Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Παραχωρείται για την κτηματογράφηση το πρώην δημαρχείο Στράτου παρά τις καταγγελίες Μοσχολιού

Ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου επιμένει πως το πρώην δημαρχείο Στράτου μέσω Κτηματολογίου θα καταλήξει σε ιδιωτική εταιρεία για όσο διαρκέσει η κτηματογράφηση. ‘Έκανε λόγο για …νταραβέρι.  «Να βοηθήσουμε το Κτηματολόγιο θέλουμε» είπε ο δήμαρχος. 

dimotiko-symvoulio (14)

Κρέατα ΑΥΦΑΝΤΗΣ

H «δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου» ήταν το 21ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου που διεξήχθη χθες, Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018.

Η συζήτηση ωστόσο επί του θέματος  δεν κύλησε…ομαλά. Χαρακτηρίστηκε και αυτή από αντιπαράθεση με σφοδρό επικριτή της παραχώρησης τον πρώην δήμαρχο  Παύλο Μοσχολιό. Χαρακτηρίστηκε και από προσωπική αντιπαράθεση του Π.Μοσχολιού με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Β.Φωτάκη.

 Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά την παραχώρηση του πρώην δημαρχείου Στράτου στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου»). Σκοπός της παραχώρησης, σύμφωνα με την εισήγηση, «το Ελληνικό Κτηματολόγιο να επιτελέσει απρόσκοπτα την εργασία του που αφορά την Κτηματογράφηση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας προς όφελος όλων των κατοίκων του Νομού μας». Εισηγητής της παραχώρησης ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στράτου Αναστάσιος Πατσέας.

Ο αντίδραση Μοσχολιού εκφράστηκε για πολλά επιμέρους ζητήματα της υπόθεσης. Καταρχάς επέκρινε (με οργή) το γεγονός πως εισηγητής ήταν ο πρόεδρος της κοινότητας και όχι κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας ή αντιδήμαρχος για τους οποίους ανέφερε πως «δεν είχαν το θάρρος να το πράξουν». Δεύτερο σημείο-και ουσιαστικότερο- της αντίδρασης Μοσχολιού το κατά την άποψη του δεδομένου πως το δημαρχείο θα καταλήξει να στεγάσει το μελετητικό γραφείο που θα συνεργαστεί με το Κτηματολόγιο για τις πέριξ του Αγρινίου περιοχές. Θα καταλήξει δηλαδή δωρεάν σε χέρια ιδιώτη. Έκανε λόγο και για εργασίες που εκτελούνται ήδη στο χώρο αν και δεν είχε προηγηθεί  η απόφαση για παραχώρηση. «Ποιος έδωσε τέτοιες διαβεβαιώσεις;», ρώτησε.

Ήταν προφανές λοιπόν από τα λεγόμενα του πως ο πρώην δήμαρχος πως η διαδικασία της παραχώρησης έχει… σκιές.  «Τότε γιατί δεν παραχωρείτε και στο άλλο μελετητικό γραφείο  το δημαρχείο Αγρινίου», ανέφερε δηκτικά. Υπονόησε δηλαδή σκοπιμότητες δεδομένου πως για την κτηματογράφηση εντός της πόλης θα συνεργαστεί με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» άλλος ιδιώτης για τον οποίο ωστόσο δεν ακολουθήθηκε διαδικασία δωρεάν παραχώρησης κτιρίου. «Αυτό δεν συνάδει με τη δικαιοσύνη, τη νομιμότητα και την ηθική», ανέφερε με τη φράση του «ποιος έκανε νταραβέρι σε αυτή τη δουλειά» να προκαλεί αίσθηση.

dimotiko-symvoulio (8)Επέμεινε πως το κτίριο θα καταλήξει (για όσο διαρκέσει η κτηματογράφηση που-σημειωτέον- ξεκινά τον Οκτώβριο) σε ιδιωτική εταιρεία και κατήγγειλε ο κ. Μοσχολιός πως η παραχώρηση «είναι προϊόν άλλης διαδικασίας» ζητώντας μάλιστα ονομαστική ψηφοφορία επί του θέματος.

