Μικρή φωτογραφική περιήγηση στη Λευκάδα για τα 67 χρόνια από το θάνατο του Σικελιανού

Που μπορείς να νιώσεις τον Άγγελο Σικελιανό στη Λευκάδα επισκέπτη;
Παντού!
Ο αλαφροΐσκιωτος ποιητής, είναι στον αέρα που αναπνέεις, είναι στον αφρό των κυμμάτων που σε δροσίζουν, είναι στο πλακόστρωτο της πόλης όταν αντηχούν τα βήματά σου το βραδάκι στον περίπατό, είναι στο θρόισμα των ελαιόδεντρων όταν ψάχνεις δροσιά τα καυτά μεσημέρια των διακοπών σου.
67 χρόνια κλείνουν σήμερα (19 Ιουνίου 1951 – 19 Ιουνίου 2018) από το θάνατο του Λευκάδιου ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

Γεννήθηκε το 1884 στη Λευκάδα όπου έζησε τα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια. Ανήσυχο πνεύμα, δοκιμάζεται στο θέατρο, στη πεζογραφία, στη ποίηση, στις μεγάλες Ιδέες. Σύμμαχος και στήριγμα του η αέρινη Έυα Πάλμερ που μαζί της αποκτά τον μοναχογιό του Γλαύκο και αναβιώνει τις Δελφικές Γιορτές. Ταξιδεύει στην Ευρώπη, την έρημο, τους Άγιους Τόπους, την Ελλάδα. Ηχεί δυνατά η φωνή του μέσα στο σκοτάδι του πολέμου, καθώς απαγγέλει πάνω από τον τάφο του Παλαμά τον Φεβρουάριο του 1943, το ανατριχιαστικό:

Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…
Βογκήστε τύμπανα πολέμου… Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !

Αλλά εδώ δεν θα σε κουράσουμε με τα βιογραφικά του ποιητή καλοκαιρινέ επισκέπτη του νησιού μας.

Απλά θα σε ταξιδέψουμε στο πράσινο και το γαλάζιο του Ιονίου, στην πέτρα και τον ήλιο της Λευκάδας, σε αυτά που κουβαλούσε μέσα του ο Άγγελος Σικελιανός. Σε αυτά που ψάχνουμε εμείς σήμερα να τον ανακαλύψουμε!

Το σπίτι του – Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

Μετά από χρόνια ο Άγγελος Σκελιανός γυρίζει σπίτι του. Το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβρη του 2017. Η μορφή και η φωνή του ποιητή υποδέχονται τον επισκέπτη.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου κατά τη θερινή περίοδο 2018:

ΤΕΤΑΡΤΗ: 10:00-15:00 & 17:30-20:30
ΠΕΜΠΤΗ: 9:00-15:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 9:00-15:00
ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:00-15:00 & 17:30-20:30
ΚΥΡΙΑΚΗ: 9:00-15:00

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ-ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ: ΚΛΕΙΣΤΟ

Το νησάκι του Αγίου Νικολάου – Εκεί που η Εύα έτρεχε σχεδόν γυμνή στην αμμουδιά

Ένα μικρό κομμάτι γης που μοιάζει έτοιμο να το καταπιεί η θάλασσα. Ένα μικρό ξωκλήσι αφιερωμένο στον θαλασσινό άγιο, μια στενή λωρίδα αμμουδιάς, που έχει πιο πολλά κοχύλια από κόκκους άμμου. Εκεί έζησε ο Άγγελος Σικελιανός με την Εύα Πάλμερ το καλοκίρι του 1907.

Δυστυχώς το νησάκι δεν είναι επισκέψιμο, παρά μόνο την ημέρα της γιορτής της μικρής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, την πρώτη Κυριακή μετά τις 10 Μαΐου. Ίσως μπορείς όμως να βρεις στην απέναντι ακτή κάποιον πρόθυμο ψαρά να σε πάει με το πριάρι του ή να πας, γιατί όχι, κολυμπώντας, από την παραλία στα Διαβασίδια.

