Στο ΣτΕ για μεταφορά προσφύγων από Σουηδία σε Ελλάδα με τροχόσπιτο

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έφτασε η υπόθεση ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου που… ταξίδεψε μέχρι τη χώρα μας ξεκινώντας από την Σουηδία μεταφέροντας μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Το όχημα αναζητήθηκε από την Ιντερπόλ, και η ιδιοκτήτρια εταιρεία προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη ζητώντας να της επιδικαστεί αποζημίωση για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη. 

Το τροχόσπιτο νοικιάστηκε στη Σουηδία πριν από 16 χρόνια από έναν αλλοδαπό για δήθεν διακοπές του στην χώρα μας. Στην πραγματικότητα όμως το ήθελε για να μεταφέρει τους 8 μετανάστες.

Ενοικιαστής και μετανάστες συνελήφθησαν στο λιμάνι της Πάτρας και η εταιρεία ενοικίασης αναζήτησε μέσω Interpol και Europol, τόσο το τροχόσπιτο, που δημεύθηκε και το οποίο δεν θα της επιστραφεί, αλλά και αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη κ.λπ., απαίτηση η οποία της απορρίφθηκε από όλες της βαθμίδες δικαιοδοσίας.

Ειδικότερα, ο διακινητής συνελήφθη τον Αύγουστο του 2002 και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 4 μηνών και  χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, ενώ στο δεύτερο βαθμό η ποινή μειώθηκε σε φυλάκιση 11 μηνών.

Τα δικαστήρια διέταξαν τη δήμευση του τροχόσπιτου, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 55 του νόμου 2910/2001. Το τροχόσπιτο παραχωρήθηκε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, προς κάλυψη των αναγκών της.

Η Σουηδική εταιρεία στην οποία ανήκει το τροχόσπιτο προσέφυγε στην Interpol (μέσω της Σουηδικής Αστυνομίας), ενώ μεσολάβησε για την ανεύρεση και η Europol.

Η τελευταία ενημέρωσε το γραφείο ενοικιάσεως ότι ο ενοικιαστής του τροχόσπιτου Α.Α. συνελήφθη στο λιμάνι των Πατρών επειδή πραγματοποιούσε μεταφορά μεταναστών.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ζήτησε πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου και εάν μπορεί να το επανακτήσει από την αντίστοιχη Ελληνική, μέσω της Σουηδικής υπηρεσίας της Europol.

Η εταιρεία, μέσω του εκπροσώπου της, άσκησε στη συνέχεια αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου με την οποία υποστήριξε ότι απώλεσε οριστικά την κυριότητα του οχήματος αφ΄ ενός λόγω της παραλείψεως των ελληνικών δικαστικών και εισαγγελικών αρχών των Πατρών να την καλέσουν να συμμετάσχει στη σχετική ποινική διαδικασία που αφορούσε και την τύχη του οχήματός του και αφ΄ ετέρου λόγω της, κατά παράβαση του άρθρου 4  του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, παραλείψεως των αστυνομικών οργάνων της Ελληνικής υπηρεσίας της Europol  να την ενημερώσουν σχετικά, απαντώντας εγκαίρως στο ερώτημα που τέθηκε από τη Σουηδική υπηρεσία της Europol για την δήμευσή του, ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για να του αποδοθεί.

Ζήτησε μάλιστα να επιδικασθεί υπέρ της, ως αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, το ποσό των 87.596 ευρώ (αξία οχήματος 38.096 ευρώ, διαφυγόντα κέρδη 19.500 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης 30.000 ευρώ).

Τόσο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και Διοικητικό Εφετείο η αγωγή απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε ότι για τη θεμελίωση ευθύνης των οργάνων του Δημοσίου, απαιτείται να υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στην παράνομη πράξη ή παράλειψη και στην επελθούσα ζημία, κάτι όμως που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει.

Η προσφεύγουσα εταιρεία έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου εξετάστηκε και ο ισχυρισμός του εκπροσώπου της Σουηδικής εταιρείας ότι κατά τη διαδικασία παραβιάστηκε ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας.

Οι δικαστές αφού δέχθηκαν ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση ενημέρωσης της Europol από τις ελληνικές αρχές (άρα καμία ευθύνη, αλλά ούτε υπάρχει και αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ παράνομης πράξης και  ζημίας) επεσήμαναν στην υπ΄ αριθμ. 969/2018 απόφασή τους, ότι οι αρχές της Europol δεν συνιστούν, έναντι των ιδιωτών, διοικητικές αρχές σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Το ΣτΕ έκρινε εν τέλει ότι «δεν στοιχειοθετείται ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου κατά το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, καθ΄ όσον δεν συνέτρεξε παράνομη πράξη ή παράλειψη των οργάνων του και απέρριψε την αναίρεση του εκπροσώπου της Σουηδικής εταιρείας.

Πηγή: Efsyn.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.