Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Μητσοτάκης: Αλλαγή εκλογικού νόμου πριν το ΄20, εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια

Αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν το 2020 και την προεδρική εκλογή, αποκλεισμός κάθε σεναρίου κυβέρνησης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγελία σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015, εκ νέου διατύπωση του αιτήματος για εκλογές το συντομότερο δυνατό, αποκάλυψη ότι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα βρίσκονται και πρόσωπο που προέρχονται από την Κεντροαριστερά και βολές κατά του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα ήταν μερικά από τα βασικά σημεία που περιελάμβαναν οι απαντήσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Για τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ψήφιση των μέτρων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως πρωθυπουργός «μας είπε τώρα ότι θέλει κι αυτός να μειώσει φόρους. Αλλά δεν μίλησε για συμμάζεμα του κράτους. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των σχεδίων μας. Ως προς τα μέτρα, θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα έρθουν. Κρατάτε μικρό καλάθι. Μέτρα που θα είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική, και που ο κ.Τσίπρας αντιγράφει από εμάς, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε».

«Δέσμευσή μου η αποκλιμάκωση κόστους δανεισμού»

Ερωτηθείς για την έξοδο από τα μνημόνια σημείωσε ότι «ο βασικός σκοπός του 3ου προγράμματος χρηματοδότησης, που ήταν η σταδιακή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, δεν επετεύχθει, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δέσμευσή μου η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού».

Στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2021

Σε ερώτηση για τα όσα ανέφερε από το Βελλίδειο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τη μεταφορά είσπραξης στους δήμους αλλά και για το σκεπτικό πίσω από αυτή τη φιλοσοφία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κάποια από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ταυτίζονται με κάποια του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Μέτρα που ο κ. Τσίπρας αντιγράφει από εμάς δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Εμείς έχουμε πει για τον ΕΝΦΙΑ ότι θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%. Το ίδιο λέει τώρα και ο κ. Τσίπρας. Εμείς όμως θέλουμε το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι Ελληνες πολίτες κυρίως η μεσαία τάξη. Ακόμα και στα μέτρα στα οποία υπάρχει φαινομενικά μια συμφωνία υπάρχει διαφορετική αντίληψη».

Βολές για τη συμφωνία των Πρεσπών

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τον χαρακτηρισμό του ως «λαϊκιστή» και «τζάμπα μάγκα» από τον Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «στη νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη «λαϊκιστής» είναι το όνομα του κ.Τσίπρα, όχι το δικό μου, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος ψεύδεται» ενώ επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο λέγοντας πως «τζάμπα μάγκας είναι ο Πάνος Καμμένος που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά στηρίζει την κυβέρνηση που την φέρνει».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία αυτή όταν τη φέρει ο κ.Τσίπρας στη Βουλή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές, δεν θα την ψηφίσουμε την επόμενη μέρα. Δυστυχώς, η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα που είναι δύσκολο να αποτρέψουμε».

Διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό

Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε: “επιμένουμε στη λογική του ατομικού κουμπαρά για τους νέους ασφαλισμένους γιατί σήμερα δεν υπάρχει κανένας νέος που να πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ως κεντρικό αιμοδότη τον εργαζόμενο. Αν δεν υπάρχουν πολλές καλές θέσεις εργασίας το ασφαλιστικό θα έχει πάντα πρόβλημα. Οι νέες δουλειές είναι και ο αιμοδότης του συστήματος.

Ενώ, σε ερώτηση για τις επικουρικές συντάξεις, σημείωσε ότι οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι θα εξακολουθούν να τις λαμβάνουν σε ανταποδοτική λογική. «Οι εξαγγελίες μου [κουμπαράς] αφορούν τους νέους ασφαλισμένους», είπε και πρόσθεσε: «Ο νόμος Κατρούγκαλου ψήφισε δραματικές περικοπές συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους. Έκοψε το ΕΚΑΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ  κυβερνά ήδη 4 χρόνια και οι συμπολίτες μας δεν ξεχνούν» πρόσθεσε.

Το κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων

Σε ερώτηση σχετικά με το κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε χθες από τη ΔΕΘ και ενδεχόμενη αντίθεση των θεσμών, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Το συμμάζεμα των δημόσιων δαπανών είναι η άλλη όψη των φοροελαφρύνσεων» και πρόσθεσε ότι μεγάλο κομμάτι του προγράμματός της ΝΔ «είναι αυστηρότατα κοστολογημένο. Άλλο ένα στηρίζεται στη λογική και θα πείσουμε τους δανειστές για την αποτελεσματικότητά τους». Όπως είπε «τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση την έχουμε ξανακάνει, χωρίς την έγκριση των δανειστών. Εμπιστεύομαι την ελληνική κοινωνία, επιχειρηματίες κλπ και πιστεύω ότι η μείωση συντελεστών θα έχει προφανή αποτελέσματα».

Κανένα δημοψήφισμα για το σύνταγμα

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος»,είπε ο Κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν στην αναθεωρητική διαδικασία.

Οι εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια

Ερωτηθείς για προσκλητήριο σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και την πιθανότητα μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω εγώ ή η ΝΔ σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιδιώξω τις μέγιστες δυνατές συνεργασίες. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχεια ανέφερε πως θα βάλει πρόσωπα και από την Κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ συμπληρώνοντας: «Και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος».

Βολές και για το Μάτι

Για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία το 2020

Επίσης, σε ερώτηση αν φοβάται το ενδεχόμενο μιας «δεξιάς παρένθεσης» σε ενδεχόμενο μη συναίνεσης στην εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας το 2020, η οποία θα οδηγήσει σε εκλογές με απλή αναλογική, ο κύριος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει πριν την Προεδρική εκλογή».

Εξεταστική για το α’ εξάμηνο του 2015

«Μια εξεταστική θα κάνω για το πρώτο εξάμηνο του 2015», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες μελλοντικές εξεταστικές για σκάνδαλα. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» είπε.

Για τους συνταξιούχους

Σχετικά με τους συμβασιούχους είπε: «Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα».

thetoc.gr

Πηγή: Agrinionews.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.