Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

ΠΟΑΥ: Η σύγκρουση είναι ο αυτοσκοπός ή μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο και κλειδί αν χρειαστεί.

   Η ΠΟΑΥ και γενικότερα οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μία δημόσια πολιτική αντιπαράθεση αλλά ως συζήτηση τεχνικού και ουσιαστικού περιεχομένου, προκειμένου να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την υλοποίηση μίας επένδυσης που όμως θα λαμβάνει υπόψιν και τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Ξηρομέρου στις 19 Σεπτεμβρίου 2020 προχώρησε σε σύσταση Επιτροπής Αγώνα εναντίον της προς θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, με σκοπό να αναλάβει από εδώ και πέρα την ενημέρωση των πολιτών και όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να εμποδιστεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη, να σταματήσει αυτή τη ζοφερή κατάσταση πριν παγιωθεί. Επισημαίνοντας ότι αποτελεί αίτημα του συνόλου των πολιτών και του Δήμου Ξηρομέρου. 

Ο στόχος σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι η σωστή διευθέτηση, ο σωστός συντονισμός για τον μελλοντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό με γνώμονα, τον άνθρωπο, το περιβάλλον την φύση και τη αρμονική συνύπαρξη επενδύσεων προς όφελος της κοινωνίας.
Στην επιτροπή αγώνα πρωτοστατεί ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκης, με τα μέλη της επιτροπής να είναι αξιόλογοι πολίτες της κοινωνίας του Ξηρομέρου.

Για το ζήτημα αυτό πολλές συζητήσεις έχουνε γίνει και έχει χυθεί πολύ μελάνι, σχετικά με τη βούληση της. τοπικής κοινωνίας για το θέμα. Και ενώ ο αγώνας για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό από τους ιχθυοκαλλιεργητές το πολύ απλό μήνυμα ότι, το δίκαιο και λογικό αίτημα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό, και δεν είναι άλλο από την ΑΠΟΔΟΧΗ της ΓΝΩΜΗΣ τόσο του Δήμου Ξηρομέρου όσο και της τοπικής κοινωνίας, έχουν αρχίσει και υπάρχουν κάποιες φωνές που προειδοποιούν για μυστική συμφωνία από πλευράς επιτροπής ή Δήμου με τους ιχθυοκελλιεργητές.
Εδώ να σταθούμε και να δούμε μία ανάρτηση στο Facebook καθώς και τα σχόλια με τις απόψεις,

Βελούτσα,
Επίκειται τύποις ενημερωτική συνάντηση κορυφαίων στελεχών των εταιρειών Ιχθυοκαλιέργειας με την Επιτροπή Αγώνα…
Μετα τίς “προσωπικές προτάσεις” για παραχώρηση 700 στρεματων στη Δ.Ε. Αστακού , τις μη ανακοινώσιμες άτυπες συναντήσεις τοπικών παραγόντων με κορυφαία στελέχη των Εταιρειών Ιχθυοκαλιέργειας , από πληροφορίες μάθαμε , ότι τώρα αποφασίστηκε και απο την Επιτροπή Αγώνα κατά την χτεσινή συνεδρίαση της με τηλεδιάσκεψη, με ψήφους 9-5 και νεα τούτη φορά τύποις συνάντηση στο Δημαρχείο την Παρασκευή 30/10/2020 με τα στελέχη των εταιρειών .
Το ζητούμενο ειναι, τι είναι αυτό, που είχαν να συζητήσουν κατά τις πρόσφατες άτυπες συναντήσεις τους , οι τοπικοί παράγοντες με τους εκπροσώπους των Εταιρειών Ιχθυοκαλιεργειών και τώρα και η Επιτροπή Αγωνα … Αν αδιαπραγμάτευτη θέση της Επιτροπής Αγωνα ήταν και είναι:
ουτε ενα επιπλέον κλουβί ιχθυοκαλιέργειας στο σύνολο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Ξηρομέρου

