Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Σαν σήμερα το 1959 ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ πλήττει τα Επτάνησα

«Βυθιζόμεθα όλοι. Αποστείλατε στόλον παραλάβη αλλόφρονας κατοίκους. Τα πάντα κατέρρευσαν…»

2a_seismos_kefalonias_1953

Σαν σήμερα το 1953 ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ πλήττει τα Επτάνησα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, ενώ των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.

Οι ζημιές στο νησί της Λευκάδας είναι περιορισμένες, ενώ η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη υπέστησαν σοβαρές καταστροφές, λόγω και των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τόσο στην πόλη της Ζακύνθου όσο και στο Αργοστόλι. Ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε για μια ακόμη φορά παντελώς απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει το μέγεθος της καταστροφής.

Συνταρακτικό είναι την επομένη του σεισμού το ρεπορτάζ στον αθηναϊκό τύπο. Στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στο φύλλο της 13ης Αυγούστου 1953 διαβάζουμε:

1_eleftheria

«ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΙΘΑΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΧΘΕΣ
ΠΥΡΚΑΪΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Αι χθεσιναί αλλεπάλληλοι σεισμικαί δονήσεις ισοπέδωσαν τας τρεις νήσους – Αναρίθμητοι οι νεκροί και οι τραυματίαι
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΚΚΕΝΩΣΙΝ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ

Η Κεφαλληνία, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη δεν υπάρχουν πλέον. Αι χθεσιναί ισχυραί και αλλεπάλληλοι σεισμικαί δονήσεις ισοπέδωσαν τας τρεις νήσους. Αι πόλεις της Ζακύνθου, του Αργοστολίου και του Ληξουρίου κείνται εις ερείπια. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μεγαλώνει συνεχώς, χωρίς όμως να δύνανται να εξακριβωθή, διότι το έργον της διασώσεως των πληγέντων είναι δυσχερέστατον.

THE GREEK EARTHQUAKE. AUGUST 1953, IN THE GREEK IONIAN ISLANDS OF CEPHALONIA, ZANTE AND ITHACA, WHICH WERE DEVASTATED BY EARTHQUAKE. MEN OF THE ROYAL NAVY AND ROYAL MARINES WORKING IN THE RELIEF EFFORTS IN THE ISLANDS. (A 32661) Men of the Royal Navy and Marines working in the areas devastated by the earthquake. Copyright: © IWM. Original Source: http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205163502 Πηγή φωτογραφίας: iwm.org.uk

Εις επίμετρον, τεράστιαι πυρκαϊαί, εκραγείσαι εν μέσω των ερειπίων της Ζακύνθου και του Αργοστολίου, συνεπλήρωσαν την καταστροφήν των δύο πόλεων.

Εν τω μεταξύ, καταφθάνουν εις τας αρχάς σπαρακτικαί αι εκκλήσεις των επιζώντων, οι οποίοι περισσότερον από ό,τιδήποτε άλλο, ζητούν να απομακρυνθούν από τους τόπους της καταστροφής. Την αγωνίαν των κατοίκων δια την έλλειψιν μέσων αμύνης κατά των σεισμών και του πυρός και εφοδίων περιθάλψεως, διερμηνεύει δι΄ εκκλήσεώς του προς την Κυβέρνησιν ο ευρισκόμενος από προχθές εις την Κεφαλληνίαν υπουργός της Προνοίας κ. Αδαμόπουλος.

Η Ζάκυνθος κατεστράφη χθες την μεσημβρίαν από ισχυρούς σεισμούς και η ολοσχερής καταστροφή συμπληρώνεται από μεγάλας πυρκαϊάς που εξερράγησαν ευθύς μετά τας δονήσεις. Αι πυρκαϊαί εξεδηλώθησαν εις εξ σημεία και το πυρ μαίνεται επί των ερειπίων της πόλης. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών είναι μέγας, ανεξακρίβωτος μέχρι στιγμής, λόγω και της πλήρους διακοπής των τηλεπικοινωνιών μετά της νήσου.

