Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών τα εγκαίνια της έκθεσης παλιάς φωτογραφίας «Λευκάδα… τέλος μιας εποχής»

48_ekthesi_palias_fotografias

«Ψηλαφίζουμε αυτές τις φωτογραφίες κι είναι σαν να ψάχνουμε μέσα μας σημάδια αθανασίας… Ανάγλυφες σχεδόν στα ακροδάχτυλά μας, ξεδιπλώνουν μπροστά μας όλο τον κόσμο, τον δικό μας μικρό και αθώο κόσμο, αυτόν που κάποτε έκλεινε μέσα του όλη μας την ψυχή με μια τέτοια ζεστή θαλπωρή κι αγάπη που του χαρίσαμε για πάντα την καρδιά μας…», αναφέρουν στο συνοδευτικό τους σημείωμα, η Μίρκα Ζακυνθινού και η Μαριάννα Ζακυνθινού (τυχαία η συνωνυμία), διοργανώτριες της έκθεσης ανέκδοτης παλιάς φωτογραφίας με τίτλο «Λευκάδα… τέλος μιας εποχής».

2_ekthesi_palias_fotografias

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών το απόγευμα της Παρασκευής 12 Οκτώβρη 2018 στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» (πλατεία Μαρκά). Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 22 Οκτώβρη και θα είναι επισκέψιμη τις ώρες 10.30-13.30 και 18.00-22.30. Χορηγός της έκθεσης ήταν ο Αγροτικός Οινοποιητικός και Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Λευκάδας «ΤΑΟΛ», που έχει τη δική του γωνιά στο χώρο, μαζί με ένα σύντομο ιστορικό.

6_ekthesi_palias_fotografias

«Από τότε κάθε φορά που κλείνουμε τα μάτια, η θάλασσα του Κάστρου κυλάει το διάφανο νερό της στα χέρια μας, μυρίζουμε σχεδόν την φρέσκια της αλμύρα, είναι σα να αγγίζουμε ξανά την χρυσή της άμμο, κι ο Φάρος της Αμμόγλωσσας ρίχνει το φως του στη χαμένη παιδικότητά μας, όλα χορεύουν γύρω μας, όλα…οι δρόμοι στα στενά που περπατήσαμε, τα σπίτια μας τα αγαπημένα, η σιγανή βροχή στα θολά φωτισμένα τζάμια των καφενείων τους χειμώνες που μας συνόδευε σαν μακρινό τραγούδι…η φωνή του εφημεριδοπώλη με τα λαχεία και τις εφημερίδες, η στοργή του σπιτιού μας, οι φιλίες μας, οι βόλτες μας τα βράδυα του φθινοπώρου στα στενά δρομάκια, τα γέλια μας, το κάλεσμα της μητέρας να μπούμε μέσα γιατί είναι αργά, η μικρή μας πλατεία που όμως μέσα της έκρυβε τα μεγαλύτερά μας όνειρα, όλα εκεί, ανέγγιχτα απ΄ το χρόνο…», συνεχίζει το σημείωμα.

42_ekthesi_palias_fotografias

Έκδηλη σε κάθε μια από τις πιο πάνω γραμμές η νοσταλγία, αντάμα με μια διαφαινόμενη μελαγχολία και συγκίνηση συνάμα για το τέλος μιας εποχής. Αυτό φαίνεται και στις φωτογραφίες της έκθεσης. Μια Λευκάδα που χάθηκε οριστικά, αλλά συνεχίζει να συγκινεί μέχρι σήμερα. Που και μια μόνο φωτογραφία είναι ικανή, για όσους έτυχε να την γνωρίσουν, να επιστρατεύει αποθέματα μνήμης και καρδιάς. Λίγες οι φορές που οι εικόνες είναι αρχικά θολές. Που τα τοπία και τα πρόσωπα φαίνονται λειψά. Που θα χρειαστεί ανασκάλεμα στο μυαλό και στο φόντο μέχρι να ξεδιαλύνουν οριστικά και να ξεκινήσει το ταξίδι πίσω στον χρόνο. Να ξυπνήσουν θύμισες και αναμνήσεις.

78_ekthesi_palias_fotografias

Νοσταλγία λένε ότι είναι «ο συναισθηματισμός της μνήμης, η αναπόληση της ιστορίας μας, ειδικά σε τόπους και χρόνους με ευτυχείς προσωπικές αναφορές». Αυτό ήταν ακριβώς και το σκεπτικό της έκθεσης κι ως προς αυτό ο στόχος επετεύχθη πλήρως!

Δεν είμαστε υπέρ της εξιδανίκευσης μιας εποχής όπου κυριαρχούσε πράγματι η φτώχεια και η ανέχεια (αλλά περίσσευε η ανθρωπιά, το φιλότιμο, η ντομπροσύνη, η αλληλεγγύη, η αγωνιστικότητα, η κοινωνική προσφορά, το εμείς και όχι το εγώ κλπ.), «αρκεί στο παρόν να οραματίζεται (κανείς) ένα μέλλον που αγναντεύει το παρελθόν. Έτσι γράφεται η ιστορία – των μικρών και των μεγάλων στιγμών· της καθημερινής ζωής, τόσο ταπεινής, τόσο μεγάλης!» (σχόλιο επισκέπτη της έκθεσης που παραθέτουμε πιο κάτω).

