Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Οι προτάσεις του δήμου Ναυπακτίας για το νέο ΕΣΠΑ

Ο δήμος Ναυπακτίας ετοιμάζεται και για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2021- 2027).

Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση του δήμου, σε πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης για το θέμα αυτό, «μόνο ο δήμος Ναυπακτίας από τους παρευρισκόμενους ήταν ήδη έτοιμος και την ίδια μέρα είχε ήδη καταθέσει έξι τεχνικά δελτία και ζητούσε την χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελετών για τα αντίστοιχα πολύ σημαντικά έργα».

Τα έξι έργα τα οποία ζητά να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ ο δήμος Ναυπακτίας παρουσιάζονται αναλυτικά σε ανακοίνωσή του, η οποία αναφέρει:

Ο δήμος Ναυπακτίας, στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, έχει ήδη «σκοράρει» πολύ ψηλά στον προγραμματισμό των έργων του.

Έχοντας παρουσιάσει ώριμες μελέτες στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014 – 2020) κέρδισε την χρηματοδότηση πάρα πολλών έργων.

Ήδη υλοποιεί, έχει δημοπρατήσει ή έχει οριστικά εξασφαλίσει την χρηματοδότηση έργων πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ (π.χ. αναβάθμιση Βιολογικού, μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, μείωση διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης, εκσυγχρονισμός ΞΕΝΙΑ, ανάπλαση ιστορικού κέντρου Ναυπάκτου κλπ). Ταυτόχρονα έχει καταθέσει και άλλες προτάσεις και δικαιολογημένα αισιοδοξεί, πως μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη την χρηματοδότηση έργων πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ (π.χ. Αποχέτευση Αντιρρίου, Ανοικτό Εμπορικό Κέντρο στην Ναύπακτο, Ύδρευση Παλαιοπαναγιάς, Αναρριχητικό κέντρο στην Βαράσοβα κλπ).

Παράλληλα όμως είχαμε και την υποχρέωση να προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 -2027.

Ο περιφερειάρχης συγκάλεσε σύσκεψη στις 14 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας:

« Έχουμε μπροστά μας μια σπάνια ευκαιρία. Να προετοιμαστούμε έγκαιρα, ώστε και το υπουργείο να χρηματοδοτήσει μελέτες για την επόμενη προγραμματική περίοδο και να υλοποιήσουμε έργα εμβληματικά για τη Δυτική Ελλάδα σε κάθε Δήμο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας και κάλεσε τους Δημάρχους να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2019.»

Μόνο ο δήμος Ναυπακτίας από τους παρευρισκόμενους ήταν ήδη έτοιμος και την ίδια μέρα είχε ήδη καταθέσει έξι τεχνικά δελτία και ζητούσε την χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελετών για τα αντίστοιχα πολύ σημαντικά έργα.

Προετοιμαζόμαστε λοιπόν με σχέδιο για το μέλλον, προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, δεν διστάζουμε να βάλουμε στην αντζέντα των διεκδικήσεών μας ακόμη και τα πιο δύσκολα προβλήματα της περιοχής.

Αναλυτικά οι έξι προτάσεις για εκπόνηση μελετών που κατέθεσε ο δήμος στο Υπουργείο Εσωτερικών, προϋπολογισμού 5.650.000 € είναι:

Υπόγεια παράκαμψη της Ναυπάκτου

1) Μελέτες και Σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου: «ΥΠΟΓΕΙΑ ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ», προϋπολογισμού 4.202.398,00  € (αναλυτικά πληροφορίες για το έργο σε ξεχωριστό δελτίο τύπου).

Συνεδριακός πολιτιστικός χώρος το πρώην νοσοκομείο Πλατάνου

2) Εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών (Αρχιτεκτονική, στατική, πυροπροστασίας, Ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, Κ.Εν.Α.Κ. ) και σύνταξη τευχών δημοπράτησης  για την μετατροπή του κτιρίου που ανήκει στον Δήμο Ναυπακτίας και όπου στεγαζόταν ο πρώην Υγειονομικός Σταθμός (βρίσκεται στο Τοπικό Διαμέρισμα Πλατάνου) σε χώρο πολιτισμού και πολλαπλών δραστηριοτήτων για την υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής. Ο προϋπολογισμός του κόστους των μελετών είναι 171.000 €. Προβλέπεται η  δημιουργία : α) χώρου εκδηλώσεων (μικρά συνέδρια), β) χώρου εκθέσεων και γ) χώρου εστιάσεων θα συμβάλει στην προστασία, ανάπτυξη και προβολή της δημόσιας τουριστικής περιουσίας και συναφών υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών υπηρεσιών και της φυσικής κληρονομιάς και του οικοτουρισμού.

