Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Ερώτηση στη Βουλή για απολύσεις στην «ΠΙΝΔΟ» από το ΚΚΕ

Στη δημοσιότητα έδωσε το ΚΚΕ το κείμενο Κοινοβουλευτικής Ερώτησης που κατέθεσε σχετικά με απολύσεις στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ»:

«Στις 30 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων Α.Π.Σ.Ι. « Η ΠΙΝΔΟΣ» οι απολύσεις 4 εργατών, ανάμεσά τους και απεργού της απεργίας της 26ης Νοεμβρίου (ζυγιστή στα σφαγεία).

Η συγκεκριμένη εταιρεία το 2019 έκλεισε με κύκλο εργασιών 270,11 εκατ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ το 2018 και 219,89 εκατ. ευρώ το 2017. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIDTA) για το 2019 διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 9,53 εκατ. ευρώ σε σχέση με 9,13 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν σημαντικά ποσά κάθε έτος, αφού οι εργολαβικοί εργάτες δουλεύουν μέσω δουλεμπορικού γραφείου χωρίς κανένας να παρεμβαίνει, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλοί από αυτούς ασφαλίζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση αν και δε δουλεύουν λιγότερο από 8-10 ή 12 ώρες ημερησίως.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση αυτή μέσα στον Οκτώβριο είχε περισσότερα από 50 κρούσματα Covid-19, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργατών της, των οικογενειών τους. Με ευθύνη του ΕΟΔΥ, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας δεν έγιναν έγκαιρα οι απαραίτητοι έλεγχοι, δε λήφθηκαν ποτέ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έγινε εστία διασποράς για όλο το Νομό.

Με την απόλυση απεργού η εταιρία επιχειρεί να απαγορεύσει τη συνδικαλιστική δράση. Δε δίστασε μάλιστα να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας για να διακόψει την παρέμβαση του Προέδρου και μελών της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων το βράδυ της 1/1/21, ενώ απαγόρευσε την είσοδο του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου στο εργοστάσιο, στις 8/1/21.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του Α.Π.Σ.Ι. «Η ΠΙΝΔΟΣ» μέσα στο 2020 έγιναν πάνω από 60 απολύσεις και προτίθεται να κάνει και άλλες προκειμένου να αυξήσει τους εργολαβικούς εργάτες, δίνοντας μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής σε εργολάβους, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει την εργολαβία μόνο για έκτακτες ή εποχιακές ανάγκες.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Δεδομένης της κρατικής ενίσχυσης, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την ανάκληση των καταχρηστικών απολύσεων;

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την ελάχιστη προστασία των εργατών του Α.Π.Σ.Ι. «Η ΠΙΝΔΟΣ» από την εργοδοτική αυθαιρεσία;»

[δελτίο τύπου]

Πηγή: Epirusnews.eu


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.