Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Μανιφέστο Αβραμόπουλου κατά του «λαϊκισμού»

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, η έλλειψη πλαισίου συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες, ο επικίνδυνος ρόλος των λαϊκιστών, η αναγκαιότητα ενιαίας αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής στην Ευρώπη, η σημαντικότητα της αλληλεγγύης για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση διαλόγου, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με προσκεκλημένο τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αναφορικά με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως θα εκπροσωπήσει την Ευρώπη στη μεγάλη αυτή συνάντηση «ελαφρώς αποδυναμωμένος», καθώς «έξι με εφτά χώρες της Ευρώπης δεν συμφωνούν», διότι υπάρχει όπως είπε έλλειψη Παιδείας κι ενός πλαισίου συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες. «Πρέπει να καταλάβουν αυτές οι κυβερνήσεις ότι απέναντι σε κάποιες κυβερνήσεις πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό, αν θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, γιατί αν δεν συνεργαστούμε μαζί τους δεν θα σταματήσουν οι ροές… Η Αφρική είναι μια ανερχόμενη δύναμη που θα κυριαρχήσει μετά από 50 χρόνια και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να βλέπουμε βαθιά στο χρόνο και οι αποφάσεις που σήμερα παίρνονται και σήμερα διαμορφώνονται δεν θα κριθούν σε πραγματικό χρόνο, θα κριθούν σε βάθος χρόνου», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτενή αναφορά έκανε στους λαϊκιστές, δηλώνοντας πως αυτόν τον καιρό εκμεταλλεύονται το προσφυγικό και το μεταναστευτικό για να σπείρουν στις κοινωνίες τους την ξενοφοβία και όλα αυτά που μας γυρνούν πίσω παραβιάζοντας τις βασικές αρχές στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση… «Με τον εύκολο και υπεραπλουστευμένο λόγο καταφέρνουν να διεισδύσουν στις ευαίσθητες ψυχές των νέων ανθρώπων… Υπάρχει μία σύγχυση μέσα στο μυαλό εκείνων που το εκμεταλλεύονται μόνο και μόνο για να οδηγήσουν σε λάθος δρόμο… Ο λαϊκιστής δεν έχει επιχειρήματα, αλλά συνθήματα. Δεν έχει προτάσεις αλλά αφορισμούς. Στις συζητήσεις που κάνουμε με εκπροσώπους λαϊκίστικων κομμάτων στην Ευρώπη διαπιστώνουμε ότι αυτά που λέμε αυτά λένε. Να μη μπαίνει κανείς στην Ευρώπη εκτός νόμιμων διαύλων… Ο λαϊκισμός δεν θα αντέξει πολύ απλά με ανησυχεί η ζημιά που θα προκαλέσει».

Έκανε λόγο για υπαρξιακό πρόβλημα που έχει να κάνει με το μέλλον της Ευρώπης. «Αυτά και άλλα είναι που γυρνούν πίσω την Ευρώπη στο σκοτεινό της παρελθόν. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια ένδειξη ανησυχητική για το προς τα που μας πηγαίνουν εκείνοι που αμφισβητούν την Ευρώπη. Μας πηγαίνουν προς τα πίσω. Πέρασε η εποχή που η Ευρώπη επέβαλε τη δική της θέση».

Περιγράφοντας την «υπεύθυνη και συνετή ηγεσία την οποία οι πολίτες επιλέγουν», διευκρίνισε πως «πρέπει να μας ετοιμάζει για εκείνα που θα έρθουν». «Σήμερα λοιπόν, η Ευρώπη ετοιμάζεται για εκείνα που πρόκειται να συμβούν στο μέλλον», είπε, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο των πολιτών από την ηγεσία. Οι ηγεσίες όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος πρέπει να δουλεύουν πρωτίστως για τις κοινωνίες τους και για μια Ευρώπη ηθική, σταθερή και ασφαλή κι έναν κόσμο πιο συνεκτικό…

Αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η ενδυνάμωση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δήλωσε πως οι κρίσεις μάς ωριμάζουν κι αυτό που διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια, -γιατί η Ευρώπη ήταν καλύτερα προετοιμασμένη-, είναι πως καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα και αυτό το απέδειξε η προσφυγική κρίση. Χρειάζονται συνεργασίες και κυρίως ευρωπαϊκά όργανα έτοιμα ν’ ανταποκριθούν στο αίτημα μιας χώρας. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλές κυρίως με προοπτική για νέους ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας ωστόσο ότι πάντα υπάρχει και η ευθύνη των πολιτών.

Διευκρίνισε πως την ευθύνη για όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν στα κράτη μέλη έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβεβαίωσε για το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που εγγυάται την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας και σε επίπεδο πολιτικής προστασίας για να έχουμε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. «Περισσότερη Ευρώπη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έκανε λόγο για υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα και για την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αρχή η οποία αν αμφισβητείται κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Η αλληλεγγύη είναι η βασική αρχή πάνω στην οποία στηρίζει την ύπαρξή της η Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Επεσήμανε ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ, οι 13-14.000 διελεύσεις που είχαμε ημερησίως πριν λίγα χρόνια, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, ενώ υποχωρεί όπως είπε και η έξαρση που παρατηρήθηκε στον Έβρο, χάρη σε μία σειρά κινήσεων και υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τις αντίστοιχες της Τουρκίας.

Τέλος όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επανέλαβε πως οι «πόρτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι κλειστές και πως εκείνο που οφείλει να κάνει η Τουρκία όπως και όλες οι χώρες που έγιναν μέλη, είναι να πλησιάσει περισσότερο τα στάνταρτ της Ευρώπης. Αναφορικά με την απελευθέρωση της βίζας είπε ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να καλύψει τις 67 από τις 72 προϋποθέσεις που της έχουν θέσει, για να μπορέσουν μια μέρα οι Τούρκοι πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη. «Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πηγή: Topontiki.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.