Η «Καλαμισάνα»Χρυσούλα Νταλάκα με την εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας

Leuchtturm_Algarve

Στο Σαγκρές της Πορτογαλίας, ένα κεφαλοχώρι 1900 κατοίκων στο πιο νοτιοδυτικό σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης, φιλοξενήθηκε το διάστημα από τις 6 έως και 10 Σεπτεμβρίου 2018, από την Πορτογαλική Ομοσπονδία Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων, το XXXI Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας που διοργανώνει κάθε δύο χρόνια η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υποβρυχίου Δραστηριότητος (CMAS). Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε φέτος και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας Γυναικών.

5_ntalaka_Sagres

Στην ελληνική ομάδα συμμετείχαν οι αθλητές Κώστας Μακρής, Γιάννης Ρίγκας και Τάσης Περούλης, με αρχηγό της ομάδας τον Νίκο Καμπάνη, που επιλέχθηκαν από το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.) που εποπτεύει το άθλημα στη χώρα μας, ενώ στην ελληνική γυναικεία αποστολή πήραν μέρος η Φοίβη Σκοτίδα, η Έλενα Σαρρή και η «Καλαμισάνα» Χρυσούλα Νταλάκα, δασκάλα στον Κάλαμο Λευκάδας, για την οποία γράψαμε πρόσφατα.

3_ntalaka_Sagres

Στα τελικά αποτελέσματα των Γυναικών η ελληνική ομάδα κατετάγη στην 4η θέση, ενώ στα ατομικά η Χρυσούλα Νταλάκα κατέλαβε την 12η θέση (η Έλενα Σαρρή κατέλαβε την 4η και η Φοίβη Σκοτίδα την 11η θέση). Η Ελληνική ανδρική ομάδα κατετάγη στην 6η θέση, μετά την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Νέα Ζηλανδία και την Κροατία, ενώ στα ατομικά αποτελέσματα ο Τάσης Περούλης κατέλαβε την 12η, ο Γιάννης Ρίγκας την 18η και ο Κώστας Μακρής την 26η θέση (προσωρινά αποτελέσματα).

2_ntalaka_Sagres

Όπως σημειώνει το εξειδικευμένο site boatfishing.gr (εκδίδει και το περιοδικό Boat & Fishing in Greece) οι συνθήκες που επικρατούσαν στα νερά της Πορτογαλίας ήταν εντελώς διαφορετικές από την Ελλάδα: Μηδενική ορατότητα (βαριά στα 4 μέτρα), θερμοκρασία νερού από 13 – 16 βαθμούς (ψάρεμα με 8άρες στολές), και μεγάλα κύματα σουέλ από τον ωκεανό που φτάνουν τα 4 – 5 μέτρα, γεγονός που ίσως να δυσκόλεψε τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών.

4_ntalaka_Sagres

Σημειώνεται ότι η υποβρύχια αλιεία αποτελεί σήμερα παγκοσμίως θεσμοθετημένο άθλημα σε πάρα πολλά κράτη και εποπτεύεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υποβρυχίου Δραστηριότητος (CMAS). Έχει θεσμοθετημένα ηπειρωτικά και παγκόσμια πρωταθλήματα, που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια. Το 2016 το παγκόσμιο πρωτάθλημα διοργανώθηκε στην Σύρο. Οι μεγάλες δυνάμεις που κυριαρχούν σ’ αυτό είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία.

1_ntalaka_Sagres

Στην Ελλάδα ο θεσμός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ξεκίνησε το 1956 με συνεχείς διοργανώσεις μέχρι σήμερα. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργανώνεται από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ» (Ε.Ο.Y.Δ.Α.), με ειδική αθλητική αναγνώριση από τη Γ.Γ.Α., που ιδρύθηκε το 1952.

Τα τελευταία χρόνια (από το 1997 και μετά) η εθνική ομάδα έλαβε μέρος σε όλα τα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα καταλαμβάνοντας ικανοποιητικές θέσεις (καλύτερες η 2η στην Ευρώπη το 2013 και η 4η στον κόσμο το 2010). Ατομικά το πρώτο μετάλλιο (από το 1954 που η εθνική μας μετέχει στα διεθνή πρωταθλήματα) ήρθε μόλις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2007, όπου ο Γ. Δεγαΐτας κατετάγη 3ος ανάμεσα σε 46 αθλητές χαρίζοντας στο άθλημα την κορυφαία του στιγμή όσον αφορά τη χώρα μας ως εκείνη την ώρα.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2008, ήταν η ώρα του Γιάννη Σιδέρη να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του διεθνούς αγωνιστικού ψαροτούφεκου. Κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στην Isla Margarita της Βενεζουέλας, πήρε αυτός τη σκυτάλη της ύψιστης ελληνικής ατομικής διακρίσεως. Τέλος το 2013 ο Μανώλης Γιάνκος “πάτησε” στην κορυφή της Ευρώπης – Αφρικής κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωαφρικανικό πρωτάθλημα του Helsinki κατατροπώνοντας με μεγάλη διαφορά όλους τους ανταγωνιστές του.

Πηγή: Kolivas.de


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.