Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Στα «λευκά» τα ορεινά της χώρας – Σε ποιους δρόμους χρειάζονται αλυσίδες

Το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις

Εμφανής και αισθητή είναι η επιδείνωση του καιρού, με αρκετό κρύο στην Αττική και βροχή από το πρωί, αλλά και χιόνια σε πολλά μέρη της χώρας, όπως προέβλεπε και το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού έχει προκαλέσει προβλήματα και στις μετακινήσεις, με τον απόπλου να έχει απαγορευτεί σε κάποιες ακτοπλοϊκές γραμμές και τα οχήματα να κινούνται με αλυσίδες σε μέρος του οδικού δικτύου της χώρας.

Στην Κεντρική Μακεδονία είναι απαραίτητες οι αλυσίδες κυρίως σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου ενώ στα λευκά ντύθηκαν από χθες πολλά ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας. Στη Ράχη Τυμφρηστού το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 10 πόντους, ενώ πυκνή είναι η χιονόπτωση κοντά στο τούνελ, αλλά και προς Κρίκελο και Δομνίστα. Χιόνι άρχισε να πέφτει από τις 9:00 το πρωί και στο χωριό Τυμφρηστός. Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η χιονόπτωση και στα ορεινά του νομού Τρικάλων, ενώ χιόνι πέφτει και στα ορεινά του νομού Καρδίτσας.

Μάχη για να μείνει ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Τρικάλων δίνουν είκοσι μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε κάποια σημεία και πάνω από τα 700 μέτρα υψόμετρο είναι υποχρεωτική η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.

Η χιονόπτωση συνεχίζεται και στα ορεινά του νομού Καρδίτσας, όπου σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ενώ στην όλη προσπάθεια συνδράμουν μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία χαρακτηρίζει αυτή τη μεταβολή του καιρού τυπική φθινοπωρινή κακοκαιρία και απευθύνει σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Η κακοκαιρία είναι σήμερα αισθητή σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Η χιονόπτωση είναι πυκνή στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία πέφτει χιόνι και σε υψόμετρο χαμηλότερο των 800 μέτρων. Χαρακτηριστικό του καιρού είναι επίσης οι δυνατές βροχές, αλλά και οι καταιγίδες, κυρίως προς τα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου, τα φαινόμενα θα επεκταθούν μετά το μεσημέρι και στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου το πρωινό ήταν πιο ήπιο. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται «ανοίγματα» του καιρού με ηλιοφάνεια κυρίως από το μεσημέρι και προχωρώντας προς το απόγευμα.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται συνολικά από το απόγευμα της Κυριακής, με κύριο χαρακτηριστικό ωστόσο τους πολύ δυνατούς νοτιάδες, που θα φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ. Μεγαλύτερη βελτίωση αναμένεται αύριο Δευτέρα ενώ από Τρίτη τη σκυτάλη θα πάρουν οι έντονες τοπικές βροχές, καθώς το σκηνικό του καιρού θα γίνεται πιο μουντό και βροχερό.

Απαγορευτικό για απόπλου

Για δεύτερη ημέρα παραμένουν χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά, εξαιτίας των έντονων θυελλωδών ανέμων. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο δελτίο καιρού, το οποίο γνωστοποιεί πως θα παραμείνει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Ζάκυνθο και Κεφαλονιά προς Κυλλήνη και αντίθετα, έως τις 18:00 το απόγευμα σήμερα.

Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Με αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι οι οδηγοί που κινούνται σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, για τον νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας- Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας / 3-5 Πηγαδιών και Νάουσας-Σελίου.

Στο νομό Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας- Χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής- Λιβαδίων, στο Κιλκίς.

Στη Στερεά Ελλάδα, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται από και προς Καρπενήσι, από τη Ράχη και μετά, αλλά και κοντά στη σήραγγα. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία επίσης προς Κρίκελο, προς Βράχο και φυσικά προς το χιονοδρομικό στο Βελούχι.

Οι συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας έχει ενημερώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Πηγή: News.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.