Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

«Εξαπατηθήκαμε» λένε μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρου για το καταφύγιο

Συνεδριάζει την Τρίτη το Κοινοτικό Συμβούλιο με θέμα την αναίρεση της απόφασης – Μια αυτοψία στην προτεινόμενη θέση «Κανάλι»

Kanali

Μετά τις αντιδράσεις του κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Αλεξάνδρου για την απόφαση της δημοτικής Αρχής να κατασκευάσει καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή «Κανάλι» της Κοινότητας Αλεξάνδρου, που είχε ως αποτέλεσμα και την παραίτηση για «λόγους υγείας» του προσφάτως εκλεγμένου με ευρεία πλειοψηφία προέδρου της Κοινότητας, αλλά και μετά τη δημόσια κοινή τοποθέτηση των δύο φιλοζωικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, της Animal Care Lefkas και του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας, που αντιτίθενται στη δημιουργία καταφυγίου, διαψεύδοντας «κάθε φήμη που τους θέλει να συμφωνούν με τον Δήμο» για την ίδρυσή του, εξελίξεις υπάρχουν για το ζήτημα αυτό, που δείχνουν αφενός με την προχειρότητα αφετέρου δε την πρακτική και μεθοδολογία που ακολούθησε η δημοτική Αρχή.

85020726_2954590201270492_3670222396800892928_oΟρθοφωτογραφία της Κτηματολόγιο ΑΕ με το φερόμενο ως δημοτικό ακίνητο

Έτσι, συνεδριάζει εκ νέου την προσεχή Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020 στις 6.00 το απόγευμα στο Κοινοτικό Κατάστημα Νικιάνας το Κοινοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρου, με αποκλειστικό θέμα την αναίρεση της προηγούμενης ομόφωνης απόφασής του -τέσσερα παρόντα μέλη υπέρ και συναίνεση δια τηλεφώνου του πέμπτου μέλους του-, αφού, όπως λένε, «εξαπατήθηκαν» (ακριβής όρος που χρησιμοποιήθηκε) από τους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής, χωρίς όμως και αυτοί οι ίδιοι να είναι άμοιροι των ευθυνών, αφού δεν ζήτησαν προηγούμενα να τους υποδειχτεί ο ακριβής χώρος ώστε να κάνουν μια αυτοψία της προτεινόμενης θέσης, αλλά και τη γνώμη των κατοίκων της κοινότητας (λαϊκή συνέλευση) πριν την συνεδρίαση για το ζήτημα αυτό.

19_kanali_Alexandrou_katafygioΕμφανείς ακόμη οι λιθιές κατά μήκος του φερόμενου ως δημοτικού ακινήτου

Το κύριο, εκτός των άλλων (τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων, μεγάλη «επένδυση» 300.000 €, θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν) που τους ειπώθηκε, ήταν ότι η προτεινόμενη θέση για την κατασκευή του καταφυγίου βρίσκεται σε απόσταση επτά (7) χιλιομέτρων από τους ορεινούς οικισμούς της Κοινότητας Αλεξάνδρου. Έτσι προέκυψε η θέση «Βρυσούλα» όπου βρίσκεται και μια παλιά γεώτρηση, που ήταν στις προθέσεις του κοινοτικού συμβουλίου να μπει ξανά σε λειτουργία ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη ει δυνατόν υδροδότηση των ορεινών οικισμών σε περίπτωση που εμφανίζει βλάβη η παροχή από το κεντρικό δίκτυο (σήμερα η υδροδότηση γίνεται με επιφανειακό πλαστικό αγωγό από τους Σφακιώτες), για την οποία ήδη γράψαμε και έγινε επίσης ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο. «Εγώ ψήφισα «Βρυσούλα»» μας είπε και ο μοναδικός εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο κοινοτικό συμβούλιο και όχι «Κανάλι» κοντά στο χωριό. Για την ίδια θέση (Βρυσούλα) ψήφισαν προφανώς και τα υπόλοιπα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην, πλέον, προέδρου της Κοινότητας.

