Θαλάσσιο μονοπάτι. Ανάδειξη των βάσεων του Οθωμανικού υδραγωγείου!

Κονδύλια ύψους 550.000€ ενέκρινε πρόσφατα η Περιφέρεια σε έργα ανάδειξης του κάστρου της Αγίας Μαύρας. Ο εργασίες θα περιλαμβάνουν προφανώς, εκτός των άλλων, την αποκατάσταση φθορών εσωτερικά και εξωτερικά. Το ενετικό κάστρο αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας και ορθώς αποφασίστηκε η δαπάνη αυτή.

Παραθέτω κάποιες Σκέψεις – Προτάσεις Ενοποίησης της πόλης με το κάστρο μέσω Λιμνοθάλασσας:

Επί τουρκοκρατίας, το νερό για την ύδρευση του κάστρου έφτανε από την πόλη της Λευκάδας (Αμαξική), μέσω της λιμνοθάλασσας και του οθωμανικού υδραγωγείου.

Αυτό ξεκινούσε από τη Μεγάλη Βρύση, περνούσε από το σημερινό παζάρι και συνέχιζε μέχρι το ενετικό κάστρο. Αποτελούνταν από 360 καμάρες πάνω στις οποίες στρώθηκε ένας δρόμος για την απευθείας επικοινωνία του κάστρου με τη Χώρα και από εκεί πάνω περνούσαν και οι αγωγοί που μετέφεραν το νερό.

Σήμερα υπάρχουν ακόμα τα απομεινάρια των πέτρινων βάσεων του υδραγωγείου σε ευθεία γραμμή μέσα στο ιβάρι.

Η σύνδεση του Κάστρου με την πόλη, πέραν της ασφάλτινης οδού, μέσω ξύλινης γέφυρας πάνω στις βάσεις του υδραγωγείου μέσα από την Λιμνοθάλασσα θα αποτελούσε ένα πολύ αξιόλογο έργο στα πλαίσια ανάδειξης και προβολής του.

Στόχος: Η ενοποίηση των πεζοδρόμων της Ιωάννου Μελά κ Αγγέλου Σικελιανού με το Ενετικό Κάστρο με ξύλινη πεζογέφυρα μέσο λιμνοθάλασσας.

Το εγχείρημα μπορεί να περιλαμβάνει την αποκατάσταση των πέτρινων βάσεων και δημιουργία πάνω σε αυτές, ξύλινων γεφυριών ως προέκταση της ξύλινης γέφυρας που κοσμεί το κανάλι της Αγγέλου Σικελιανού.

Στην συνέχεια εξυγίανση του εδάφους στον χώρο πριν την σιδερένια γέφυρα (κτήμα Καλκάνη) ώστε να συνδεθεί ο πεζόδρομος της Ιωάννου Μελά – Δαιλπφερδ μέσω της ξύλινης πεζογέφυρας με το κάστρο της Αγίας Μαύρας, ενώ μπροστά στην είσοδο του κάστρου, είναι απαραίτητο να γίνει πλακόστρωση πάνω από την παλιά φθαρμένη άσφαλτο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής καθώς και την ιδιαιτερότητα της συνθήκης Natura 2000, που περιορίζει τις παρεμβάσεις στην λιμνοθάλασσα, πως θα μπορούσαμε άραγε εμείς οι ίδιοι να αναδείξουμε αυτό το κομμάτι του πολιτισμού μας, όταν κάποιοι μπόρεσαν στα 1564μΧ με τα τότε μέσα και έφτιαξαν σύστημα ύδρευσης μέσα από την λιμνοθάλασσα;

Οι βάσεις είναι εκεί και μας περιμένουν για την δημιουργία ενός εξαιρετικού θαλάσσιου μονοπατιού που οι εικόνες του θα μας διαφημίζουν σε όλο τον κόσμο!

Κατωποδης Ιωάννης

The post Θαλάσσιο μονοπάτι. Ανάδειξη των βάσεων του Οθωμανικού υδραγωγείου! appeared first on aromalefkadas – Ενημερωτική ιστοσελίδα της Λευκάδας.

Πηγή: Aromalefkadas.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *