Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Ποια χώρα χρεώνει τις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Όλο και περισσότερα ATM στη Μεγάλη Βρετανία χρεώνουν τις αναλήψεις μετρητών σύμφωνα με την βρετανική ένωση καταναλωτών which? καθώς η ανάληψη μετρητών παγκοσμίως αλλάζει.

Το Μάρτιο σχεδόν 1.250 ΑΤΜ άρχισαν να χρεώνουν ένα ευρώ σε κάθε ανάληψη και μέχρι σήμερα τα μηχανήματα έφτασαν τα 1.750.

Οι εταιρείες Cardtronics και NoteMachine, που είναι οι μεγαλύτερες στη λειτουργία των μηχανημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, χτυπούν «καμπανάκι» υποστηρίζοντας ότι σύντομα η χρέωση θα γίνεται σε ακόμα 5.000 ΑΤΜ.

«Σταμάτησα να βγάζω χρήματα από το τοπικό ATM όταν ξεκίνησε να με χρεώνει επιπλέον, βρίσκομαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν μπορώ να χρεώνομαι επιπλέον για να έχω πρόσβαση στα χρήματά μου, τα οποία χρειάζομαι για τις καθημερινές μου ανάγκες» δηλώνει ο 36χρονος Ρόμπιν από το Kirkcaldy.

Μέσα στο 2018 1.000 καταστήματα τραπεζών έκλεισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των ΑΤΜ στη χώρα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ethnos.gr τραπεζικό στέλεχος, αυτήν τη στιγμή διεξάγεται στην Ευρώπη και την ευρωζώνη μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα, το οποίο έχει μάλιστα πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις.

Το πρώτο ζήτημα που υπάρχει είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να έχει θετική απόκριση η πολιτική επιθυμία να υπάρχουν ΑΤΜ παντού. Σύμφωνα με τις θέσεις των τραπεζιτών, κάτι τέτοιο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι ασύμφορο. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια οι καταναλωτές να στραφούν στο άυλο χρήμα και τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει το «άνοιγμα του επαγγέλματος» και την είσοδο σε αυτό από άλλους παίκτες, γεγονός που προκαλεί επιπλέον δυσκολίες στον τρόπο λειτουργίας τους.

Αυτήν τη στιγμή, η μόνη χρέωση που υπάρχει στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ είναι όταν κάποιος σηκώνει χρήματα με κάρτα από άλλη τράπεζα. Η χρέωση αυτή είναι κλιμακωτή και είναι, για παράδειγμα, λίγο μικρότερη από 1 ευρώ για ανάληψη 100 ευρώ.

news.gr

Πηγή: Madata.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.