Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Παραλιακός δρόμος Αγ. Νικήτα: Στο ίδιο έργο θεατές…

41_paraliakos_Ag_Nikita

Μετά την καταστροφή του παραλιακού δρόμου στον Αγ. Νικήτα από την πρόσφατη θαλασσοταραχή, έρχεται αύριο στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας, με τη μορφή του κατεπείγοντος, το θέμα της αποκατάστασής του με το «θεαματικό ποσό» των 25.000 ευρώ, αν δεν κάνουμε λάθος!

51_paraliakos_Ag_Nikita

Το ζήτημα-στοίχημα που τίθεται είναι τι πρόκειται να αποκατασταθεί με το ποσό αυτό και σε πόσο διάστημα τα 25.000 θα γίνουν φτερά στον άνεμο της θαλασσινής «αύρας»!

Εδώ και 15 χρόνια, όταν ο σύλλογος Επαγγελματιών τουρισμού (σήμερα αποδομημένος προς τέρψη κάποιων) μιλούσε κάθε τρεις και λίγο για τα προβλήματα του παραλιακού μετώπου, η σημερινή τοπική εξουσία (τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση για να μη ξεχνιόμαστε ) υπερθεμάτιζε στο θέμα της θωράκισης των υποδομών του οικισμού που από τότε δοκιμαζόταν από την μανία των θαλασσοταραχών.

171_paraliakos_Ag_Nikita

Τότε ήταν στο πλευρό μας σύσσωμοι μπορώ να πω. Σήμερα, από τότε δηλαδή που κατελήφθησαν οι θώκοι, όλο και κάτι μισόλογα, όλο και κάτι περίεργες φοβίες -περί της σπάθης των δικαστικών αιθουσών και άλλα τουλάχιστον περίεργα- κρατούν τον οικισμό δέσμιο μιας αναμενόμενης θαλασσοταραχής σ’ ότι αφορά βασικές υποδομές του, (ΒΙΟΚΑ, παραλιακό μέτωπο, κ.α.).

Τότε, αυτοί που σήμερα κοιτάνε να ξε-πετάξουν το θέμα και τα 25.000 στα μανιασμένα κύματα, ήταν διπλά στα αιτήματα των κάτοικων που διατυπώνονταν με κάθε δυνατή σοβαρότητα-έρευνα και επιστημοσύνη από τον τότε φορέα (ΣΕΤΑΝ).

181_paraliakos_Ag_Nikita

Κυρίαρχο πρόβλημα στις απαξιωμένες υποδομές (αν και όχι μόνο – ο ΒΙΟΚΑ επίσης είχε πρωτεία τότε) αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, αφορά την κατάρρευση του υφάλιου κυματοθραύστη (δείτε τα πρόσφατα διαλυμένα μπαστουνιά του κάστρου για κάποιους που δεν έχουν γνώση του θέματος) που επιτρέπει στα θαλάσσια φαινόμενα να εκτονώνονται κατευθείαν στις υποδομές και στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού.

Το έργο -ζημιά στον υφάλιο κυματοθραύστη- αυτό αφορά τα γενικότερα έργα υποδομής της αντιπεριφέρειας στη περιοχή (ως γνωστόν) αλλά και το Δήμο, διότι ο Δήμος κι αν δεν έπρεπε να στέρξει σ’ αυτή τη κατεύθυνση προ πολλού!

251_paraliakos_Ag_Nikita

Αξίζει για την ιστορία εδώ να σημειωθεί ότι, ο δήμαρχος από την ανάληψη των καθηκόντων του είχε υποσχεθεί στον τότε σύλλογο επαγγελματιών, ότι ήταν σε συνεργασία με τον Αντιπεφεριάρχη για να γίνει ότι είναι απαραίτητο, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο θωράκισης του παραλιακού μετώπου του οικισμού παράλληλα με κάποιο έργο υποδομής για την αποσυμφόρηση της παραλίας από τις βάρκες κυρίως τη θερινή περίοδο και τη σύνδεση του δρόμου με τον κεντρικό πεζόδρομο. Εμείς ως απλοί κάτοικοι δεν είδαμε τίποτα να κοινοποιείται, έστω και μεσοπρόθεσμα, εκτός κι αν μας το φυλάνε για έκπληξη!

Τι προτίθεται λοιπόν να κάνει η αντιπεριφέρεια περί αυτού του προβλήματος;!

Εκτός κι αν τους πέφτει βαθιά ο κυματοθραύστης και φοβούνται να βρέξουν τα ποδάρια τους!

Μέχρι σήμερα σιγή ασυρμάτου!

Μήπως είναι λοιπόν σκόπιμο το εξαιρετικά σοβαρό θέμα να τεθεί ως πρώτη αναγκαία παράμετρος προκειμένου το όποιο έργο δρομολογηθεί και γίνει κατεπειγόντως από το δήμο να γίνει συνδυαστικά (έστω και σε 2 φάσεις) αφού ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος;

Στη συνέχεια επειδή το ποσό των 25.000 είναι τραγικά ευτελές για τα δεδομένα και τις ζημιές (και μάλλον μας κοροϊδεύουν, ηθελημένα ή όχι), φαίνεται λογικό -από συζητήσεις μεταξύ κάτοικων που θίγονται άμεσα και ζουν το πρόβλημα- το όποιο έργο αποκατάστασης να αφορά κυρίως την θωράκιση του μετώπου (σε 4-5 σημεία που πλήττονται περισσότερο απ’ τις θαλασσοταραχές).

Στη συνέχεια με νέο έργο να γίνει και η αποκατάσταση του πλακόστρωτου κλπ., αφού βεβαίως χρησιμοποιηθεί inox οπλισμός σε πολύ στιβαρό υπόστρωμα που πρέπει να τοποθετηθεί αρχικά, για να μην χάνονται όλα με το πρώτο κύμα;

Κάθε άλλη παρέμβαση απ’ τα μέχρι σήμερα δεδομένα (και κάτι τριαντάρια χιλ. που ξοδεύτηκαν άτυπα πριν λίγα χρόνια) δεν στάθηκαν ικανά να σώσουν τίποτα μέχρι τώρα.

Κοροϊδία και λεφτά πετάμενα ως τον επόμενο ή, άντε, το μεθεπόμενο χειμώνα.

Γνωστό σ’ όλους τους αρμόδιους το θέμα κι ας μη κρύβονται.

Ας σκεφτούν επιτέλους διαφορετικά κι ας αφήσουν τα πασαλείμματα και τα πετάμενα λεφτά στο πουθενά.

Σπύρος Κουκουλιώτης
Άγιος Νικήτας

Άλμπουμ με 30 φωτογραφίες

Παραλιακός δρόμος Αγίου Νικήτα

Πηγή: Kolivas.de


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.