Χρήστος Σαλτογιάννης
Η συντεταγμενη πολιτεια και οι θεσμοι κεντρικοι και τοπικοι οφειλουν να βαλουν ταξη και να υπηρετήσουν το κοινο όφελος..
Το προβλημα της ΠΟΑΥ δεν ειναι διαπροσωπικο αλλα διαδημοτικο και περιοχικό. Οι λύσεις δινονται πολιτικα καθαρα..κατα την αποψη μου

Ελευθέριος Μάντζαρης
Αυτά να τα πεις στον πρωην δήμαρχο με τον οποίο ήσουν υποψήφιος.Μία με τη βιομάζα στη Χρυσοβίτσα,δεύτερη με τις Φυτείες και τρίτη και φαρμακερή με τα κλουβιά..Μας γεμίσατε αλογόμυγες με τις μπούρδες σας.
Το πρόβλημα είναι ότι μια κοινωνία ολόκληρη την γράψανε στα παλιά τους τα παπούτσια και έρχονται τώρα να δώσουν και εξηγήσεις!!!
Ας τις έδιναν όταν προβλεπόνταν η διαβούλευση,αν είναι μάγκες και ντόμπροι και σωστοί..
Οι κατ΄εξακολούθηση βιαστές του τόπου τώρα και του μυαλού μας..ότι έχει μείνει τέλος πάντων κι απ΄αυτό…θάρθουν να μας δώσουν εξηγήσεις!!
Όχι να αλλάξουν κάτι από το τέρας που έφτιαξαν,αλλά να μας πουν ότι δεν καταλάβαμε καλά,δεν είναι όπως τα λένε διάφοροι,μας παρεξηγήσατε,εμείς θα σας αναπτύξουμε κλπ κλπ..
Εντάξει.
Να το υποστούμε κι αυτό,αλλά πλέον μόνο αυτό.-


Ilias Kotrotsos
Καλησπερα στον Χρηστο απευθυνεσαι θαρρω γιατι εγω δεν ημουν υποψηφιος με κανενα.Επι της ουσιας ομως Λευτερη ..εχουν καποια σημασια αυτες οι συναντησεις ανακοινωσιμες ή μη , τυπικες ή ατυπες αν δεν θελουμε πραγματικα τιποτα να παραχωρησουμε απο την παρακτια ζωνη στο συνολο της ,του Δήμου Ξηρομέρου.


Ελευθέριος Μάντζαρης
Ηλία ο καθένας μπορεί να συναντήσει όποιον θέλει και σε ένα τέτοιο μεγάλο θέμα,αυτά επιτρέπονται.Δεν είναι αυτό το πρόβλημα.Και να σου πω,μερικοί μπορεί να μιλάνε και τηλεφωνικά με τους ιχθυοκαλλιεργητές γιατι έχουν μια σχέση καλύτερη από κάποιους άλλους.Καλά κάνουν.
Αυτό που έχει σημασία σ΄αυτές τις επικοινωνίες,είναι να πιέζονται οι ιχθυοκαλλιεργητές να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους και όχι η κοινωνία.
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε μια σαφή θέση για τις ΠΟΑΥ.
Εξυπηρετείται ο στόχος που θέσαμε μ΄αυτή τη συνάντηση?
Αν ναι,μαζί τους.
Υπάρχει κόσμος που έχει επιφυλάξεις,μέσα σ΄αυτούς κι εγώ.

Ilias Kotrotsos
Λευτερη μου πραγματι οι διαπροσωπικες σχεσεις φυσικα και ειναι θεμιτές… Αλλα ταυτοχρονα κορυφαια στελεχη των εταιριών ιχθυοκαλιεργειας να επισκεπτονται τον Αστακο μονο για ..καφε παραδοξο μου φαινεται


Από τα παραπάνω αυτό που επικρατεί είναι μία σύγκρουση, συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα εμπλέκονται σε μία ανταλλαγή απόψεων για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας. Η ερώτηση εδώ είναι, θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας(όπως ο καθένας την κατανοεί) υπηρετεί το ύψιστο κοινωνικό – συλλογικό συμφέρον.

