕ».

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση παραχώρησης ενός απορριμματοφόρου οχήματος στον Δήμο Ερυμάνθου για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης του, καθώς και το έργο διαμόρφωσης πλατείας στη συμβολή των οδών Θράκης, Ιωαννίνων και Αγίας Σοφίας.

Πηγή: Kolivas.de


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.