Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Μπ. Καλός στο lefkadapress : « Λευκάδα απελευθερωμένη από τα πλαστικά»

Με ικανοποίηση και διάθεση πρωτοπορίας ο δήμαρχος Λευκάδας, Μπάμπης Καλός , άκουσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει ότι ως χώρα «θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της ΕΕ, που είναι ο Ιούλιος του 2021. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε έναν χρόνο πιο πριν». Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το πρώτο βήμα είναι η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης. «Εξετάζουμε, μάλιστα, το πώς θα υιοθετήσουμε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους από αυτούς που εμπεριέχονται στην εν λόγω οδηγία ώστε η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης» . Το υπουργείο σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη να συντονίσει τον διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση και επειδή το συγκεκριμένο Ίδρυμα έχει υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πλαστικά…
Στην Λευκάδα λίγο πριν ο κ. Καλός εγκαινιάσει το πρώτο σταθμό στο Ιόνιο περισυλλογής θαλασσίων απορριμμάτων μίλησε στο lefkadapress γι αυτήν την σημαντική εξέλιξη σε ότι αφορά τα πλαστικά μιας χρήση αλλά και τη δράση που αφορά τον καθαρισμό των βυθών και παραλιών.
Η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης είναι ένας μεγάλος μας στόχος και φυσικά το ότι θα γίνει, όπως λέγεται , και ένα χρόνο νωρίτερα είναι καλό για τον τόπο. Ήδη έχουμε καταστρώσει τον οδικό χάρτη και θέλουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της Λευκάδας, να κατορθώσουμε να είμαστε από τους πρώτους δήμους που θα υλοποιήσουν τέτοιες δράσεις με απώτερο στόχο το «Λευκάδα απελευθερωμένη από τα πλαστικά». Γνωρίζω και από την ιδιότητά μου ως ιχθυοπαθολόγος ότι τα μικροπλαστικά δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην τροφική αλυσίδα καθ ότι περνάνε μέσω των ψαριών και στους ανθρώπινους οργανισμούς. Άρα όλοι πρέπει να στοχεύσουμε στον περιορισμό και σε σύντομο χρονικό διάστημα στην εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης. Είναι σίγουρο ότι χρειάζεται και ατομική ευθύνη σε αυτό. Το παράδειγμα πρέπει να δίνουν και άνθρωποι που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και μέσα σε αυτούς βάζουμε και το δήμο Λευκάδας. Είναι μια από τις προτεραιότητές μας ο δήμος Λευκάδας να πρωτοστατήσει σε αυτές τις δράσεις έτσι ώστε σαν μία γροθιά να μπορέσουμε με άξονα τη νέα γενιά, να κερδίσουμε το στοίχημα .

* Την Κυριακή μια πολύ σημαντική στιγμή για το περιβάλλον στην Λευκάδα θα είναι αυτή των εγκαινίων του πρώτου σταθμού περισυλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο δήμος Λευκάδας σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο και την Aegean Rebreath συνεχίζοντας τις δράσεις που είχαμε ξεκινήσει τον Οκτώβριο , εγκαινιάζει το σταθμό περισυλλογής των θαλασσίων απορριμμάτων στο λιμάνι της Λυγιάς . Είναι ο πρώτος σταθμός περισυλλογής θαλασσίων απορριμμάτων σε όλο το Ιόνιο. Υπάρχει ένα αντίστοιχο στο Αιγαίο. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι όλοι μας, επαγγελματίες τουρισμού, της θάλασσας αλλά και όλοι οι δημότες να δείξουμε σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον. Θα πρέπει να καθαρίσουμε τους βυθούς μας και τις παραλίες μας γιατί η θάλασσα είναι ζωή. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή το πρωί στο λιμάνι της Λυγιάς και έχουν δρομολογηθεί μια σειρά ενεργειών. Καθαρισμός ξανά του λιμένα της Λυγιάς και της Νικιάνας και εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι θα γίνει προσπάθεια ανέλκυσης πλαστικών διχτυών από υφάλους σε αρκετά μεγάλα βάθη γιατί αυτά καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή. Έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα λεγόμενα «δίχτυα φαντάσματα» και γι αυτό η δράση αυτή θα καλυφθεί από το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL. Για το διήμερο αυτών των δράσεων καλούμε ευαισθητοποιημένους δημότες της Λευκάδας να συμμετάσχουν σε αυτές τις δράσεις έτσι ώστε να περάσουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι αρχίζουμε και σεβόμαστε το περιβάλλον μας.

Κοινοποίηση:

Πηγή: Lefkadapress.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.