Μια συνταγή της Τούλας Σκληρού για κολοκυθόπιτα γλυκιά

1_kolokythi

Είναι και αυτονών η εποχή τους. Κολοκύθια σε διαφορετικά σχήματα, χρώματα και μεγέθη. Θρέφονται σαν από τον ομφάλιο λώρο της μάνας και κάποια γιγαντώνουν, αφού μπορεί να φτάσουν και τα 50 κιλά βάρος. Τα φωτογραφήσαμε στον Αϊ Λιο (Άγιος Ηλίας) Λευκάδας…

2_kolokythi

Μια συνταγή για τη γλυκιά κολοκυθόπιτα από το βιβλίο «Λευκαδίτικη Κουζίνα-Τα ξορέξα της νόνας, τα μαγεριά της βαβάς» της Τούλας Σκληρού:

3_kolokythi

Υλικά:
νι1 κίτρινο κολοκύθι περίπου 3 κιλά
νι¾ φλυτζανιού λάδι
νι 1 φλυτζάνι ζάχαρη
νι ½ φλυτζάνι μέλι
νι 2 – 3 φλυτζάνια καρύδια
νι 2 – 3 φλυτζάνια σταφίδα μαύρη και σουλτανίνα
νι 3 κουταλιές σησάμι
νι κανέλα αρκετή
νι1 κουταλάκι αλάτι
νι 4 φύλλα ζυμωτά ή 6 – 7 έτοιμα
νι Δόση για ταψί φούρνου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε στη μέση το κολοκύθι. Πετάμε τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό του και ή το τρίβουμε κομμάτι – κομμάτι με τον κρεμμυδοτρίφτη ή το ξύνουμε ολόκληρο το (κάθε μισό κομμάτι) με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε το αλάτι στο κολοκύθι και αφού το αφήσουμε να σουρώνει για αρκετή ώρα, το στίβουμε με τις χούφτες μας για να βγάλει τα υγρά του.

Βάζουμε το κολοκύθι και το λάδι μέσα σε μια ρηχή κατσαρόλα και το ψήνουμε πάνω στη φωτιά για να χάσει και άλλα υγρά και να μαραθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

Στο ταψί του φούρνου αφού το αλείψουμε με λάδι τοποθετούμε τα 2 φύλλα και τα λαδώνουμε και αυτά. Απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα που τα αλείβουμε και αυτά με λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι μια πολύ γευστική λιχουδιά και γίνεται πολύ καλύτερη με ζυμωτά φύλλα. Μπορούμε να την προσφέρουμε και μετά το φαγητό, σαν επιδόρπιο.

Πηγή: Kolivas.de


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.