Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Η προσωρινή λύση της Λευκάδας θα δημιουργήσει ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στον προβληματικό ΧΥΤΑ Παλαίρου

Συνέντευξη του Νώντα Μωραΐτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, στον Prisma 91,6

nontas_moraitis

Τις επιφυλάξεις του για τη δημιουργία κοινού ΦΟΔΣΑ, μεταξύ του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, Λευκάδας και Μεγανησίου εξέφρασε στον Prisma 91,6 ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας Νώντας Μωραΐτης.

Όπως ανέφερε, “ο ΧΥΤΑ Παλαίρου έχει δεχθεί στο παρελθόν δεκάδες τόνους σκουπιδιών από την Ολυμπία και το δήμο Αιγιαλείας, επομένως πρόκειται για μία ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, καθώς κανείς δεν μας έχει διαβεβαιώσει, παρόλο που το έχουμε θέσει πολλές φορές ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, πόσους όγκους σκουπιδιών έχει δεχτεί το υπάρχον κύτταρο, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχουν δύο γεωτρήσεις, το δίκτυο των οποίων μεταφέρει νερό στην Πάλαιρο και στην Πογωνιά.

Αυτό μέσα από κάποιες μελέτες έχει βγει ακατάλληλο προς πόση, επομένως πρόκειται για μία συνολική προβληματική κατάσταση για το ΧΥΤΑ Παλαίρου, καθώς στην παραλαβή παράδοση από την περιφέρεια του ΧΥΤΑ υπάρχει ένα έγγραφο, κάποιων ατελειών αναφορικά με την λειτουργία του και κατά πόσο μπορεί να λειτουργεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και να τηρούνται οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις που χρειάζεται για να έχει έναν όγκο σκουπιδιών.

Ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας παράγει περίπου 10.000 τόνους σκουπιδιών και εμείς ρωτάμε πως αν έρθουν οι 12.000 τόνοι και από τον Δήμο Λευκάδας, πρέπει να εξετάσουμε το πόσο έχει επιβαρυνθεί το συγκεκριμένο κύτταρο και αυτό δημιουργεί πολλά ερωτήματα που προβληματίζουν την περιοχή, καθώς οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μία ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, θα επωμιστεί ένα επιπρόσθετο βάρος στο να δοθεί μία λύση στην οξυμένη κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων της Λευκάδας.

Για εμάς η συγκεκριμένη τροπολογία είναι φωτογραφική, καθώς είναι μία εισήγηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά που πέρασε μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, που ουσιαστικά φωτογράφιζε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Λευκάδα.

Η τροπολογία αυτή ψηφίστηκε μετά την εισήγηση του κυρίου Καββαδά 30 Οκτωβρίου και στις 11 Νοεμβρίου η δημοτική αρχή Λευκάδας έκανε αίτημα προς τον ΦΟΔΣΑ να δεχτεί 12.000 τόνους σκουπιδιών. Εμείς θέτουμε το εξής ερώτημα, γιατί το προηγούμενο διάστημα ο ΦΟΔΣΑ δεν δεχόταν τα σκουπίδια της ΄Λευκάδας και αυτό αποδεικνύει ότι υπήρχε μία στοχευμένη παρέμβαση να υπάρξει αυτή η λύση, ωστόσο αυτή η λύση έχει δύο μέρη το ένα έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση, αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Είναι ολοφάνερο ότι το κόστος που θα επωμιστούν και οι δημότες της Λευκάδας θα είναι υψηλό, καθώς ο τόνος θα κοστίζει 40 ευρώ μόνο για να μπει στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, μαζί με το κόστος μεταφοράς, το οποίο αν υπολογίσουμε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι 12.000 τόνοι, όλο αυτό θα το επωμιστούν οι πολίτες της Λευκάδας μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.

Αναφορικά με τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και τον αρχικό σχεδιασμό ο δήμος να συμμετάσχει σε έναν ενιαίο ΦΟΔΣΑ της Αιτωλοακαρνανίας εκεί θα ήταν 25 τα μέλη, ενώ στον νέο ΦΟΣΔΑ η επιτροπή διαχείρισης θα είναι πενταμελής, με δύο μέλη από το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, δύο από τη Λευκάδα και έναν από το δήμο Μεγανησίου.

Σίγουρα είναι ένα θέμα για το πώς εκλαμβάνονται και αντιλαμβάνονται οι δημοτικές αρχές την διαχείριση των απορριμμάτων ως μία χρυσοφόρα μπίζνα που θα παραχωρηθεί στους ιδιώτες, και η δημιουργία του ΦΟΔΣΑ είναι μία πιο ελεγχόμενη κατάσταση, όταν υπάρχουν λιγότερα μέλη, επομένως αυτή η τροπολογία, ήρθε με τέτοιο τρόπο ώστε να λύσει αυτό το αυξημένο πρόβλημα.

Εμείς όμως αυτό που προτάσσουμε και θέλουμε να το μάθει και ο κόσμος της Λευκάδας, είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ώστε το πρόβλημα να οξύνεται σε ένα οριακό σημείο, που οι πολίτες επιλέγουν να πάρουν τα σκουπίδια οι ιδιώτες, ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσουν λίγο προκειμένου να φύγουν και εμείς το αντικρούουμε αυτό.

Εμείς επισημαίνουμε πως διαχρονικά το πρόβλημα των απορριμμάτων έχει οξυνθεί και πως όλες οι κυβερνήσεις και νομαρχιακές παλαιότερα, περιφερειακές σήμερα και δημοτικές αρχές μεθόδευσαν αυτό τον τρόπο διαχείρισης και όξυνσης της διαχείρισης των απορριμμάτων, με έναν τρόπο όπου σήμερα οι πολίτες εκβιαστικά δέχονται τέτοιες λύσεις, με μεγάλο κόστος για την τσέπη τους, αλλά και για το περιβάλλον.

Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε μία λύση, η οποία βραχυπρόθεσμα δίνει μία διέξοδο, αλλά πρέπει να τονίσουμε και την μακροπρόθεσμη λύση, πώς γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες, καθώς αυτή η λύση ισοδυναμεί παράλληλα με ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που πάει να δημιουργηθεί στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, επομένως βλέποντας συνολικά το θέμα αυτό τοποθετηθήκαμε εξαρχής και καταψηφίσαμε την πρόταση της δημοτικής αρχής για την σύσταση ενιαίου φορέα μεταξύ τριών δήμων».

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=emWF56i4s7Q&w=640&h=360]

(Πηγή: prismaradio.gr)

Πηγή: Kolivas.de


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.