Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Οριστικά τον Μάρτιο οι αντικειμενικές

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου 
ttsiros@naftemporiki.gr 

Με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει μέχρι τώρα περίπου το 30% των προαπαιτούμενων επανέρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών την τελευταία εβδομάδα του μήνα, με στόχο να ολοκληρώσουν την 3η αξιολόγηση ιδανικά μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης, αλλά και σε ορισμένες δράσεις που μπορούν να «μετατεθούν» για την 4η αξιολόγηση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εξίσωση των εμπορικών αξιών των ακινήτων με τις αντικειμενικές, δράση που μετατίθεται οριστικά για την άνοιξη του 2018. 

Από την άλλη, στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι οι θεσμοί δεν θα συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ενεργειακό και αν δεν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.    

H ακριβής ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα δεν έχει κλειδώσει ακόμη. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν όχι στις 27 Νοεμβρίου, όπως είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, αλλά 2-3 ημέρες αργότερα δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου.  Μέχρι τότε, θα έχουν ολοκληρωθεί τρία κρίσιμα γεγονότα τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με τις διαπραγματεύσεις: 

1 Θα έχει κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018. Για το περιεχόμενό του η ελληνική κυβέρνηση έχει έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές – εκτίμηση που φέρονται να συμμερίζονται και οι δανειστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά στο 1,6%, ώστε να υπάρχει «ευθυγράμμιση» με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κοινή πλέον είναι η πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός του 2018 δεν θα περιλαμβάνει καινούργια μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί ή νομοθετηθεί. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει του χρόνου στο 3,5%, ενώ το ΔΝΤ θα επιμείνει μεν στην εκτίμηση ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,2%, αλλά δεν θα ζητήσει περισσότερα μέτρα.  

2 Θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του swap και θα υπάρχει πλήρης εικόνα σχετικά με την επιτυχία του εγχειρήματος που ανακοινώθηκε επίσημα χθες. 

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, οι κάτοχοι των ομολόγων που προέκυψαν από το πρόγραμμα PSI έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 28 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν με τα νέα που θα εκδώσει ο ΟΔΔΗΧ. 

3 Θα έχει φανεί αν η κυβέρνηση και το εμπλεκόμενο υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχουν κατορθώσει να ενεργοποιήσουν την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών υλοποιώντας ένα από τα βασικότερα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. 

Εκτός 3ης αξιολόγησης αναμένεται να μείνει -οριστικά πλέον- το θέμα της ενοποίησης των εμπορικών αξιών των ακινήτων με τις αντικειμενικές. Οι πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει η «Ν» επιβεβαιώνονται και η ενοποίηση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές μεταφέρεται για την 4η αξιολόγηση, δηλαδή για τον Μάρτιο. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει επικαλεστεί τεχνική αδυναμία στο να εκπληρώσει το συγκεκριμένο «προαπαιτούμενο» μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ και η πλευρά των δανειστών φέρεται να έχει αποδεχτεί τα ελληνικά επιχειρήματα.  Σε κάθε περίπτωση, το κυρίαρχο σενάριο είναι ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1/1/2018 ακόμη και αν ανακοινωθούν τρεις μήνες αργότερα. 

Αυτό σημαίνει ότι και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με τις νέες αξίες. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι συντελεστές υπολογισμού ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Επίσης, σημαίνει ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να αποσταλούν  νωρίς (μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, όπως θα ήθελε το υπουργείο Οικονομικών), αλλά θα μετατεθούν και πάλι για τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς. 

Πηγή: Naftemporiki.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.