Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Μάτι-ΣΕΚΜΑ: Να ξαναρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκομιδής του αμιάντου

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον δήμο Μαραθώνα με αφορμή τη διακοπή των εργασιών για την αποκομιδή του αμιάντου που άφησε διάσπαρτο πίσω της η φονική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων από το Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ).

Εκφράζει «μεγάλη δυσαρέσκεια και έκπληξη» για το γεγονός οι εργασίες έχουν πλέον διακοπεί και οι συμβασιούχες εταιρείες έχουν αποχωρήσει από την περιοχή, «ενώ το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί παρά σε ένα μικρό ποσοστό του. Επίσης, δεν έχουν υπογραφεί νεώτερες συμβάσεις ή επεκτάσεις των αρχικών συμβάσεων και έτσι οι εταιρίες αδυνατούν να επιστρέψουν πλέον στις υπολειπόμενες εργασίες».

Σύμφωνα με τη ΣΕΚΜΑ, απο την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 υπάρχουν ακόμα σημαντικές ποσότητες αμιάντου και αμιαντούχων υλικών στον οικισμό. Αυτό, όπως επισημαίνει, «συνεχίζει καθημερινά να αποτελεί έναν ανυπολόγιστο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών».

Όπως εξηγεί, την επικινδυνότητα των υλικών αυτών και την ανάγκη άμεσης διαχείρισής τους έχει αναγνωρίσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε απόφασή του (66907/5522/5-9-18), με την οποία ανέθετε σε τέσερεις εταιρείες- αναδόχους το έργο της απόσυρσης και διαχείρισης του αμιάντου. Η δε αποκομιδή των αμιαντούχων υλικών έπρεπε κατά συμβατική πρόβλεψη να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31/12/2018.

Αντιθέτως, σήμερα, κατά τη Συντονιστική Επιτροπή των Κατοίκων του Ματιού:

  • Δεν έχει ξεκινήσει η αποκομιδή σε δεκάδες κτήρια, υπάρχουν θρυμματισμένα υλικά, σωματίδια των οποίων αιωρούνται, επιμολύνουν παρακείμενες κατοικίες και οικοδομικά τετράγωνα και παράλληλα επιβαρύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
  • Σε όσες κατεστραμμένες κατοικίες υπάρχει αμίαντος, οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να προβούν σε καμία εργασία αποκατάστασης, καθώς η προαπαιτούμενη αποκομιδή των επιμολυσμένων με αμίαντο υλικών πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένες εταιρείες.
  • Η αποκομιδή του αμίαντου από δημόσιους χώρους καρκινοβατεί και δεν έχουν οριστεί καν οι απαιτούμενες διαδικασίες απομάκρυνσής του. Αν και αυτή είναι διαδικασία που ανήκει στην αρμοδιότητα των δήμων, το αποτέλεσμα των μη έγκαιρων ενεργειών δρα συσσωρευτικά και επιβαρύνει τους κατοίκους.

Για όλους αυτούς τους λόγους Δημόσια Υγείας, οι κάτοικοι της πυρόπληκτης περιοχής ζητού΄ν από το υπουργείο και τον δήμο Μαραθώνα:

  • Την κατεπείγουσα γραπτή ενημέρωσή τους για το χρονοδιάγραμμα συνέχισης των εργασιών από τις πιστοποιημένες εταιρείες και την εκκίνηση κατάλληλων ενεργειών από τον δήμο.
  • Την κατεπείγουσα επανεκκίνηση και ταχύτατη συνέχιση των εργασιών απορρύπανσης στον οικισμό Μάτι, χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση.
  • Την κατεπείγουσα διευθέτηση των απαιτούμενων διαδικασιών, ώστε ο δήμος Μαραθώνα να ανταποκριθεί άμεσα στις εργασίες αποκομιδής αμιάντου από τους δημόσιους χώρους.

naftemporiki.gr

Πηγή: Naftemporiki.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.