Προστασία της ακτογραμμής της Παλαιοπαναγιάς

3) Εκπόνηση των απαιτούμενων ακτομηχανικών και συναφών λιμενικών μελετών που απαιτούνται για την προστασία της παράκτιας ζώνης της περιοχής «Παλαιοπαναγιά» του Δ. Ναυπάκτου (βλ.Εικόνα), προϋπολογισμού 148.800  €.      Η  εν λόγω παραλιακή ζώνη υπόκειται σε διάβρωση από τη κυματική δράση με αποτέλεσμα τη υποχώρηση της ακτογραμμής. Σε πολλές περιπτώσεις η διάβρωση αυτή έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να θέτει σε κίνδυνο τις ιδιοκτησίες , κατασκευές και δρόμους που βρίσκονται κοντά στην ακτογραμμή.  Δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι πλέον ασφυκτικά και η παραλιακή οδός  δεν μπορεί να λειτουργήσει ασφαλώς χωρίς να ληφθούν άμεσα μέτρα, κρίνεται απαραίτητο, για λόγους τόσο ασφαλείας όσο και λειτουργικότητας, να εκπονηθούν οι  μελέτες έργων αποκατάστασης της παράκτιας ζώνης, προστασίας – επαύξησης της αμμώδους ακτής και αποκατάστασης της παραλιακής οδού.

Οι απαραίτητες μελέτες είναι:  α.Τοπογραφική – Βυθομετρική Αποτύπωση, β.Ιζηματολογική Έρευνα και Έκθεση Αξιολόγησης γ.Ακτομηχανική Μελέτη δ.Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ε.Προκαταρκτική και Οριστική Τεχνική Λιμενική Μελέτη στ.Τεύχη Δημοπράτησης. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι Οριστική Τεχνική Λιμενική Μελέτη έργων αποκατάστασης και προστασίας – επαύξησης της αμμώδους ακτής και αποκατάστασης της παραλιακής οδού.

Αντιπλημμυρική προστασία από τον Μόρνο μέχρι το Πλατανόρεμμα

4) Εκπόνηση, έγκριση μελετών και σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή  έργων  αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης  όμβριων υδάτων παραλιακής ζώνης πόλεως Ναυπάκτου. Εκτείνεται στις περιοχές: α. από το χείμαρρο  Σκά προς τα Ανατολικά μέχρι τον ποταμό Μόρνο και περιλαμβάνει τους οικισμούς Λυγιά και Ξηροπήγαδο  συνολικής έκτασης περίπου 1000 στρ. β. Από το χείμαρρο  Λαγκαδούλα προς τα Δυτικά μέχρι  τα όρια της Τ.Κ. Αντιρρίου και περιλαμβάνει τους οικισμούς Παλαιοπαναγιά,  Σαιτά και  Ελαιοστάσι, συνολικής έκτασης περίπου 1000 στρ. Οι απαιτούμενες μελέτες είναι: Τοπογραφική Μελέτη, Γεωλογική Μελέτη, Υδρολογική – Υδραυλική μελέτη –  Α’ φάση, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Υδρολογική – Υδραυλική μελέτη –  Β’ φάση Οριστική Μελέτη και Τεύχη Δημοπράτησης με προϋπολογισμό 600.000 €.

Νέος πολυδύναμος παιδικός σταθμός

5) Μελέτες (Αρχιτεκτονική, στατική, πυροπροστασίας, Ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, Κ.Εν.Α.Κ.) και Σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟΝ ΛΥΓΙΑ» προϋπολογισμού 207.597€. Για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου θα πρέπει να αναγερθεί Πολυδύναμος Παιδικός – Βρεφονηπιακός Σταθμός με δυνατότητα φιλοξενίας 55 Βρεφών και 25 Νηπίων( Σύνολο 80 παιδιά) .

Νέο κτίριο για το 3ο δημοτικό

6)Μελέτες(Επικαιροποίηση Αρχιτεκτονικής, στατική, πυροπροστασίας, Ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, Κ.Εν.Α.Κ.) και Σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ», με προϋπολογισμό 329.871 €.

Το έργο πρόκειται να κατασκευασθεί σε γήπεδο επιφανείας 9.503,01τ.μ. ιδιοκτησίας Δήμου Ναυπακτίας, το οποίο βρίσκεται Νοτιοανατολικά και σε μικρή απόσταση από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης Ναυπάκτου, στη θέση «Ξυνοροδιά», όπου εκπονήθηκε Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, το οποίο και εγκρίθηκε από τον Δήμο Ναυπακτίας. Επιπλέον, για την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου του έργου,  χορηγήθηκαν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών (Εφορείες Αρχαιοτήτων, Δασαρχείο, ΠΕΧΩΠ κ.λπ.), εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικού προελέγχου και βρίσκεται σε στάδιο έγκρισης η μελέτη Γεωλογικής καταλληλότητας, προκειμένου να ακολουθήσει η τελική έγκριση και δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει τους εξής χώρους :

α. Διώροφο κτίριο διδασκαλίας (Ισόγειο & ‘Α όροφος) με τμήμα υπογείου, συνολικής επιφανείας 2.316,30 τ.μ.     β. Κλειστό γυμναστήριο επιφανείας 235,38 τ.μ.    γ. Υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις επιφανείας 1.389,33 τ.μ.    δ. Λοιποί υπαίθριοι χώροι οικοπέδου επιφανείας 5.562,00 τ.μ. (χώροι πρασίνου – αναψυχής, στάθμευσης κ.λπ.)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: Agriniopress.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.