Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών χρήζει επανασχεδιασμού

Οι mega-πυρκαγιές που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια και συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, ανατρέπουν τα δεδομένα και επιβάλλουν επανασχεδιασμό των μέτρων προστασίας. Εκτός από τις φονικές φωτιές στο Μάτι και την Καλιφόρνια, φέτος για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα δοκιμάστηκαν χώρες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία.

Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα που οργάνωσε το ΓΕΩΤΕΕ με θέμα τα σχέδια διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών. Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις αρνητικές συνέπειες του νόμου 2612/1998, με τον οποίο απομακρύνθηκαν οι δασικές υπηρεσίες και ανατέθηκε στην Πυροσβεστική ο συντονιστικός ρόλος στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ζήτησαν να εκπονηθούν ολοκληρωμένα σχέδια, στα οποία θα υπάρχει ρόλος για όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα για τους δασολόγους.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, προκύπτει ότι το 40% των ελληνικών δασών χαρακτηρίζονται ευάλωτα στη φωτιά, καθώς αποτελούνται από πεύκα τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη των πυρκαγιών, σε αντίθεση με τα πλατύφυλλα που την επιβραδύνουν.

Ο Νικόλαος Γρηγοριάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, αποκάλυψε ότι οι φωτιές αποτελούν τον τέταρτο σε σημασία παράγοντα αφανισμού των δασών, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκονται οι εκχερσώσεις για οικιστικές αναπτύξεις αλλά και για αγροτικές χρήσεις. 

Την εικοσαετία 1997-2017 είχαν αφανιστεί από πυρκαγιές δασικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 500.000 στρεμμάτων, που συνοδεύτηκαν από μεγάλες καταστροφές και κυρίως από 123 θύματα. Η εικόνα άλλαξε με τις φετινές πυρκαγιές στην Αττική.

«Δεν ήταν μια καταστροφική χρονιά, αλλά μια καταστροφική ημέρα», ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του αρχιπύραρχου Χρήστου Λάμπρη, διευθυντή των Πυροσβεστικών επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Από τα στοιχεία που έδωσε, στη χώρα μας υπάρχουν 14.000
πυροσβέστες και 1.700 εθελοντές, 195 υδροφόρα και άλλα 140 βοηθητικά οχήματα, καθώς και εναέρια μέσα, από τα οποία δεν είναι όλα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

«Οι πόροι και τα μέσα ποτέ δεν θα είναι αρκετά σε περιπτώσεις όπως αυτή στο Μάτι», τόνισε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν όρια στους μηχανισμούς καταστολής, οι οποίοι είναι πιθανόν και να καταρρεύσουν».

«Μόνον όταν το ισοζύγιο κλείνει προς την πρόληψη θα έχουμε λιγότερες πυρκαγιές», τόνισε με έμφαση ο Νίκος Χλύκας, πρόεδρος του πανελλαδικού Συνδέσμου γεωτεχνικών μελετητών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν ολοκληρωμένα σχέδια σε κάθε δασική ενότητα, σημειώνοντας ότι ως τώρα έχει εκπονηθεί μόνον για την Πάρνηθα, με πρωτοβουλία του δασαρχείου και του Φορέα Διαχείρισης του εθνικού δρυμού.

Υπογράμμισε ότι για τη θωράκιση της Αττικής από τις πυρκαγιές, αλλά και για τις πλημμύρες που ακολουθούν, χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις που δεν μπορούν να εξασφαλιστούν, επομένως πρέπει να εκπονηθούν σχέδια που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των φορέων και κυρίως των πολιτών.

[related-articles]

Πηγή: Efsyn.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.