Ο “θείος” ελαιώνας του αλαφροΐσκιωτου
Ο ελαιώνας, η λιμνοθάλασσα και η πόλη της Λευκάδας, από ψηλά - Φωτο: Ν. Ζαμπέλης

Ο ελαιώνας, η λιμνοθάλασσα και η πόλη της Λευκάδας, από ψηλά – Φωτο: Ν. Ζαμπέλης

Ο μεγάλος ενετικός ελαιώνας της εξοχή της πόλης. Δημιουργήθηκε το 1684 και υμνήθηκε από τον Σικελιανό σαν “θείο δώρο”:

” … και η άκρη σου τρέμει σα φύλλο,
μέσα βροντάει ο Λευκάτας,
μαζώνεται η μπόρα,
ξεσπάει μες στο θείον ελαιώνα,
τρικυμίζει το πέλαο,
νησί μου·
άλλη θροφή από τη θροφή μου
δε θα βρω,
απ’ την ψυχή μου άλλη ψυχή,
άλλο κορμί από το κορμί μου”

Περιηγηθείτε στους δρόμους του, επισκεφτείτε τα εκκλησάκια του, πιείτε δροσιστική σουμάδα στα καφενεία του, απολαύστε τον από ψηλά, όταν ανεβείτε στο μανστήρι της Φανερωμένης.

Σφακιώτες – εκεί που ο ποιητής κι η “ζόρκα*” Εύα του αναζητούσαν τον Φωτεινό** του Βαλαωρίτη.

Γενική άποψη των χωριών των Σφακιωτών

Στην ομορφιά της ορεινής Λευκάδας, στα χωριά των Σφακιωτών επέλεξε ο Σικελιανός να περάσει το καλοκαίρι του, το 1909 με την Εύα και το νεογέννητο γιο του Γλαύκο.

Τα χωριά των Σφακιωτών (Λαζαράτα, Ασπρογερακάτα, Σπανοχώρι, Κάβαλος, Πινακοχώρι) κρύβουν υπέροχες φυσικές ομορφιές και μεγάλη ιστορία. Το φαράγγι της Μέλισσας, τα πολλά ξωκλήσια, η πλατεία με τα πηγάδια στο Φρυά, οι γειτονιές, αλλά και τα καφενεδάκια και τα ταβερνάκια θα σας κάνουν να ανζητήσετε κι εσείς τον … “Φωτεινό” σας.

Boschetto – Το Πάρκο των ποιητών

To Boschetto στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας, φιλοξενεί τις προτομές σημαντικών ποιητών του νησιού και φυσικά του Σικελιανού. Δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αι.

Ακουρμαστείτε τα μυστικά των ποιητών απολαμβάνοντας τον καφέ σας γύρω από το πανέμορφο πάρκο ή ξεκουραστείτε στα παγκάκια του μετά τον περίπατό σας παρατηρώντας την κίνηση στην είσοδο της πόλης.

Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας – Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη

Η κύρια είσοδος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Αν θέλετε να μελετήσετε περισσότερο τον Άγγελο Σικελιανό, πέρα από το να αφεθείτε στην αύρα του νησιού του, επισκεφτείτε αυτές τις δυο πολύ σημαντικές βιβλιοθήκες στην πόλη της Λευκάδας. βρίσκονται στην πλατεία Μαρκά και κρύβουν όλη τη γνώση του νησιού μέσα τους.

Δείτε επίσης στη Δημόσια Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων που φιλοξενεί και στη συνέχεια απολαύστε τον καφέ και το φαγητό σας στην πλατεία Μαρκά και στα γύρω δρομάκια.

Οδός Άγγελου Σικελιανού

Εδώ ίσως χαθεί λίγο η αύρα του ποιητή καθώς το πολύχρωμο και το πολύβουο πλήθος μπλέκεται ευχάριστα με τις μουσικές και τις γεύσεις στον πιο fun δρόμο της πόλης. Η λεγόμενη “δυτική” παραλία, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ σας περιμένει για καφέ, φαγητό, περίπατο, φλερτ, ποτό, χορό, υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή μας, καλοδέχεται και χαλαρώνει τους επισκέπτες του νησιού.

* έστι αποκαλούσαν την Εύα Πάλμερ οι χωρικοί στους Σφακιώτες επειδή ήταν ντυμένοι με αρχαιοελληνικούς χιτώνες και πέδιλα

** ήρωας στο ομώνυμο έργο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που αναφέρεται στην εξέγερση των χωρικών κατά του Γρατιάνου Τζώρτζη το 1357

Πηγή: Golefkas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.