Η σύγκρουση είναι ο αυτοσκοπός ή μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο και κλειδί αν χρειαστεί για την επίλυση του τόσο σοβαρού ζητήματος της ΠΟΑΥ.

Θα ήθελα να κλείσω με την επιστολή(13 Οκτωβρίου) του Δημάρχου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη που ενημερώνει τόσο την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και την αρμόδια Επιτροπή Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, για την υπό θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ.

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου Αιτ/νιας».  

 Αξιότιμες/οι κύριες/οι,   

Στις 04-11-2011 ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ειδικό χωροταξικό σχέδιο που αφορούσε τις υδατοκαλλιέργειες σε όλη την επικράτεια, εν μια νυκτί (Κ.Υ.Α. 31722/04-11-2011, ΦΕΚ 2505/04-11-2011).  
Το  2015  11  υδατοκαλλιεργητές  συστήνουν  Ανώνυμη  Εταιρεία,  με  την  επωνυμία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ  ΕΧΙΝΑΔΩΝ  ΚΑΙ  ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ,  όπου  η  ίδια  θα αποτελέσει και τον φορέα διαχείρισης της υπό ίδρυση ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ( Π.Ο.Α.Υ) .   
Η συγκεκριμένη Π.Ο.Α.Υ. αντιτίθεται στην αναπτυξιακή προοπτική και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής  του  Ξηρομέρου,  δεν  λαμβάνει  υπόψιν  τον  Στρατηγικό  Σχεδιασμό  του  Δήμου  στο επιχειρησιακό 2015-2020. Στο μεσοδιάστημα δεν υπήρχε η απαραίτητη αντίδραση, με αποτέλεσμα να είμαστε στο τελικό στάδιο. Όμως, η νέα δημοτική αρχή, οι τοπικές κοινότητες και οι τοπικοί φορείς με αποφάσεις και σειρά δράσεων, αντιδρούμε για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη χωροθέτηση. Ειδικά, για το παραλιακό μέτωπο Αστακού – Μύτικα, είμαστε ανυποχώρητοι, γιατί αποτελεί  την  τράπεζα  γης,  για  αναψυχή,  ήπια  τουριστική  ανάπτυξη,  αλιεία  και  άλλες δραστηριότητες που αναβαθμίζουν την περιοχή μας. 
Η κατάληψη του παραλιακού μετώπου από ιχθυοκαλλιεργητικούς  κλωβούς,  θα  ανατρέψει  οποιονδήποτε  σχεδιασμό  σε  μια  αναπτυξιακή προοπτική μέσω του τουρισμού. 
Για 35 χρόνια η τοπική κοινωνία συμβιώνει αρμονικά με τον κλάδο της  ιχθυοκαλλιέργειας,  αναγνωρίζει  το  κοινωνικοοικονομικό  αποτύπωμα,  μέσω  των  θέσεων εργασίας, όμως υπάρχει έντονη αντίδραση στην επεκτατική πολιτική των επενδυτών, σε περιοχές που προσφέρονται για ισόρροπη ανάπτυξη σε άλλους κλάδους. Το μοντέλο της μονόπλευρης ανάπτυξης το έζησε η περιοχή μας με την καλλιέργεια του καπνού, που οδήγησε σε ερημοποίηση του Δήμου Ξηρομέρου.   
Ζητάμε να μην υπογραφεί και εγκριθεί η συγκεκριμένη μελέτη χωροθέτησης Π.Ο.Α.Υ. και σε πνεύμα συνεργασίας, σε εκ νέου χωροθέτηση, να ληφθούν υπόψιν τα επιχειρήματα των φορέων του Δήμου (αλιείς, εμπορικοί σύλλογοι, τουριστικά καταλύματα) και του Δήμου.   Δεν νοείται ανάπτυξη, χωρίς την συνδρομή στο σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.   
Στην διάθεσή σας για οτιδήποτε .

Πηγή: Xiromeronews.blogspot.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.