Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Συγκροτήθηκε δημοτική Επιτροπή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Ελλάδα 2021»

logo-ellada-2021

Ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που θα πραγματοποιηθούν το 2021, προτάθηκε από τη δημοτική Αρχή Λευκάδας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020, η σύσταση και η συγκρότηση τοπικής επιτροπής του «Ελλάδα 2021» στο Δήμο Λευκάδας. Σημειωτέον ότι το έργο της επιτροπής είναι εθελοντικό και άμισθο.

Για τη συγκρότηση της επιτροπής η εισήγηση του κ. Δημάρχου ήταν να απαρτίζεται από τον εκάστοτε Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, τον εκάστοτε Εντεταλμένο Σύμβουλο καθ’ ύλην αρμόδιο σε θέματα πολιτισμού, δύο (2) δημοτικούς συμβούλους, έναν από την παράταξη του δημάρχου και έναν από τις λοιπές παρατάξεις, και πέντε (5) πολίτες «εγνωσμένου κύρους, με πολυετή ενασχόληση σε θέματα παιδείας και πολιτισμού στα δρώμενα του Λευκάδας». Επίτιμο μέλος της Επιτροπής θα είναι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίτιμος δημότης Λευκάδας, ο οποίος έχει αποδεχτεί την πρόταση και θα ασχοληθεί όπου έχει αναπτύξει δράση ανά την Ελλάδα ο Ι. Καποδίστριας.

Με πρόταση του Δημάρχου Λευκάδας, κ. Χαράλαμπου Καλού, που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα («παρών» ως προς την επιλογή των προσώπων ψήφισαν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο Ν. Γαζής από την παράταξη του «Διαύλου»), κι ενώ είχαν αποχωρήσει ήδη ύστερα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση σε άλλο θέμα οι παρατάξεις «Όλοι για τη Λευκάδα» και «Δίαυλος» (μόνο ο δημ. σύμβουλος κ. Ν. Γαζής συμμετείχε στην διαδικασία) των κ.κ. Κ. Δρακονταειδή και Κ. Γληγόρη αντίστοιχα, η επιτροπή αποτελείται από τους κάτωθι (Να θυμίσουμε ότι δύο από τους προτεινόμενους πολίτες, οι κ.κ. Σπ. Φλογαΐτης και Γιάννης Πολίτης, είχαν ανακηρυχθεί το 2013, όταν Δήμαρχος ήταν ο κ. Κώστας Αραβανής, κατά πλειοψηφία επίτιμοι δημότες Λευκάδας):

ΚΑΤΩΠΟΔΗ Νίκη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, που ορίστηκε και πρόεδρος της επιτροπής
ΓΑΖΗΣ Αναστάσιος Εντεταλμένος Σύμβουλος καθ’ ύλην αρμόδιος σε θέματα πολιτισμού
ΓΛΗΓΟΡΗΣ Παναγιώτης Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
ΜΕΛΑΣ Γεράσιμος Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος (προτάθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Σπ. Λύγδα και αν δεν αποδεχτεί την πρόταση, γιατί ήταν απών, εναλλακτικά ο ΡΟΚΚΟΣ Στυλιανός, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου)
ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ Σπύρος Καθηγητής Πανεπιστημίου (πολίτης)
ΠΟΛΙΤΗΣ Γιάννης Δημοσιογράφος (πολίτης)
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ Χριστίνα Ιστορικός (πολίτης)
π. ΖΑΜΠΕΛΗΣ Ιωαννίκιος Αρχιμανδρίτης, Διδάκτορας Νομικής (πολίτης)
ΣΑΪΤΗ Χαρά Αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας (πολίτης)

Σκοπός της Επιτροπής είναι: α) Να οργανώσει ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Λευκάδας μέχρι το τέλος του έτους 2021, β) Να σχεδιάσει δράσεις οι οποίες θα προταθούν προς τους τοπικούς φορείς, ώστε να παρακινηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2021, γ) Να αποτυπώσει όλες τις δράσεις, που πρόκειται να υλοποιηθούν από τον Δήμο και άλλους τοπικούς φορείς, με στόχο την ένταξή τους στο συνολικό Ημερολόγιο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κατόπιν αξιολόγησής τους από τα μέλη της Ολομέλειας.

