Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Πλήγμα από… αέρος απειλεί τον ελληνικό τουρισμό

1471009-tourismos-930-2

Του Παναγιώτη Δ. Υφαντή*
(αναδημοσίευση από το site euro2day.gr)

Συνολικά 1,3 εκατ. λιγότερες θέσεις από πέρυσι έχουν προγραμματίσει οι αεροπορικές εταιρείες για δρομολόγια προς Ελλάδα το καλοκαίρι. Οι αγορές με τη μεγαλύτερη μείωση και οι προορισμοί που πλήττονται. Πού αποδίδεται η μειωμένη ζήτηση.

Ανακατατάξεις σε πολλά επίπεδα στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού προδιαγράφει η τροχιά διόρθωσης στην οποία δείχνει να εισέρχεται ο ελληνικός τουρισμός το 2019, ύστερα από μια ανοδική κούρσα εξαετίας.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων των αεροπορικών εταιρειών για το φετινό καλοκαίρι όπως αποτυπώνονται σε μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΙΝΣΕΤΕ (INSETE Intelligence).

Η αναμενόμενη επιβράδυνση στις οικονομίες της Ευρωζώνης, η αβεβαιότητα από τις εξελίξεις που συνδέονται με την διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε (Brexit), αλλά και η επάνοδος της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές αγορές με φθηνότερες τιμές θεωρούνται από τους υπεύθυνους της μελέτης του INSETE Intelligence βασικοί λόγοι στους οποίους αποδίδεται η υστέρηση προγραμματισμένων θέσεων σε σύγκριση με το 2018. Εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν πολλοί παράγοντες της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς.

Το οικονομικό επιτελείο της νυν και επόμενης κυβέρνησης (εξαρτάται από το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές) θα κληθούν, αναπόφευκτα, να διαχειριστούν έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» που θα αφορά στη προδιαγραφόμενη μείωση ταξιδιωτικών εισπράξεων.

AirSeats2019_Pinakas1

Πολύ περισσότερο καθώς παράγοντες του χώρου του τουρισμού θεωρούν πιθανή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ξένων επισκεπτών, φέτος, καθώς αυτοί που έρχονται τελικά είναι λιγότεροι από τις θέσεις που έχουν προγραμματίσει οι αεροπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση η ενδεχόμενη μείωση ξένων τουριστών φέτος μπορεί να φθάσει το 1-1,5 εκατ. επισκέπτες ή ακόμα και περισσότερο.

Με βάση αυτό το σενάριο η πιθανή υστέρηση ταξιδιωτικών εισπράξεων σε σύγκριση με το 2018 εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως φέτος ενδέχεται ο πήχης ταξιδιωτικών εισπράξεων να υποχωρήσει προς τα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ έναντι λίγο πάνω από 16 δισ. ευρώ το 2018.

Οι εκτιμήσεις βασίζονται στο γεγονός πως σχεδόν οι 7 στις 10 (68%) θέσεις που «ψαλιδίστηκαν» προέρχονται από τις δύο κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Αγορές από τις οποίες προέρχονται τουρίστες που ξοδεύουν τα περισσότερα (δαπάνη ανά ταξίδι) μεταξύ των Ευρωπαίων που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το τρίτο τρίμηνο του 2018 (συμπεριλαμβάνεται η περίοδος αιχμής όπου οι τιμές των ξενοδοχείων είναι οι υψηλότερες της χρονιάς) η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Γερμανών ήταν 750 ευρώ και των Βρετανών 671 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE Intelligence που προέρχονται από την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ) και αφορούν στο διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου, καταγράφεται μείωση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε 11 από τις 17 κυριότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση από Ηνωμένο Βασίλειο φθάνει το 6% ενώ «ψαλιδισμένες» εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, οι θέσεις από Γερμανία (-16%), Ολλανδία (-7%), Ρωσία (-14%), Σουηδία (-21%), Τσεχία (-5%), Αυστρία (-11%), Δανία (-17%), Βέλγιο (-11%), Ελβετία και Κύπρο (από -27%).

Περισσότερες θέσεις από πέρυσι, αντίθετα, έχουν προγραμματιστεί από την Ιταλία (+3%), Πολωνία (+4%) και Γαλλία (+15%).

AirSeats2019_Pinakas2

Μείωση προγραμματισμένων θέσεων εμφανίζονται να καταγράφουν τα 18 από τα 20 αεροδρόμια της χώρας με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση. Ανάμεσά τους Ηράκλειο (-1%), Ρόδος (-4%), Θεσσαλονίκη (πύλη για Χαλκιδική και Βόρεια Ελλάδα, -16%), Κέρκυρα (-8%), Κως (-6%), Χανιά (-15%), Ζάκυνθος (-11%) αλλά και η Σαντορίνη (-3%). Περισσότερες θέσεις, αντίθετα, έχουν προγραμματιστεί για τη Μύκονο (+10%) και την Κεφαλονιά (+5%).

Ας σημειωθεί πως ο προγραμματισμός των θέσεων τροποποιείται στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αλλά οι θέσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αποτυπώνουν σε σημαντικό βαθμό την τάση ζήτησης που διαμορφώνεται.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

(Πηγή: euro2day.gr – Ο σύνδεσμος μας στάλθηκε από αναγνώστη μας)

1233229-yfantis-120_b* «Συλλέκτης» γνώσεων (περιττών κατά μια άποψη) και εμπειριών. Γεννημένος στο Περιστέρι, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΤΕΙ Χαλκίδας με ειδίκευση στα Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου και διπλωματική στα «Αδρανειακά Συστήματα Πλοήγησης Αεροσκαφών».

«Προσγειώθηκε στη συνέχεια στο πρώτο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που λειτούργησε στην Ελλάδα (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ήταν στην ομάδα των «13» πρώτων αποφοίτων του. Έγραφε στο ένθετο «η Ζωή είναι Εδώ» της Ελευθεροτυπίας και ασκήθηκε στο… Δειπνοσοφισμό τρώγοντας με γνωστούς (και μη εξαιρετέους) πολιτικούς, επιχειρηματίες, ανθρώπους της τέχνης και του ποδοσφαίρου, για τη στήλη «Πρόσκληση σε Γεύμα» του περιοδικού Έψιλον.

Κατά καιρούς «εμπρηστής» ως υπεύθυνος (μέχρι το 2012) για θέματα τουρισμού, μεταφορών και ναυτιλίας στην «Οικονομία» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Αναλυτής από χούι, συνεπής από φιλότιμο και τελειομανής ως φύσει ανοργάνωτος. Αγνών (όχι πάντα) Παναθηναϊκών αισθημάτων. Λατρεύει την Ήπειρο, τη τζαζ και τις σιωπές. Με διαγνωσμένη αλλεργία στις πιέσεις. Σπανίως διαψεύδεται.

Πηγή: Kolivas.de


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.