Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Ξανά σε «δίδυμα ελλείμματα» η Ελληνική Οικονομία, λόγω κορωνοϊού – Σοκάρουν τα στοιχεία

Ένα από τα βασικά και άμεσα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, και όχι μόνο, από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, είναι η δημιουργία ελλειμμάτων στο εξωτερικό και στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Το πρώτο, οφείλεται κυρίως στην κατακόρυφη συρρίκνωση των τουριστικών εισπράξεων, ενώ το δεύτερο προέρχεται από τη μείωση των δημοσίων εσόδων λόγω της ύφεσης και από την ενίσχυση των δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα κατέγραψε μεγάλη ετήσια μείωση της τάξης των 7 δισ. το 3ο τρίμηνο 2020. Σύγκεκριμένα, διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 1,3 δισ. από πλεόνασμα 5,8 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ποτέ άλλοτε δεν έχει καταγραφεί τόσο μεγάλη συρρίκνωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα.

Το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών είναι η διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές από συναλλαγές με την αλλοδαπή.

Η μείωση των τουριστικών εισπράξεων η αιτία

Η μεγάλη μείωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών στο 9-μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 πηγάζει κυρίως από τα τουριστικά έσοδα. Η υψηλή βαρύτητα του τουρισμού στο σύνολο των εξωτερικών συναλλαγών της Ελλάδας και ο μεγάλος βαθμός ευαισθησίας του εν λόγω κλάδου στην πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.

Η συνολική ετήσια μείωση των τουριστικών εισπράξεων στο 9-μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 διαμορφώθηκε στα 12,6 δισ. ή -78,2%.

Έλλειμμα και στο δημοσιονομικό ισοζύγιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 9 δισ., έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος €5.7 δισ. σε σχέση με το 2019.

πληροφορίες: ΤΤΕ-Εurobank, γράφημα: Eurobank

Πηγή: Epirusnews.eu


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.