Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Ο «Ρουβίκωνας»… εγκαταστάθηκε στη Φιλοσοφική

Με φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε την κατάληψη χώρου μέσα στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», προκαλώντας την αντίδραση της Κοσμητείας της Σχολής που δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της δίνει ο νόμος προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη.

Σε προσωπική του ανάρτηση, μέλος του «Ρουβίκωνα» δικαιολογεί την παραπάνω ενέργεια λέγοντας ότι «εδώ και χρόνια σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δραστηριοποιούνται διάφορες πολιτικές παρατάξεις και συλλογικότητες, οι οποίες κατά κανόνα διαθέτουν και το δικό τους χώρο/στέκι». Μόνο που παραλείπει να αναφέρει ότι πρόκειται για φοιτητικές παρατάξεις και συλλογικότητες, οι οποίες έχουν προκύψει οργανωμένα από την ενδοπανεπιστημιακή δράση των σπουδαστών.

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, που συνήλθε εκτάκτως χθες, αποφάσισε ομόφωνα και καλεί τα μέλη της αναρχικής ομάδας να αποχωρήσουν από τον χώρο, δηλώνοντας μάλιστα αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να προσφύγει στα ανώτερα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου προκειμένου να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και να διασφαλίσει την ασφάλεια των μελών της.

«Η Κοσμητεία καταδικάζει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η πράξη αυτή δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, απειλεί τη λειτουργία της Σχολής και προσβάλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αβίαστη διακίνηση των ιδεών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η απάντηση του «Ρουβίκωνα» ήταν ότι θα περιφρουρήσουν το «στέκι» στη Φιλοσοφική, δηλώνοντας παράλληλα ότι «ήρθαμε εδώ για να μείνουμε» και ότι στόχος του είναι «να υπάρξει κάποια στιγμή στέκι του “Ρουβίκωνα” σε κάθε πανεπιστήμιο και σε κάθε γειτονιά».

Νερό στον μύλο

Η δημιουργία «στεκιού» μέσα στη Φιλοσοφική Σχολή αποτελεί ακόμη μία από τις εντυπωσιοθηρικές ενέργειες του «Ρουβίκωνα», η οποία ρίχνει νερό στον μύλο της καταστολής και -εν προκειμένω- της καταπάτησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε με αφορμή τα παραπάνω απάντησε: «Είναι απότοκος της αποθράσυνσης και της ελευθεριότητας που τους (;) δώσαν και μπορούν να λειτουργούν μέσα στο Πανεπιστήμιο ως επίσημος φορέας, που από τη δράση βίας έχει ορμητήριο πλέον το Πανεπιστήμιο και μπορεί να στρατολογεί κόσμο χωρίς κανένας να τους ελέγχει», χαρακτηρίζοντας μάλιστα το Πανεπιστήμιο «ξέφραγο αμπέλι» και κλείνοντας το μάτι στην Πρυτανεία να «δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να τους αποβάλει από τον χώρο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οπου «προϋποθέσεις» διάβαζε τη δυνατότητα που δίνεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο του εκάστοτε πανεπιστημιακού ιδρύματος να ζητήσει την επέμβαση αστυνομικής δύναμης μέσα στους χώρους του ΑΕΙ.

Έντυπη έκδοση

Πώς απαντά η αναρχική ομάδα στην κριτική που λέει ότι με την ενέργειά της αυτή θέτει σε κίνδυνο το τόσο εύθραυστο και πολύπαθο πανεπιστημιακό άσυλο;

Πηγή: Efsyn.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.