Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


ΠΓΔΜ: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες της δεύτερης ψηφοφορίας για τη συνταγματική αλλαγή

Ξεκίνησε το Σάββατο η διαδικασία για τη δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτή θα είναι η δεύτερη από τις τρεις ψηφοφορίες που απαιτούνται, και στην οποία η κυβέρνηση χρειάζεται την απλή πλειοψηφία 61 εδρών (από το σύνολο των 120), την οποία ήδη διαθέτει ο Ζόραν Ζάεφ. Αυτή η ψηφοφορία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, αναμένεται να γίνει σε 12 ημέρες και πρόγραμμα προβλέπει τρεις ημέρες συζήτησης για κάθε μια από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι τροποποιήσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Ζάεφ αντικαθιστούν τον όρο «Μακεδονία» με το «Βόρεια Μακεδονία» στο σύνολο του Συντάγματος με εξαίρεση το άρθρο 36, το οποίο εγγυάται παροχές και δικαιώματα σε όσους πολέμησαν για την ξεχωριστή ταυτότητα του «μακεδονικού λαού» και για το «μακεδονικό κράτος».

Παράλληλα, οι αλλαγές κατοχυρώνουν βαθύτερα το απαραβίαστο των υφιστάμενων συνόρων.

Όσον αφορά στον αλυτρωτισμό, η σχετική τροποποίηση ορίζει πως η ΠΓΔΜ προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αποδήμων, προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους και φροντίζει την διασπορά.

Ωστόσο, η τροποποίηση ορίζει επίσης πως τα Σκόπια δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις και στα κυρίαρχα δικαιώματα άλλων χωρών.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου ότι οι αναθεωρήσεις θα ενσωματωθούν στο Σύνταγμα μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα υιοθετήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστηρίξει το πρωτόκολλο για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Τα επόμενα βήμα

Στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας διαδικασίας θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση των αλλαγών και εν συνεχεία η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται και πάλι (όπως στην πρώτη ψηφοφορία) ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, ήτοι 80 βουλευτές στους 120. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι 80 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, ψήφισαν στις 19 Οκτωβρίου υπέρ της έναρξης αλλαγών στο Σύνταγμα, βάσει της Συμφωνίας με την Ελλάδα.

Πηγή: Tovima.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.