Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Ο δημόσιος χαρακτήρας της αποκομιδής σκουπιδιών στον Δήμο Ξηρομέρου και οι αλήθειες.

Φωτογραφία αρχείου από την δωρεάν παραχώρηση από τον Δήμο Λευκάδας, απορριμματοφόρων τον Φεβρουάριο του 2020.
Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πήρε η νυν δημοτική αρχή τον Δεκέμβριο του 2019, είναι να προχωρήσει στην αποκομιδή των σκουπιδιών σε όλο τον Δήμο Ξηρομέρου με ίδια μέσα, υλοποιώντας και τηρώντας άμεσα την προεκλογική της δέσμευση, όπως σαφώς αναφερόταν στις προγραμματικές θέσεις, που ενέκριναν με την συντριπτική πλειοψηφία οι δημότες του Ξηρομέρου, στις εκλογές στις 26 Μάη 2019……
[embedded content]
Δήμαρχος Ξηρομέρου 31.1.2020: Απλά και καθαρά, να γιατί πάμε στην δημόσια αποκομιδή των απορριμμάτων.
Μέχρι τώρα στον Δήμο Ξηρομέρου η αποκομιδή στις Δ.Ε. Αλυζίας και Φυτειών γινόταν από τον Δήμο, με την Δ.Ε. Αλυζίας να έχει μόνο ένα μόνιμο εργάτη καθαριότητας το 2019 και για την Δ.Ε. Αστακού η αποκομιδή δινόταν για πολλά χρόνια σε ιδιώτη, με κόστος 180.000 €/έτος περίπου και για το 2020 σε μία συζήτηση που έγινε, φέρεται να ζητήθηκαν 233.000 €/έτος και για την Δ.Ε. Αλυζίας που έγινε μία διερευνητική συζήτηση, 160.000 €/έτος. Μιλάμε λοιπόν για ένα ενδεχόμενο κόστος 413.000 €/έτος για τις Δ.Ε. Αστακού και Αλυζίας.
Όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια για να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της αποκομιδής των σκουπιδιών του Δήμου, παρά του ότι αυτό ήταν μέρος του προεκλογικού προγράμματος της τέως δημοτικής αρχής.
Στα λόγια και στην θεωρία δηλώναμε υπέρ της δημόσιας διαχείρισης και αποκομιδής, αλλά εμπράκτως για 5 χρόνια, ούτε μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Καμία προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα καθαριότητας, την υποχρέωση μας για εκπόνηση τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμάτων, την αφήναμε να πηγαίνει προς τα πίσω αδιαφορώντας.
Μάλιστα το 2018, όταν κατ’ εξαίρεση για τους Δήμους η τότε Κυβέρνηση πέτυχε να επιτραπούν προσλήψεις και βγήκε η προκήρυξη 3Κ/2018 για πρόσληψη 8.166 ατόμων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, ο Δήμος Ξηρομέρου ξέρετε πόσους εργαζόμενους ζήτησε; ΜΗΔΕΝ, όταν ο γειτονικός Δήμος Ακτίου Βόνιτσας ζήτησε 7 εργαζομένους (δείτε εδώ).
Αποτέλεσμα όλης αυτής της συνειδητής πολιτικής επιλογής, ήταν η υπηρεσία της καθαριότητας να απαξιώνεται με τον χρόνο και μαθηματικά να οδηγούμαστε και για την Δ.Ε. Αλυζίας και για όλο τον Δήμο σε ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας.
Η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε αυτό να το αλλάξει και να προχωρήσει πολύ σωστά και κατά την δική μας γνώμη στην αποκομιδή των σκουπιδιών με ίδια μέσα, σε ένα δρόμο πολύ δύσκολο, ειδικά τώρα στην αρχή του, ξεκινώντας να στήνει με μεγάλες δυσκολίες την υπηρεσία καθαριότητας, έχοντας στο σχεδιασμό της ενίσχυση με μηχανολογικό εξοπλισμό, με καινούργιους κάδους, με μόνιμο προσωπικό (ζήτησε μόνιμο προσωπικό από την ουρά της προκήρυξης 3Κ/2018), προσωρινά με εργαζομένους με δίμηνα και παραχώρηση δωρεάν εξοπλισμού από όμορους Δήμους, με προσπάθεια ενεργοποίησης του Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αστακού (Σ.Μ.Α.) που ήταν χρόνια στα αζήτητα και σάπιζε, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα από τα λιγότερα δρομολόγια προς τον ΧΥΤΑ Στράτου (δείτε εδώ), με όραμα και στόχευση την ανακύκλωση των σκουπιδιών στο μέλλον και την εκμετάλλευση τους για αποκόμιση κέρδους, κάτι που η επιλογή του ιδιώτη δεν ευνοεί.
Στην επιλογή της αυτή συναντά από κάποιους κριτική και αυτό είναι απολύτως θεμιτό και πρέπει η κάθε δημοτική αρχή να ακούει προσεκτικά και να λαμβάνει υπόψη της την κριτική, ιδίως όταν αυτή προέρχεται από την αντιπολίτευση. Είναι υποχρέωση και καθήκον της αντιπολίτευσης η κριτική. Προσωπικά παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και τις άλλες απόψεις που δημόσια διατυπώνονται, οι οποίες έχουν μέσα τους την αγωνία να γίνει όσο πιο καλά για τους πολίτες η αποκομιδή των σκουπιδιών και εννοείται ότι είναι σεβαστές, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο από την πολεμική που δέχεται η επιλογή της δημοτικής αρχής, μέσω της πολιτικής της φωτογραφίας σε κάδους σκουπιδιών, οι οποίοι φυσιολογικά έχουν σκουπίδια και σίγουρα υπάρχουν άσχημες εικόνες σε κάποιες περιπτώσεις, για να αποδείξουν με αυτό τι;
