Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Στατιστική αποκατάσταση των χαμάληδων!

Ανάδειξη νέας πτυχής στη στατιστική καταγραφή ή έμμεση πλην σαφέστατη απόδειξη της απουσίας θεάματος, όπως το συχνότερα ελκυστικό του παρελθόντος στο ποδόσφαιρο; Αλήθεια, υπάρχουν επιχειρήματα της καταφατικής απάντησης και στις δύο αναγνώσεις της ύπαρξης νέου στατιστικού κριτηρίου…

Κοινώς, η απουσία, παγκοσμίως, πολλών ποδοσφαιριστών-μαέστρων οδηγεί και στην ανάδειξη του ρόλου των παικτών για τις δύσκολες αποστολές ή πρόκειται για συμβατική υποχρέωση της στατιστικής προσέγγισης του ποδοσφαίρου απέναντι και στη δική τους προσφορά, την ίδια που μονίμως βρίσκεται στη σκιά των σκόρερ και δημιουργικών μέσων;

Αμφότερες είναι κατηγορίες παικτών-φορέων θεάματος που συγκινούν περισσότερο από το συνεχές τρέξιμο των αμυντικογενών μέσων. Η συζήτησή μας και με Γερμανούς δημοσιογράφους-απεσταλμένους για το παιχνίδι ΑΕΚ-Μπάγερν επιβεβαίωσε τη γνώση μας πως η ιδέα-πρόταση δύο Γερμανών ποδοσφαιριστών, σταδιακά, αποκτά υποστηρικτές τόσο εντός Γερμανίας όσο και γενικότερα στην Ευρώπη.

Υπάρχουν και αυτοί

Ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου ο ορθολογισμός βασιλεύει ως κοινωνικό χαρακτηριστικό-θεμέλιος λίθος της στάσης ζωής και όχι μόνο ως ποδοσφαιρικό δεδομένο, οι θιασώτες της νέας στατιστικής αντίληψης αυξάνονται σταδιακά από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έως σήμερα.

Γονείς της είναι δύο Γερμανοί αμυντικοί μέσοι και η νέα ιδέα-πρόταση προς τους στατιστικολόγους του ποδοσφαίρου ναι μεν ηχεί σαν εύρημα ώστε να βγουν οι… χαμάληδες κάθε ενδεκάδας από την αφάνεια, αλλά, όπως κι αν την αντικρίσει κανείς, οφείλει να αναγνωρίσει πως φαντάζει θέμα χρόνου η ένταξή της στα στατιστικά ζητούμενα των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών.

Τι πρότειναν οι δύο Γερμανοί; Να καταγράφονται οι δημιουργικές επιθετικές κινήσεις των αμυντικών μέσων, όσες ανοίγουν το παιχνίδι της ομάδας μεταξύ άλλων και συχνά δημιουργούν ευκαιρίες για γκολ.

Αυτές ως γνωστόν επιτρέπουν ειδικά στους επιθετικούς, γενικότερα στους σκόρερ, να μονοπωλούν τη δόξα της στατιστικής καταγραφής.

Κατά το κοινώς λεγόμενο «υπάρχουμε κι εμείς!» «φώναξαν» με την πρότασή τους, που δεν πέρασε απαρατήρητη (κάθε άλλο), οι άλλοτε πρωταγωνιστές σε εγχώριες αλλά και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Γενς Χέγκελερ ως παίκτης της Μπάγερ Λεβερκούζεν και ο Στέφαν Ράιναρτς κυρίως με τη φανέλα της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης.

Ισως, αλήθεια, να είχαν συναποφασίσει την υποβολή της ίδιας κοινής πρότασης (αρχικά διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο) όταν ήταν συμπαίκτες για δυο χρόνια (2010-12) στη Λεβερκούζεν.

Αμφότεροι προλόγισαν -και το συνεχίζουν όταν, κατά καιρούς, τους ζητείται τόσο στη χώρα τους όσο και από μη γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης η αιτία της ίδιας σύλληψης- ως «ουσιαστική δημιουργική κίνηση για μια ομάδα» την ικανότητα των αμυντικών μέσων να αποφεύγουν προσωπικούς αντιπάλους.

Κι έτσι να «ανοίγει» αναπάντεχα εκ μέρους τους, με κριτήριο τις συμβατικές, ανασταλτικές υποχρεώσεις τους, το παιχνίδι και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις στους επιθετικούς ώστε να βρεθούν σε θέση για γκολ! Αυτό λοιπόν καλείται να καταγράψει η νέα εφαρμογή: Πόσους αμυντικούς ή έστω αμυνόμενους χωρίς να είναι παίκτες της αμυντικής γραμμής αποφεύγουν οι αμυντικού μέσοι.

