Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Πρέβεζα: Εγκαινιάζεται ο Βρεφονηπιακός Σταθμός στον Υδατόπυργο – Τα κύρια χαρακτηριστικά του βιοκλιματικού κτηρίου

Πρέβεζα: Εγκαινιάζεται ο Βρεφονηπιακός Σταθμός στον Υδατόπυργο - Τα κύρια χαρακτηριστικά του βιοκλιματικού κτηρίου

Τοπικά Νέα, Κοινωνία, 21 Νοεμβρίου 2018 | 19:00

Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν 28 βρέφη και 100 νήπια

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Βρεφονηπιακού Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας του Δήμου Πρέβεζας που βρίσκεται επί της οδού Δ. Σολωμού στην περιοχή του Υδατόπυργου.

Ο σταθμός ξεκίνησε την λειτουργία του πριν από δύο χρόνια περίπου.

Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν 28 βρέφη και 100 νήπια και προσφέρει υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας στα νήπια και στους εργαζόμενους γονείς της πόλης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 2,7εκ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και η δημοπράτηση έγινε τον Νοέμβριο του 2010 ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν τον επόμενο χρόνο.

Αποτελείται από τρία επίπεδα. Στο υπόγειο υπάρχουν βοηθητικοί χώροι όπως αποθήκες, αποδυτήρια, μηχανοστάσια ανελκυστήρων, λεβητοστάσιο και πλυντήριο. Στο ισόγειο υπάρχουν οι χώροι των νηπίων και διοικητικές υπηρεσίες τέσσερις αίθουσες νηπίων, αίθουσα ύπνου, τραπεζαρία, κουζίνα-μαγειρείο, γραφεία νηπιαγωγών, WC νηπίων, WC κοινού, WC AMEA, γραφείο διεύθυνσης, γραφείο πολλαπλών χρήσεων, μόνωση-ιατρείο. Όλα τα παραπάνω χωροθετούνται γύρω από το «αίθριο» που χρησιμεύει για την οριζόντια επικοινωνία των αιθουσών αλλά και σαν χώρος εκδηλώσεων.

Στον όροφο υπάρχουν οι χώροι των βρεφών με δύο αίθουσες 85τ.μ. και 60τ.μ., WC και αποθήκες. Η κάθε αίθουσα περιλαμβάνει χώρο ελεύθερο παιχνιδιού, χώρο ύπνου, αλλαγών και παρασκευής γάλακτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε έμφαση στην ανεμπόδιστη οπτική επικοινωνία μέσα στις αίθουσες ώστε το προσωπικό να ελέγχει ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο τα βρέφη.

Καινοτομία αποτελούν τα ιδιαίτερα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά χρησιμοποιήθηκαν τόσο στην δόμηση όσο και στην λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

· Οργάνωση των εσωτερικών χώρων για αξιοποίηση του προσανατολισμού με όλους τους κύριους χώρους στη νότια πλευρά. Σημειώνεται ότι όλοι οι χώροι είναι διαμπερείς.
· Προστασία του κελύφους με ισχυρή θερμομόνωση και επιλογή θερμομονωτικών κουφωμάτων και διπλών βελτιωμένων υαλοπινάκων.
· Ηλιοπροστασία ανοιγμάτων και σκιασμός με εξωτερικές κινητές περσίδες οριζόντιες στα νότια ανοίγματα και κατακόρυφες στα ανατολικά.
· Βέλτιστη αξιοποίηση φυσικού φωτισμού με κεντρική τοποθέτηση διαφώτιστου «αίθριου». Στην οροφή του αιθρίου υπάρχουν κουπόλες δικλινείς ηλεκτρικά ανοιγόμενες με στόχο την απαγωγή του θερμού αέρα το καλοκαίρι.
· Φυτεμένο δώμα στην οροφή ισογείου και στην οροφή Α’ ορόφου που προσφέρει ισχυρή μόνωση όπως και διαμόρφωση ιδανικού μικροκλίματος. Το δώμα στην οροφή του ισογείου είναι επισκέψιμο με οριζόντια επικοινωνία από τον Α΄ όροφο. Χρησιμοποιούνται φυτά με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό όπως λεβάντες, μαντζουράνα, βερονίκη, γεράνι, κ.α.
· Χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτουν μέρος των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα.
· Δάπεδα αιθουσών νηπίων και βρεφών από φυσικό ξύλο για να διατηρεί την θερμότητα και να προσφέρει ιδανικές συνθήκες διημέρευσης.
· Χρήση πιστοποιημένων οικολογικών χρωμάτων για τους εσωτερικούς χώρους.
· Μονώσεις με πετροβάμβακα.
· Στην αυλή δημιουργούνται σκιασμένοι χώροι με πέργολες και καθιστικά πάνω σε υλικά φιλικά στο περιβάλλον όπως ξύλο, κυβόλιθοι.

Την μελέτη για την κατασκευή του κτιρίου εκπόνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου της Πρέβεζας και αν και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών ανέρχονταν στις 730 μέρες, παράδοση το 2013, αυτό παραδόθηκε τρία χρόνια περίπου μετά.


—> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

   Επισκεφθείτε τον Επαγγελματικό – Τουριστικό Κατάλογο του PamePreveza.gr.


Πηγή: Pamepreveza.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.