Δείτε τις φωτογραφίες, που τώρα είναι έτσι (πριν άραγε πως ήταν), άρα συμπέρασμα ότι η επιλογή της δημόσιας αποκομιδής είναι λάθος και να τα αποτελέσματα, ενώ με τον ιδιώτη δεν θα ήμασταν έτσι. Δηλαδή η επιλογή του ιδιώτη είναι μονόδρομος.
Προσωπικά ως Blog, πολιτική με φωτογραφίες κάδων σκουπιδιών δεν κάναμε ποτέ και 5 φορές που δημοσιεύσαμε τα προηγούμενα 5 χρόνια της τέως δημοτικής αρχής σχετικά άρθρα (ένα δεν ήταν δικό μας), ήταν κατόπιν λήψης φωτογραφιών από αναγνώστες μας, οι οποίοι ζητούσαν να αναδείξουμε το θέμα. Και στις 5 αναρτήσεις μας, προτάσσαμε πάντοτε τις ευθύνες των δημοτών για αυτή την κατάσταση και την δημοτική αρχή και τον εκάστοτε Πρόεδρο του Μύτικα, τους βάζαμε πάντα δεύτερους (δείτε εδώεδώεδώεδώ και εδώ).
Δεν χαϊδεύαμε τα αυτιά των δημοτών λαϊκίζοντας και εξαγνίζοντας συμπεριφορές, γιατί λίγο να κυκλοφορείς στα όρια του Δήμου βλέπεις εικόνες ντροπής, με τις ευθύνες μας ως πολίτες να είναι μεγάλες, χωρίς συναίσθηση της ατομικής ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος. Μόνο και μόνο το φαινόμενο δεξιά και αριστερά από τους δρόμους να πετάμε ως ασυνείδητοι οδηγοί, πλήθος από πλαστικά μπουκάλια νερού και καφέ λέει πολλά ή το άλλο όπου, σε όποιο σημείο σκεφτεί ο καθένας εναποθέτει μπάζα και υλικά ή τα σκουπίδια έξω από τους κάδους την Κυριακή, χωρίς να δένουμε καν τις σακούλες.
Κλείνοντας θα πούμε ότι η κατάσταση στην αποκομιδή των σκουπιδιών σίγουρα έχει προβλήματα και σήμερα, η κατάσταση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, όμως προσωπική μας γνώμη είναι ότι κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση, με την καθαρή επιλογή να στηθεί και να υποστηριχθεί σωστά η υπηρεσία καθαριότητας, που κάποιοι με πολιτική τους επιλογή στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν παρατήσει να απαξιώνεται ημέρα με την ημέρα, με τελική νομοτελιακή κατάληξη, να οδηγούμαστε να δοθεί σε ιδιώτες.
Πιστεύουμε ότι η κατάσταση, όσο περνά ο καιρός και θα ενισχύεται η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, θα γίνεται καλύτερη, θα υπάρχει σαφής βελτίωση και όσο για τον Μύτικα και τι θα συμβεί το Καλοκαίρι, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο παρατημένος Μύτικας βρωμάει εδώ και πολλά χρόνια, το βιώναμε κάθε Καλοκαίρι και θα επισυνάψουμε φωτογραφίες των αναγνωστών μας τα προηγούμενα χρόνια προς απόδειξη, αλλά το κυριότερο αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Μυτικιώτες. Η κατάσταση στην αποκομιδή των σκουπιδιών έχει μεγάλο πρόβλημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ειδικά τα Καλοκαίρια.
Εννοείται βέβαια ότι δεν θέλουμε και δεν πρέπει να συνεχιστεί το ίδιο και με την νυν δημοτική αρχή. Οι πολίτες στον Μύτικα έδωσαν το συντριπτικό 65% στην νέα δημοτική αρχή και στον Δήμαρχο Γιάννη Τριανταφυλλάκη, για να αποδοκιμάσει τα πεπραγμένα των προηγούμενων χρόνων, αλλά κυρίως για να αλλάξει τα κακώς κείμενα, αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από την άποψη ότι ο Μύτικας βρώμισε επί της νέας δημοτικής αρχής και από την επιλογή της να πάει σε δημόσια αποκομιδή των σκουπιδιών, για να πολεμηθεί αυτή η επιλογή και να στραφούμε στους ιδιώτες. Αυτό δεν είναι αληθές.
Το αληθές είναι ότι ο Μύτικας βρωμάει όλα αυτά τα προηγούμενα πολλά χρόνια και αυτό πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αλλάξει και θα αλλάξει στήνοντας, στηρίζοντας και ενισχύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας αποκομιδής των σκουπιδιών, η οποία ΠΡΕΠΕΙ να παρέχει ποιοτικές και καλές υπηρεσίες, που θα ανταποκρίνονται στα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες, οι περισσότεροι από το υστέρημα τους.
Εξυπακούεται ότι η δημοτική αρχή και σε αυτό τον τομέα θα κριθεί από το αποτέλεσμα που θα φέρει, συγκρινόμενη με το προηγούμενο αποτέλεσμα και αν είχαμε βελτίωση ή επιδείνωση.
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι σε αυτό τον τομέα θα υπάρξει βελτίωση και η δημοτική αρχή βαδίζει σε δύσκολο δρόμο μεν, αλλά που οδηγεί σε ξέφωτο. Χρειάζεται λοιπόν την στήριξη όλων ώστε να έρθει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για όλους τους δημότες του Ξηρομέρου.

Μικρό δείγμα από φωτογραφίες αρχείου 2015-2019:

mytikaspress

Πηγή: Xiromeronews.blogspot.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.