69a_ekthesi_palias_fotografias

Απαντώντας σε ερώτησή μας για την ιδέα και το ξεκίνημα η κα Μίρκα Ζακυνθινού μας είπε:

«Ξεκίνησε από την αγάπη μου για την παιδική μου ηλικία. Είχα περάσει πολύ ωραία παιδικά χρόνια και αυτό με ώθησε πολλές φορές, όταν ήμουν στεναχωρημένη ή είχα κάποια αρνητική σκέψη, να ανατρέχω στην εποχή αυτή, που ήταν σαν καταφύγιο για μένα. Έχω πάντα μια αγάπη για το παρελθόν. Ένα κόλλημα, ίσως, θα μπορούσε να πει κανείς. Είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας για μένα. Γιατρεύει, μπορεί να πει κάποιος, λίγο την ψυχή.

72_ekthesi_palias_fotografias

Ξεκίνησα ανεβάζοντας παλιές φωτογραφίες στο facebook με διάφορες λεζάντες, χωρίς να αναφέρω ημερομηνίες κλπ.. Κάποια στιγμή το χειμώνα που μας πέρασε σκέφτηκα να το κάνω αυτό ως έκθεση. Αυτά που έχω στα δικά μου αρχεία, στα φωτογραφικά άλμπουμ, μπορούσαν να τα έχουν και άλλοι άνθρωποι, φωτογραφίες δηλαδή που δεν έχουν δημοσιευτεί και είναι αγαπημένες, τρυφερές κλπ. Άρχισα να δουλεύω την ιδέα. Την μοιράστηκα με την φίλη μου την Μαριάννα (Ζακυνθινού) που είχε κι αυτή αγάπη για το νησί. Μαζί δουλέψαμε την σκέψη, την ιδέα. Έτσι ξεκίνησα να αναζητώ φωτογραφίες ρωτώντας τον κόσμο…».

68_ekthesi_palias_fotografias

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι οι λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες είναι δικιάς της έμπνευσης, εκτός από μερικές που είναι από ποιήματα. Απευθύνθηκε για φωτογραφίες σε όλους τους γνωστούς και φίλους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον. Αποτέλεσμα ήταν να μαζευτούν γύρω στις 200 φωτογραφίες, από τις οποίες επιλέχτηκαν περίπου 60 για την έκθεση, λόγω και της στενότητας της αίθουσας. «Ήθελα να μιλήσω από την καρδιά και όχι με ημερομηνίες και για το ποιος είναι ποιος στις φωτογραφίες κι όλα αυτά. Άλλωστε η έκθεση είναι πιο πολύ νοσταλγική», συμπλήρωσε.

14_ekthesi_palias_fotografias

Ανατρέχοντας στο βιβλίο επισκεπτών όλα τα σχόλια είναι επαινετικά. Αντιγράφουμε:

«…Μια ολόκληρη εποχή, νοσταλγία σε όσους έζησαν ένα τμήμα της. Ασφαλώς καλύτερη. Πιο φτωχή, αλλά με αλληλεγγύη, με καρδιά. Όποιος νεώτερος δει τις φωτογραφίες θα πει τι δρόμος, τι ρούχα… Όμως δεν θα δει αυτά που δεν φαίνονται και αυτά είναι ο θησαυρός… Τότε το καράβι μοιράζονταν, τώρα μοναξιά. Οι νέοι τότε όλοι μαζί διασκέδαζαν, τώρα ο καθένας στο κινητό, στην TV. Αυτά που χάσαμε δεν νομίζω ότι θα ξανάρθουν. Φεύγοντας κι αυτή η γενιά που έχει βιώματα από αυτή την εποχή τέλος. Απαισιόδοξος; Μακάρι να κάνω λάθος…». Θ.Χ.

39_ekthesi_palias_fotografias

«Ένα αλλιώτικο ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις, μια άλλη εποχή. Μια διαφορετική Λευκάδα, με στιγμές και πρόσωπα που έσφυζαν από αγάπη. Η Λευκάδα που όλοι νοσταλγούμε… Κάποιοι δεν την γνωρίσαμε ποτέ. Σας ευχαριστούμε για την υπέροχη αυτή έκθεση! Οι νεότεροι μαθαίνουμε! Επιτέλους κάτι πρωτότυπο!». Ρ.Κ.

4_ekthesi_palias_fotografias

«Ως «νεο-Λευκαδίτης» σας ευχαριστώ για την ποιητική φωτογραφική ξενάγηση στην παλιά Λευκάδα». Μ.Μ.

20_ekthesi_palias_fotografias

«Μ΄ ένα φακό το πισωγύρισμα του χρόνου… Αρκεί στο παρόν να οραματίζεσαι ένα μέλλον που αγναντεύει το παρελθόν. Έτσι γράφεται η ιστορία – των μικρών και των μεγάλων στιγμών· της καθημερινής ζωής, τόσο ταπεινής, τόσο μεγάλης! Ανακαλύψαμε -ξανά- απόψε την «πατρίδα» μας: την παιδική μας ηλικία… Σε μια μοναδική οπτική αφήγηση – που έχει τόσο ευγενικά φλύαρο στόμα… WTF? (σ.σ. πρόκειται μάλλον για την αγγλική συντομογραφία «What The F…» που χρησιμοποιείται στο Chat. Προστέθηκε μάλιστα πριν λίγα χρόνια ως λήμμα στο γνωστό αγγλικό λεξικό Marriam-Webster. Χρησιμοποιείται όταν συμβαίνει κάτι απρόσμενο, καλό ή κακό, που μας ξαφνιάζει)». Β.Κ.

21_ekthesi_palias_fotografias

«Υπέροχη προσπάθεια – υπέροχο ταξίδι! Μας προτρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή μας». Θ.Κ.

Άλμπουμ με 95 φωτογραφίες
(Κάντε κλικ στα άσπρα γράμματα με τον τίτλο του άλμπουμ για να το δείτε)

«Λευκάδα… τέλος μιας εποχής», Έκθεση παλιάς φωτογραφίας

Πηγή: Kolivas.de


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.