Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Επιστολή αποφοίτων του ΔΠΠΝΤ στο Υπουργείο Παιδείας για την επανίδρυση του τμήματος

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας ζητάει να μάθει τις προθέσεις σχετικά με την επανίδρυση του τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο. Παράλληλα η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμαρχο Αγρινίου.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι απόφοιτοι του τμήματος στην επιστολή τους, «επιθυμούμε να μας ενημερώσετε ποιες είναι οι προθέσεις σας, ως προς την επανίδρυση του τμήματος και ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα να μας γνωστοποιήσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, καθώς έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι,

Ο «Σύλλογος Αποφοίτων Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών» με διακριτό τίτλο «ΔΙ.ΠΟ.ΝΕ.Τ.» ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμ.116Σ/22-7-2020 απόφαση/διάταξη του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης. Ως σύλλογος, εκπροσωπούμε το σύνολο των αποφοίτων του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Δ.Π.Π.Ν.Τ. που προέρχονται και από τις τρεις (3) Διοικητικές Πανεπιστημιακές Μονάδες1 , όπου ανήκε το τμήμα από την ημέρα ίδρυσής του στις 22/7/2004, τους αποφοίτους του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, όπως και τους διδάκτορες του Δ.Π.Π.Ν.Τ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Γραμματεία του τμήματος σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 500 απόφοιτοι σε διαφορετικές περιοχές όλης της χώρας.

Είμαστε ενήμεροι, πως από τον Ιούλιο του 2020 έχει σταλεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών προς την ΕΘΑΕΕ, επίσημο αίτημα για την επανίδρυση του τμήματος Δ.Π.Π.Ν.Τ.. Επιθυμούμε να μας ενημερώσετε ποιες είναι οι προθέσεις σας, ως προς την επανίδρυση του τμήματος και ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα να μας γνωστοποιήσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, καθώς έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι η πρώην ΑΔΙΠ νυν ΕΘΑΕΕ, τ ον Ιανουάριο 2019 πιστοποίησε το εν λόγω τμήμα με άριστη αξιολόγηση και ε ξασφάλισε τη λειτουργία του μέχρι το 2023. Παρ’ όλα αυτά, το καλοκαίρι του 2019 λίγο πριν τις Εθνικές Εκλογές, το τμήμα μας καταργήθηκε χωρίς αιτιολόγηση 2 . Ένα σύγχρονο τμήμα ΑΕΙ που ιδρύθηκε με στόχο να προάγει τη διαχείριση του πολιτισμού μέσα από τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία αξιολόγηση της ΑΔΙΠ «Το καινοτόμο χαρακτηριστικό του Τμήματος που είναι η διεπιστημονικότητα του προγράμματος σπουδών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Με την αύξηση της προβολής του μέσω πρόσθετων συνεργασιών, το Τμήμα θα μπορούσε να καθιερωθεί ως ο κορυφαίος πάροχος της ακαδημαϊκής αριστείας στον τομέα». Τη συγκεκριμένη πιστοποίηση υπογράφουν δύο Καθηγητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τρεις Καθηγητές από την Κύπρο.

Όπως είναι γνωστό, ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, καθώς χαρακτηρίζεται ως η βαριά βιομηχανία της χώρας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαίτερη φύση του αντικειμένου του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών κρίνουμε ατυχές το συμβάν της κατάργησής του σε μια κομβική εποχή, όπου οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός πολιτισμός ακμάζουν. Πόσο μάλλον τώρα, όπου ο κορονοϊός έχει επιβάλει νέα δεδομένα στη διαχείριση και λειτουργία των πολιτιστικών οργανισμών.

Εν κατακλείδι, ο ρόλος του πολιτιστικού διαχειριστή κρίνεται αναγκαίος σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με πλούσια υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Θέσατε, λοιπόν, φρένο σε ένα καινοτόμο τμήμα, υποβαθμίζοντας έναν σημαντικό κλάδο, που καλείται να διαχειριστεί το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δοθεί ξανά πνοή στο εν λόγω τμήμα.

Ελπίζουμε για τις άμεσες ενέργειες σας και αναμένουμε επίσημα την απάντησή σας για το ζήτημα μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Πηγή: karvasaras.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.