Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Οι κατασκηνώσεις του Πασά κάποτε…

Ιούλιο του 1959 έχει ημερομηνία η φωτογραφία που παρουσιάζουμε σήμερα. Η μεγαλούτσικη παρέα της φωτογραφίας, συμπεραίνοντας από το ντύσιμο των εικονιζόμενων, συνδύασε μπάνιο στη θάλασσα και επίσκεψη στις κατασκηνώσεις. Το τοπίο δείχνει ειδυλλιακό και τα κτίρια πανέμορφα και εξαιρετικής αισθητικής.

Λίγα λόγια για το χώρο και την ιστορία του

Σύμφωνα με την θεωρία περί Ομηρικής Ιθάκης, του Γερμανού αρχαιολόγου Doerpfeld, το κτήμα του Πασά ήταν το αγρόκτημα του Λαέρτη πατέρα του πολυμήχανου Οδυσσέα.

Η «βρύση του Πασά», αυτή η πηγή με το γάργαρο νερό πήρε το όνομά της από τον Φαΐτ Πασά -αρνησίθρησκου απόγονου του νόθου γιου του Καρόλου Α΄ Τόκκου- που μπήκε στη Λευκάδα το 1479.

«Σε μια από τις πιο ωραίες τοποθεσίες που έχει να παρουσιάσει η Λευκάδα, δεκαπέντε χιλιόμετρα απ’ τη πόλη, σ ένα ηλιόλουστο παραθαλάσσιο μέρος, απέναντι από τα νησάκια Σπάρτη και Χελώνι, είναι χτισμένος από πολύ παλιά ο μικρός συνοικισμός….

Όλο το αγρόκτημα της Βρύσης του Πασά ανήκε στο μοναστήρι της κόκκινης Εκκλησιάς, όπως και η μεγαλύτερη έκταση της περιοχής που κατέχουν σήμερα ως πέρα στον κάμπο οι κάτοικοι τού Περιγιαλίου, του Νυδρίου και των Πλατυστόμων.

Με τις απαλλοτριώσεις στις Μοναστηριακές περιουσίες που έγιναν το 1928, τα άλλα κτίσματα μοιράστηκαν στους κατοίκους. Το κτήμα αυτό, αγροκήπιο τότε, πέρασε στα χέρια του κράτους.

Όταν λοιπόν το κτήμα έγινε πλέον κρατικό και ανήκε στο Υπουργείο Γεωργίας, περιφράχτηκε, λειτούργησε για κάποιο διάστημα και Γεωργική Σχολή και το κράτος διόρισε φύλακα.

Στο αγρόκτημα έγιναν μόνιμα πέτρινα κτίσματα, θάλαμοι μαθητικών κατασκηνώσεων που ανήκαν στο Υπουργείο Παιδείας με παραχώρηση του Υπουργείου Γεωργίας πριν από το 1950.»*

Από τους εικονιζόμενους αναγνωρίστηκαν: Διονύσης και Φωφώ Βλάχου, Βαλέριος και Μαρία Χατζηγεωργίου, Χρύσανθος Χατζηγεωργίου.

Οι παιδικές κατασκηνώσεις λειτούργησαν μέχρι περίπου το έτος 2000. Εκεί επίσης φιλοξενήθηκαν κάποια καλοκαίρια και συγκροτήματα από το Φεστιβάλ Φολκλόρ.

Έκτοτε, τόσο τα κτίρια όσο και ο περιβάλλων χώρος εγκαταλείφτηκαν στην φθορά του χρόνου και την καταστροφή. Πλήρης απαξίωση σε κτίσματα, στολίδια αρχιτεκτονικής, μέσα σε μια από τις πιο μαγευτικές τοποθεσίες της Λευκάδας. Τελευταία μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, μέρος του δημόσιου κτήματος έχει καταπατηθεί.

Σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε μαζί με αυτή την φωτογραφία πρόσφατες φωτογραφίες σε αντιπαραβολή. Εγκαταλείψαμε όμως την ιδέα, σκεφτόμενοι πως αυτή η εκπληκτική φωτογραφία με την ομορφιά και την αρμονία που χαρίζει, είναι η ιδανικότερη, για στοιχειώδη αυτοκριτική όλων μας, σε ότι αφορά την δημόσια περιουσία.

* Από το βιβλίο του Απόστολου Ζαβιστάνου εφημέριου Νυδριού. που εξέδωσε το 1997, με τίτλο «Το ιστορικό του Συνοικισμού Περγιαλίου Λευκάδας και του Ιερού ναού του».

The post Οι κατασκηνώσεις του Πασά κάποτε… appeared first on aromalefkadas – Ενημερωτική ιστοσελίδα της Λευκάδας.

Πηγή: Aromalefkadas.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.