Η αντίδραση Μοσχολιού φάνηκε να μην ήταν αναμενόμενη για τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την απορία και την έκπληξη του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ.Παπαναστασίου, η δημοτική αρχή επιδίωξε να διευκολύνει το κράτος  (καθώς το Κτηματολόγιο είναι Δημοσίου Δικαίου») για να  προχωρήσει η διαδικασία της κτηματογράφησης ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία για την περιοχή . Ανέφερε πως μέχρι πρόσφατα η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ήταν Ανώνυμη Εταιρεία και για το λόγο αυτό είχε τη δυνατότητα να μισθώνει κτίρια και μετά να τα παραχωρεί στους μελετητές για την κτηματογράφηση. Πλέον καθώς μετασχηματίστηκε σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και όποια άλλη διαδικασία για αυτήν θα ήταν χρονοβόρα με κίνδυνο στην περίπτωση της περιοχής μας να υπάρξει καθυστέρηση στην κτηματογράφηση. Ανέφερε πως υπήρξε συνάντηση της δημοτικής αρχής με εκπρόσωπο του κτηματολογίου και των δύο μελετητικών γραφείων (αυτού που θα αναλάβει την κτηματογράφηση στην πόλη και αυτού  που θα αναλάβει τις άλλες περιοχές». «Αν είχαμε χώρο στην πόλη θα τον παραχωρούσαμε και στο άλλο γραφείο» υποστήριξε.

«Δεν θεώρησα πως θα γίνει θόρυβος για αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας  «ακατανόητες» τις αντιρρήσεις μην διστάζοντας να πει πως δεν έχει πρόβλημα να αποσύρει το θέμα για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά και υπόνοια. «Θέλουμε να βοηθήσουμε το κτηματολόγιο», ξεκαθάρισε.  Επέμεινε πως ο δήμος έχει να κάνει με το κράτος (Κτηματολόγιο) και όχι με ιδιώτη ενώ ανέφερε πως η κτηματογράφηση θα προσφέρει και θέσεις εργασίας σε επαγγελματίες, μηχανικούς και δικηγόρους.

Αναφορικά με τις εργασίες στο πρώην δημαρχείο Στράτου από τον κ. Πατσέα ειπώθηκε πως πρόκειται για καθαρισμό του υπογείου.

Ο ανεξάρτητος Κώστας Ρόκος  συναίνεσε στην επιχειρηματολογία Μοσχολιού κάνοντας λόγο για λάθος που δίνει δικαιώματα σε σκιές απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία του δημάρχου.

DJI_0076Αντιθέτως ο Δ.Τραπεζιώτης (επικεφαλής της παράταξης Ανατροπή Τώρα») δεν συμμερίστηκε την διαφωνία Μοσχολιού ούτε και τα επιχειρήματα  Ρόκου. Εμφανίστηκε μάλιστα ένθερμος υποστηρικτής της παραχώρησης δηλώνοντας έκπληκτος με τις αντιρρήσεις. Χαριτολογώντας μάλιστα ανέφερε πως είναι στη δεινή θέση να συμπλεύσει πάλι με τη δημοτική αρχή (προηγήθηκε η ταύτιση απόψεων στο θέμα του πολυτεκνικού  επιδόματος) . Σύμφωνα με τον κ. Τραπεζιώτη η παραχώρηση προάγει τα δημοτικά συμφέροντα καθώς θα δώσει ζωντάνια σε ένα κτίριο που μαραζώνει και θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία.

Τελικά η παραχώρηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία παρά τις αντιρρήσεις Μοσχολιού και Ρόκου.  Μένει να διαφανεί εάν οι ίδιοι θα επανέρθουν στο ζήτημα καθώς φράσεις για νταραβέρια και κολλητούς προκαλούν εύλογες απορίες που πρέπει πρωτίστως οι καταγγέλλοντες να διασαφηνίσουν…

dimotiko-symvoulio (15)dimotiko-symvoulio (13) dimotiko-symvoulio (12) dimotiko-symvoulio (11) dimotiko-symvoulio (10) dimotiko-symvoulio (9) dimotiko-symvoulio (8) dimotiko-symvoulio (7) dimotiko-symvoulio (6) dimotiko-symvoulio (5) dimotiko-symvoulio (4) dimotiko-symvoulio (3) dimotiko-symvoulio (2) dimotiko-symvoulio (1)

Πηγή: Agrinionews.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.