Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Σε ΦΕΚ ο νέος Νόμος για τα υδατοδρόμια στα Ιόνια Νησιά (Λευκάδα και Μεγανήσι)

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε πριν από μια εβδομάδα ο νέος Νόμος που αφορά τα υδατοδρόμια και αποσαφηνίζει ζητήματα που αφορούν την αδειοδότηση και την λειτουργία τους. Το νέο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να δρομολογηθούν επιτέλους τα πρώτα υδροπλάνα, μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών, ενώ η «αρχή» αναμένεται να γίνει από το Ιόνιο και τις εγκαταστάσεις που θα λειτουργήσουν στα νησιά μας.

Θυμίζουμε πως από το 2015 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για τα νησιά της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας, της Ιθάκης και του Μεγανησίου, ενώ σχετικά πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Ταμείου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ζακύνθου.

Στόχος της Περιφέρειας αλλά και της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια που έχει αναλάβει τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων για την Περιφέρεια, είναι το 2019 να είναι  έτοιμο το πρώτο δίκτυο υδροπλάνων στο Ιόνιο.

Έχουν ήδη αδειοδοτηθεί τρία υδατοδρόμια, της Κέρκυρας, των Παξών και της Πάτρας, ενώ μέχρι  την Άνοιξη του ’19,  υπάρχει στόχος  να αδειοδοτηθούν και τα υπόλοιπα πέντε υδατοδρόμια που είναι σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Μεγανήσι.

Σε ότι αφορά το ΦΕΚ  με τίτλο «Θέµατα υδατοδροµίων, αστικών οδικών µεταφορών και λοιπές διατάξεις» που δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου, στα άρθρα 3 έως 30 περιγράφεται η διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας υδατοδρομίων. Στην παρ. 1 του άρθρου 4 ορίζεται ότι άδεια ίδρυσης υδατοδροµίου χορηγείται µόνο σε δηµόσιο φορέα, ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδοµών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χορηγείται άδεια ίδρυσης υδατοδροµίου.

Σε περίπτωση άδειας ίδρυσης σε Ο.Τ.Α. την απόφαση χορήγησης της συνυπογράφει και ο Υπουργός Εσωτερικών.

Στην παρ. 1 του άρθρου 6 ορίζεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδοµών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χορηγείται άδεια λειτουργίας υδατοδροµίου. Για υδατοδρόµιο σε λίµνη η άδεια λειτουργίας χορηγείται αποκλειστικά µε απόφαση του Υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών. Για τις υδάτινες επιφάνειες που έχουν υπαχθεί στο δίκτυο Natura 2000, η άδεια λειτουργίας χορηγείται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδοµών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στην παρ. 1 του άρθρου 7 ορίζεται ότι αρµόδια υπηρεσία για την παραλαβή της αίτησης, την προώθηση της διαδικασίας και την εισήγηση για την έκδοση της άδειας ίδρυσης υδατοδροµίου ή της άδειας λειτουργίας υδατοδροµίου ορίζεται το Τµήµα Εναέριων Μεταφορών (Τ.Ε.Μ.) της Γενικής Γραµµατείας Μεταφορών.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Πηγή: http://ermisnews.gr/

Πηγή: Golefkas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.