Σύμφωνα με την εισήγηση το περιεχόμενο των τοπικών δράσεων και εκδηλώσεων που θα προταθούν από την επιτροπή και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κινείται στους παρακάτω άξονες: α) Στην κατανόηση από τους συμπολίτες της Επανάστασης του 1821, τη σχέση της με τις άλλες επαναστάσεις που συνέβησαν την ίδια περίοδο, στο πώς επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και το πώς επηρεάστηκε από αυτόν. β) Στην ανάδειξη των δυναμικών στοιχείων της κοινωνίας μας, μέσα από τις δράσεις ατόμων και φορέων του τόπου μας. γ) Στην προβολή της ζωής και του έργου συντοπιτών μας οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά σε επίπεδο τοπικό, πανελλαδικό αλλά και στο εξωτερικό. δ) Στις προοπτικές του τόπου στο μέλλον και στην εν γένει ανάδειξη και προβολή του.

Όπως σημείωσε ο κ. Καλός δέχτηκε πρόταση από την πρόεδρο του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου, που παραβρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκάδα, την οποία έχει αποδεχτεί το Πνευματικό Κέντρο, ώστε το Φολκλορικό Φεστιβάλ Λευκάδας που θα είναι μία από τις κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις να τιμήσει τις χώρες οι οποίες συνέδραμαν με οποιονδήποτε τρόπο τον αγώνα του 1821. «Μπορούμε να αιτηθούμε και χρηματοδότησης σε λογικά πλαίσια ή επίσης και υποδομών, χωρίς να είναι τίποτα διασφαλισμένο από όλα αυτά, κι αυτό έρχεται και «κουμπώνει» και με τις προθέσεις της διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου για την αναβάθμιση και περαιτέρω ανάδειξη του Φεστιβάλ», πρόσθεσε ο κ. Καλός.

Ύστερα από σχετική ερώτηση για το τι είδους εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες να γίνουν ο κ. Καλός απάντησε ότι «έχει γίνει μία προεπεξεργασία, θα αφορούν σίγουρα τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν προεπαναστατικά, κατά την διάρκεια της επανάστασης και μετά. Με κύριο άξονα το γεγονός που έλαβε χώρα στου «Μαγεμέμου», γιατί φαίνεται ότι όσο το ψάχνουμε τόσο να αναδεικνύεται η πολλή μεγάλη του σημασία για την Επανάσταση του 1821. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα κατασκευάσει μνημείο στον συγκεκριμένο χώρο. Επίσης ζητήθηκε από την κεντρική επιτροπή (του «Ελλάδα 2021») να έχουν σημαντικό ρόλο στις εκδηλώσεις οι άνθρωποι που διαδραμάτισαν στα 200 χρόνια σημαντικό ρόλο. Μας προτάθηκε και ο Λευκάδιος Χερν, και νομίζω ορθά έγινε, καθότι κοιτάζουν σε επίπεδο Ελλάδας να δούνε και μια πολυπολιτισμικότητα και μία συνέργεια μεταξύ και άλλων χωρών. Σε επίπεδο Ιαπωνίας θεωρείται ότι ο Λευκάδιος Χερν είναι ο άνθρωπος που μπορεί να συνδέσει καλύτερα από κάθε άλλον τις δύο χώρες.

Μπορούμε σαν Λευκάδα και όσα από αυτά γίνουν αποδεκτά να είναι υπό την αιγίδα του «Ελλάδα 2021». Είναι σημαντικό για την διαφήμιση, την προβολή και την υποστήριξη. Εμείς όμως μπορούμε να αποφασίσουμε, όπως και άλλοι Δήμοι, ποιες δράσεις μπορούν να γίνουν. Έχουν όμως άλλο κύρος όσες εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα της κεντρικής επιτροπής του «Ελλάδα 2021»».

Πηγή: Kolivas.de


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.