Μην ξεχνάτε πως αυτοσκοπός των αμυντικών μέσων είναι η αναχαίτιση της επιθετικότητας των αντιπάλων, η κάλυψη των χώρων. Αρα, ούτως ή άλλως, οι δημιουργικές κινήσεις τους, η γέννηση φάσεων από τα πόδια τους σπανίζουν. Αξία, λοιπόν, της ίδιας νέας στατιστικής αντίληψης είναι και η σπανιότητα ύπαρξης παρόμοιων ενεργειών από τους αμυντικούς μέσους.

Η δημιουργία, εκ των πραγμάτων, είναι αποστολή για τα «δεκάρια» κάθε ενδεκάδας ή έστω για τους ακραίους επιθετικογενείς μέσους, όχι πάντως κύρια μέριμνα για τους παίκτες που παίρνουν εντολές στα αποδυτήρια για να φέρουν σε πέρας τη… βρόμικη δουλειά στο γήπεδο.

«Πιο σημαντικοί»

Εταιρείες στατιστικής τόσο στη Γερμανία όσο και σε Γαλλία και Αγγλία ήδη έχουν αρχίσει τη σχετική καταγραφή: Πετυχημένες δημιουργικές κινήσεις, ντρίμπλες ή τελικές πάσες των αμυντικών μέσων.

«Ο παίκτης που ντριμπλάρει αντίπαλο, ρωτήστε όλους τους μεγάλους προπονητές της εποχής μας, είναι πιο σημαντικός για την εξέλιξη του παιχνιδιού από τους παίκτες που ναι μεν φτάνουν σε θέση βολής και σουτάρουν αλλά αστοχούν» τόνισε πάλι προ ημερών ο Λούκας Κέπλερ, στέλεχος της στατιστικής εταιρείας «Ιμπεκτ».

Πώς λοιπόν έχουν αρχίσει να ανταμείβονται στατιστικά οι αμυντικοί μέσοι-δουλευτές; Ενας βαθμός καταχωρίζεται για κάθε δημιουργική κίνησή τους (ντρίμπλα, σέντρα, πάσα για γκολ), ενώ επιπλέον, όπως ακούσαμε και από Γερμανούς συναδέλφους, για κάθε παίκτη που ντριμπλάρουν κερδίζουν ακόμη έναν βαθμό.

Ο Τόνι Κρόος έχει εντυπωσιάσει φέτος με τις σχετικές επιδόσεις. Η αναπάντεχη, βλέπετε, φετινή ταπεινότητα της ομάδας του, Ρεάλ Μαδρίτης, τον καλεί ναι μεν σε περισσότερες ανασταλτικές αποστολές, αλλά και τον υποχρεώνει συχνά να παίρνει το παιχνίδι πάνω του ώστε η «βασίλισσα» να απειλήσει. Ευκαιρία λοιπόν περαιτέρω ανάδειξης για αμυντικούς μέσους που, όπως παίζεται το ποδόσφαιρο στις μέρες μας (συσσώρευση αναρίθμητων παικτών σε κλειστούς χώρους!), έχουν πολυδιάστατο ρόλο. Ποιες παρουσίες γεννά, αυθόρμητα, η μνήμη;

Σημερινούς όπως οι Ιβάν Ράκιτιτς, Σέρχιο Μπούσκετς, Ουσμάν Ντεμπελέ, Tσάβι Αλόνσο, Πολ Πογκμπά, Λούκας Μπίλια, Πατρίκ Βιέιρα, παλιότερους όπως οι Ράινερ Μπόνοφ, Πεπ Γουαρδιόλα, Φρανκ Ράικααρντ, Κάρλος Ντούνγκα, Μάρκο Ταρντέλι, ενώ ήδη… ακούμε μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες να μιλάτε για αμυντικούς μέσους όπως οι Ζαχαρίας Πιτυχούτης, Μίλτος Παπαποστόλου, Κώστας Πολυχρονίου και νεότερους από εσάς, μεταξύ άλλων, για τους Σπύρο Λιβαθηνό, Χρήστο Τερζανίδη, Παύλο Παπαϊωάννου, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Αγγελο Μπασινά…

Και όχι μόνο βέβαια, ο κατάλογος με τους σημαντικούς αμυντικούς μέσους είναι μακρύς! Ολοι τους γεννήθηκαν… αργότερα από την εποχή που έπρεπε!

Ως σύγχρονοι αμυντικοί μέσοι, βλέπετε, θα είχαν αναδειχθεί και μέσω της στατιστικής καταγραφής.

Έντυπη έκδοση

Πηγή: Efsyn.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.