Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Παρέμβαση με προτάσεις από τους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Στην εν εξελίξει διαβούλευση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, γνωστό ως «Κλεισθένης ΙΙ», που πρόκειται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2019, η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική πρωτοβουλία για την Περιφέρεια Ηπείρου «Ορίζοντες Ηπείρου-Περήφανοι Ξανά!» προσέρχεται στο δημόσιο διάλογο με ένα συγκροτημένο κείμενο συγκεκριμένων προτάσεων που εξυπηρετούν το τρίπτυχο: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Ο βασικός στόχος των προτάσεων αυτών είναι:

Πρώτον, η πλήρης και οριστική διοικητική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και δη των Περιφερειών από τον κεντρικό κράτος, αξιοποιώντας και τα επιτυχημένα παραδείγματα τοπικών αυτοδιοικήσεων της Ευρώπης, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Δεύτερον, η αποσαφήνιση και ρητή διατύπωση των αρμοδιοτήτων κάθε αυτοδιοικητικού βαθμού, με ταυτόχρονη απλοποίηση του συστήματος μέσω της κατάργησης διοικητικών αλληλοεπικαλύψεων και περιττών επιπέδων διοίκησης.

Τρίτον, η ουσιαστική επέκταση των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας σε νέα πεδία διοίκησης που να ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες των τοπικών Κοινωνιών με ταυτόχρονη μεταβίβαση και των αντίστοιχων πόρων, κάνοντας πράξη τόσο την αρχή της επικουρικότητας όσο και της αναλογικότητας.

Τέταρτον, η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων σπατάλης, κακοδιαχείρισης και διαφθοράς σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, φαινόμενα που τόσο διαδεδομένα είναι δυστυχώς και σε επίπεδο Περιφέρειας, μέσω της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου και επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Η χρονική σύμπτωση έναρξης της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος και της εισαγωγής προς ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου, του «Κλεισθένη ΙΙ», που αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για το αυτοδιοικητικό κίνημα.

Είναι ιστορική ευκαιρία για εμάς να εντείνουμε τις πιέσεις προς την κεντρική Διοίκηση με στόχο την κατοχύρωση μεγαλύτερης αυτονομίας, περισσότερων αρμοδιοτήτων και μεγαλύτερου εύρους δράσης για την Περιφέρεια ακόμη και σε πεδία πολιτικής που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αποκλειστική αρμοδιότητα του κεντρικού Κράτους.

Είναι ιστορική ευκαιρία η λογική της Περιφερειακότητας -όπως εμείς πρώτοι την εισήγαμε στον δημόσιο διάλογο- να κατοχυρωθεί συνταγματικά απολαμβάνοντας έτσι αυξημένη νομιμοποίηση.

Είναι όμως και μια ευκαιρία να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία όσων καταχράστηκαν και συνεχίζουν να καταχρώνται δημόσιο χρήμα εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις τους και την ιδιότυπη ασυλία που απολάμβαναν τόσα χρόνια, μέσω της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών σε περιφερειακό επίπεδο και της εισαγωγής καινοτομιών, όπως η θέσπιση Εισαγγελέα Διαφθοράς ανά Περιφέρεια.

Στη δημόσια αυτή συζήτηση κανένας δεν μπορεί να προσέρχεται με προτάσεις που αποσκοπούν αποκλειστικά σε μικροπολιτικά οφέλη κλείνοντας το μάτι σε συγκεκριμένα ακροατήρια. Αντιθέτως, οι Ηπειρώτες είναι έτοιμοι όχι μόνο να ακούσουν αλλά και να προτείνουν ρηξικέλευθες προτάσεις ικανές να αλλάξουν την ζωή όλων προς το καλύτερο.

Οι Ηπειρώτες είναι αποφασισμένοι να βγάλουν την Ήπειρο από το τέλμα που κάποιοι σκοπίμως την έβαλαν για να μπορούν να επιβιώνουν στην μετριότητα τους. Όσοι δεν μπορούν να σταθούν με σοβαρότητα και συνέπεια απέναντι στην εθνική πρόκληση του μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος των επόμενων γενιών καλύτερα να σωπάσουν ή να ασχοληθούν μόνο με αυτά που μπορούν να καταλάβουν.

Εμείς θα συνεχίζουμε να μιλάμε με το όραμα, τις ιδέες και τις προτάσεις μας. Για να νιώσουν και πάλι οι Ηπειρώτες Περήφανοι Ξανά!»».

πρώτη δημοσίευση: amna.gr/pr-view/176336

Πηγή: Epirusnews.eu


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.