Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Πώς προήλθε η φράση “πήγε σαν σκυλί στο αμπέλι”;

Τα σενάρια για την προέλευση της έκφρασης είναι:
1.Την φράση αυτή την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος πέθανε άδικα ή δολοφονήθηκε χωρίς να αναζητηθούν οι ένοχοι.
Η φράση προήλθε από την αγροτική ζωή. Όταν σκύλος ή…
χοίρος έμπαινε σε αμπέλι, ενώ είχαν ωριμάσει τα σταφύλια, έκαναν ζημιές.
Τότε σκότωναν αυτά τα ζώα χωρίς το αφεντικό τους να δικαιούται να ζητήσει το λόγο.
Μάλιστα, στο Βυζάντιο υπήρχε νόμος που έλεγε”Αν τις θέσει μάγγανο (παγίδα) εν καιρώ των καρπών και εμπέση εν αυτώ κύων ή χοίρος και αποθάνη, αζήμιος έστω ο τούτου κύριος.”  
2. Στα 1616, ο ισπανικός στόλος προσπάθησε ν’ αποβιβαστεί στα παράλια της Αλβανίας και ο ο Ισπανός ναύαρχος είχε συνεννοηθεί με τους χριστιανούς, για να τον βοηθήσουν. Αλλά η επιχείρηση προδόθηκε από κάποιον Τουρκαλβανό, τον Μεμέτ Μπόγος, ένα φοβερό εγκληματία, που τον φοβόταν ολόκληρη η περιοχή.
Οι περισσότεροι κάτοικοι πιάστηκαν κι εκτελέστηκαν, ενώ έγδαραν ζωντανό τον αρχιεπίσκοπο Τρίκκης Διονύσιο. Οι συγγενείς των θυμάτων, μόλις συνήλθαν από τη συμφορά, άρχισαν να κυνηγούν τον προδότη, για να τον τιμωρήσουν αλλά εκείνος κρυβόταν καλά και δεν μπορούσαν να τον βρουν. Ο Μπογάς είχε ένα σκυλί, που το λάτρευε. Ένα πρωί το έπιασαν και το κρέμασαν μέσα στο αμπέλι του αφεντικού του, για να τον εκδικηθούν. Γρήγορα, όμως, κατάλαβαν ότι το ζώο δεν τους έφταιξε σε τίποτα και πήγαν να το ξεκρεμάσουν… αλλά το σκυλί είχε ψοφήσει.
3. Όταν ωριμάσουν τα σταφύλια, τα άγρια ζώα κατεβαίνουν από το βουνό και καταστρέφουν τις σοδειές. Οι παραγωγοί πολλές φορές αναγκάζονταν να σκοτώνουν τα ζώα, προστατεύοντας τις σοδειές. Καμιά φορά, επειδή και του σκύλου του αρέσουν τα σταφύλια, ο γεωργός, που δε γνώριζε ποιος κουνιέται μέσα στ’ αμπέλι, πυροβολούσε και σκότωνε το σκύλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των σκύλων δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημίωση.
4. Η έκφραση το πιθανότερο προέρχεται από την γνωστή τοξική δράση που έχουν τα σταφύλια πάνω στους σκύλους. Τα σταφύλια σε μικρές ποσότητες δεν τους πειράζουν, σε μεγάλες ποσότητες όμως είναι πολύ δηλητηριώδη και προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Το ίδιο και οι σταφίδες.

Πηγή: Katounanews.blogspot.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.