Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Επιστημονικό συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής με θέμα «Ενημέρωση και Δημοκρατία»

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ενημέρωση και Δημοκρατία» διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα MC3). «Ένα μεγάλο συνέδριο, για ένα θέμα που βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας, των δημόσιων συζητήσεων, αλλά και των θεωρητικών αναζητήσεων: τη σχέση Τύπου και Δημοκρατίας», αναφέρεται σχετικά και τονίζεται ότι «η ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη, στο δημοκρατικό πολίτευμα, προϋποθέτει την ενημέρωση και τη γνώση του για όσα καθορίζουν τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά γεγονότα». «Έτσι, η ενημέρωση συνδέεται με την ποιότητα της Δημοκρατίας και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι καθοριστικός στην κατοχύρωση και την εύρυθμη λειτουργία της», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Όπως τονίζουν άλλωστε, «στην εποχή μας, όπου όλα τα μέσα παλαιά και νέα, έντυπα και ηλεκτρονικά, κοινωνικής δικτύωσης- κυριαρχούν στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο όσο ποτέ άλλοτε, προκύπτει μια σειρά -ακόμα και αντιφατικών φαινομενικά- ερωτημάτων σχετικά με τη σύνδεσή τους με την πολιτική ζωή της χώρας». Η σχέση Τύπου και πολιτικής λειτουργίας, τα όρια της κριτικής, της λογοκρισίας και της αυτολογοκρισίας στα ΜΜΕ, η σημασία των νέων μέσων ενημέρωσης και η δυναμική που έχουν αποκτήσει, ο ρόλος της ιδεολογίας και της προπαγάνδας και πολλά άλλα επίμαχα ζητήματα, είναι μεταξύ εκείνων που θα αναδείξει το συνέδριο, το οποίο ως στόχο θέτει να διαμορφώνει τον χώρο «για έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ επιστημόνων, ερευνητών και ανθρώπων των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας». «Ἡ δημοσιότης εἶναι  ψυχὴ τῆς δικαιοσύνης», σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του φιλέλληνα  τυπογράφου και εκδότη Ιάκωβου Μάγερ (που την αντλεί από τον Τζέρεμι Μπένθαμ). «Και της Δημοκρατίας, επίσης, μπορούμε να συμπληρώσουμε, παραφράζοντάς τη. Το συνέδριο θέλει να θυμίσει και να επαναφέρει στο επίκεντρο του προβληματισμού τη σχέση αυτή», υπογραμμίζει το Ίδρυμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: Tovima.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.