Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Πολεμώντας το τέρας της γραφειοκρατίας

Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ΟΤΑ της χώρας για την ταχύτερη -και καλύτερη- εξυπηρέτηση των πολιτών φιλοδοξεί να φέρει το πρόγραμμα «Αναδιοργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των 325 δήμων και των 13 περιφερειών» του υπουργείου Εσωτερικών, που σηματοδοτεί τη μετάβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή.

Το πρόγραμμα μπαίνει σήμερα στη δεύτερη φάση υλοποίησής του, με την προκήρυξη διαγωνισμού (ύψους 1,85 εκατ. ευρώ) για την απλούστευση και την προτυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ.

Εχει συνολικό προϋπολογισμό 30,5 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ) και αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει για το επόμενο χρονικό διάστημα ο αρμόδιος υπουργός, Αλ. Χαρίτσης, με τους στόχους του προγράμματος να συνοψίζονται στην:

◼ Προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους ΟΤΑ.

◼ Επιτάχυνση, απλούστευση και αναβάθμιση των υπηρεσιών μέσα από την αξιοποίηση μοντέρνων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

◼ Διαμόρφωση σύγχρονων δομών και διαδικασιών μέσα από την οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των ΟΤΑ.

◼ Εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ για την ανταπόκρισή του στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, αλλά και την απελευθέρωσή του από χρονοβόρες διοικητικές λειτουργίες, ώστε να ενισχυθούν κοινωνικές και αναπτυξιακές υπηρεσίες.

◼ Ενίσχυση της διαφάνειας.

10 θεματικές επιτροπές

Για την εφαρμογή του προγράμματος έχει υπάρξει ήδη προεργασία. Πριν από περίπου έναν χρόνο υπεγράφη η σχετική προγραμματική συμφωνία μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ και με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) συγκροτήθηκαν δέκα θεματικές επιτροπές με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων (ανάλογα με τη θεματική) υπουργείων.

Οι επιτροπές αυτές θα ξεκινήσουν μια μακρά και ουσιαστική συνεργασία με τα δέκα θεματικά δίκτυα που έχουν συγκροτηθεί σε δήμους και περιφέρειες και θα προχωρήσουν στην καταγραφή και τη σχηματοποίηση όσων προτάσεων υποβληθούν για το τι πρέπει να αλλάξει για την αναβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ηδη έχουν αποσταλεί στα δίκτυα των ΟΤΑ τα ερωτηματολόγια για την καταγραφή των διαδικασιών που χρήζουν απλούστευσης.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού θα έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα και θα κληθεί να αποτυπώσει βήμα βήμα τη μεθοδολογία λειτουργίας των ΟΤΑ και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις απαιτούμενες αλλαγές.

Στόχος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και η όσο το δυνατόν απρόσωπη και αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το σχέδιο του νέου επιχειρησιακού μοντέλου που θα προκύψει θα αξιολογηθεί στην πράξη με την πιλοτική εφαρμογή του σε 12 δήμους και τρεις περιφέρειες.

Παράλληλα ο ανάδοχος θα πρέπει να προτείνει προδιαγραφές για τα πληροφοριακά συστήματα που θα ψηφιοποιήσουν τις λειτουργίες των ΟΤΑ, ώστε το 2020 να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός με προϋπολογισμό 23,9 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία δράση του προγράμματος θα αφορά την επιμόρφωση του προσωπικού των ΟΤΑ στην εφαρμογή των νέων μοντέλων, με προϋπολογισμό τρία εκατ. ευρώ.

Κέρδη από το «Μητρώο»

Ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της μετάβασης δημόσιων υπηρεσιών στη νέα ψηφιακή εποχή; Από την εφαρμογή τού (επίσης χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ) «Μητρώου Πολιτών» από τον περασμένο Ιανουάριο -που χρησιμοποιείται ήδη από 3.500 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στην εγγραφή και επεξεργασία ληξιαρχικών πράξεων και εγγραφών δημοτολογίου- και την κατάργηση μεγάλου μέρους των περίπου 3.500.000 πιστοποιητικών που εκδίδονται ετησίως από ΚΕΠ και δήμους, υπολογίζεται ότι εξοικονομούνται ετησίως περισσότερα από 405 ανθρωποέτη για τους εξυπηρετούμενους πολίτες.

Παράλληλα, με την παροχή δεδομένων μέσω του υποσυστήματος διαλειτουργικότητας στα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου, επιτυγχάνεται μείωση της εργασίας κατά 38%, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

Έντυπη έκδοση

Πηγή: Efsyn.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.