Η καταστροφή της Ζακύνθου μετεδόθη χθες το απόγευμα προς το υπουργείον Εσωτερικών με υπερεπείγον σήμα, μεταδοθέν δι΄ ασυρμάτου πλοίου. Το σήμα έχει ως εξής:

«Η πόλις της Ζακύνθου κατεστράφη εξ ολοκλήρου εκ σεισμικής δονήσεως την 12ην μεσημβρινήν σήμερον. Εσημειώθησαν αρκεταί πυρκαϊαί μη κατασβεσθείσαι. Υπάρχει μέγας αριθμός νεκρών και τραυματιών. Αι συγκοινωνίαι διεκόπησαν ολοσχερώς. Καταβάλετε προσπαθείας δια την αποστολήν πυροσβεστικής αντλίας. Απόλυτος ανάγκη αποστολής υγειονομικού υλικού, τροφίμων και μέτρων περιθάλψεως».

Η Ζάκυνθος παρουσιάζει θέαμα τραγικώτερον και από την Χιροσίμα.

Παραλλήλως ο λιμενάρχης Ζακύνθου ανέφερε δια του ασυρμάτου του επιβατηγού σκάφους «Γλάρος», ότι την 11.30 π.μ. χθες κατεστρεπτικός σεισμός ηρείπωσε την πόλιν Ζακύνθου. Υπάρχουν πολυάριθμοι νεκροί και τραυματίαι. Εσημειώθη έλλειψις υγειονομικού υλικού και περιθάλψεως. […].

«ΒΥΘΙΖΟΜΕΘΑ ΟΛΟΙ – ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ»
Αλλοφροσύνη και απόγνωσις επικρατούν εις Κεφαλληνίαν
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ

Η σημειωθείσα την 11.25 π.μ. χθες σφοδροτάτη σεισμική δόνησις ισοπέδωσε τας πόλεις Αργοστόλιον και Ληξούριον Κεφαλληνίας. Τας απογευματινάς ώρας εις τα ερείπια του Αργοστολίου εξερράγη πυρκαϊά η οποία συνεχιζομένη μέχρι της νυκτός συνεπλήρωσε την ολοσχερήν καταστροφήν της πόλεως […].

2_seismos_kefalonias_1953Πηγή φωτογραφίας: ehive.com

ΣΚΗΝΑΙ ΑΛΛΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΕΙΣ ΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΝ

Κατά ληφθέν χθες την νύκτα εις το Γενικόν Επιτελείον Ναυτικού σήμα εκ του σκάφους «Πολεμιστής» σκηναί αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται εις Αργοστόλιον όπου το πλοίον προσήγγισε δια να παραλάβη τραυματίας.

Άνδρες, γυναίκες, γέροντες και παιδιά ερρίπτοντο εις την θάλασσαν δια να αναρριχηθούν επί του πλοίου. Πολλοί των σεισμοπαθών ιδίως γυναίκες παρεφρόνησαν, ενώ άλλοι λόγω των τραυμάτων των δεν δύνανται να μετακινηθούν και αναμένουν από στιγμής εις στιγμήν τον θάνατον. Πολλά μέλη απορφανισθεισών οικογενειών αναζητούν με πρόχειρα μέσα εις τα ερείπια τους προστάτας των, όπως επίσης και αλλόφρονες και κλαίουσαι γοερώς γυναίκες τα καταπλακωθέντα τέκνα των […].

«ΒΥΘΙΖΟΜΕΘΑ ΟΛΟΙ»

Χαρακτηριστικόν του επικρατούντος πανικού εις Κεφαλληνίαν είναι το κατωτέρω τηλεγράφημα αποσταλέν υπό του Διοικητού Χωροφυλακής Κεφαλληνίας δι΄ ασυρμάτου προς το υπουργείον Εσωτερικών:

«Βυθιζόμεθα όλοι. Αποστείλατε στόλον παραλάβη αλλόφρονας κατοίκους. Τα πάντα κατέρρευσαν».

ΣΕΙΣΜΙΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΠΟΛΛΑΣ ΠΕΡΙΟΧΑΣ

Κατά τηλεγράφημα εκ Λευκάδος χθες την 10.20 π.μ. εσημειώθη ισχυρά σεισμική δόνησις, επαναληφθείσα την 15.16 μ.μ. Εις την πόλιν της Λευκάδος κατέρρευσαν τρεις οικίαι και μερικαί άλλαι κατέστησαν ετοιμόρροποι.

Εις Βασιλικήν υπέστησαν σοβαράς ζημίας το κοινοτικόν κατάστημα, το τελωνείον και το ταχυδρομείον».

Πηγή: Kolivas.de


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.