24_kanali_Alexandrou_katafygioΟ χώρος όπου προβλέπεται να γίνουν οι μεταλλικές κατασκευές. Δίπλα η κολώνα της ΔΕΗ…

Την φερόμενη ως δημοτική έκταση των 14.466,75 τ.μ. στη θέση «Κανάλι» της Κοινότητας Αλεξάνδρου, η οποία προτείνεται από τη δημοτική Αρχή Λευκάδας για την κατασκευή και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, κι όπου επίσης πρόκειται να μεταφερθεί μελλοντικά το Δημοτικό Κτηνιατρείο, επισκεφθήκαμε πρόσφατα με έναν άριστο γνώστη της περιοχής, λόγω του επαγγέλματος του γεωργοκτηνοτρόφου που άσκησε για πολλά χρόνια στην περιοχή αυτή, γεννηθέντα το 1947 στο χωριό Αλέξανδρος, τον Γιώργο Σούνδια (Μέτορα).

33_kanali_Alexandrou_katafygioΤο αντλιοστάσιο όπου τερματίζει το φερόμενο ως δημοτικό ακίνητο

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του αλλά και πολλών άλλων παλιών Αλεξανδριτών στην έκταση αυτή των 14,5 στρεμμάτων, η οποία φαίνεται όντως στο Κτηματολόγιο να είναι κοινοτική, με αριθμό Κ.Α.Ε.Κ. 340050409043 και αρχική δήλωση εγγραφής στις 2 Οκτώβρη του 1999, υπάρχουν εκτός από την κοινοτική έκταση που περιορίζεται κυρίως στον σημερινό κυπαρισσόλογγο, πολλές ιδιωτικές ιδιοκτησίες, αδιάψευστος μάρτυρες των οποίων παραμένουν ακόμη να είναι μέχρι σήμερα οι χαρακτηριστικές για το λευκαδίτικο τοπίο λιθιές, που χρησίμευαν εκτός των άλλων και για την οριοθέτηση ιδιοκτησιών. Ως ιδιοκτήτες στην φερόμενη κοινοτική έκταση όπου καλλιεργούταν παλιά, λινάρι, βρώμη, αγριοκόκι κ.ά., αναφέρονται (με τα παρωνύμια τους) οι Κασταβίρας (ο ίδιος ο Γ. Σούνδιας θυμάται που όργωνε το χωράφι του), Δασκαλάκιας, Λιανέοι, Μυταράς, Νικολής, Τζαραίοι κ.ά..

35_kanali_Alexandrou_katafygioΚαι ο μετρητής της ΔΕΗ στον τοίχο του αντλιοστασίου…

Με δεδομένο ότι είναι γνωστό το μπάχαλο του Κτηματολογίου που λειτούργησε πιλοτικά την εποχή εκείνη και στην Κοινότητα Αλεξάνδρου, αλλά και του γεγονότος ότι η καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών στο πιλοτικό πρόγραμμα κτηματογράφησης, για όλη τη χώρα, είναι η 31η Δεκέμβρη 2020, που σημαίνει ότι μέχρι τότε μπορεί ο κάθε ιδιώτης βασιζόμενος σε μαρτυρίες και παλιές αεροφωτογραφίες όπου διακρίνονται οι αναβαθμίδες με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του, καλό θα ήταν η δημοτική Αρχή να αναθεωρήσει την επιλογή της για τη θέση όπου προτίθεται να κατασκευάσει το καταφύγιο, που ας σημειωθεί ότι ήταν στην εισήγησή της για το θέμα αυτό που υπερψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

36_kanali_Alexandrou_katafygioΤους βρήκαμε να ρίχνουν μπάζα στο δρόμο για να περάσει το αγροτικό αυτοκίνητο

Επειδή στο εν λόγω μακρόστενο ακίνητο, που μας θυμίζει προσωπικά βλέποντάς το στις ορθοφωτογραφίες της Κτηματολόγιο ΑΕ τον χάρτη της Κρήτης μετατοπισμένο κατά 45º, το οποίο ξεκινά από το χωράφι του Θανάση Μανωλίτση (Λαμπόβα) -ένα ίσωμα απέναντι από το παλιό χοιροστάσιο του Σπ. Μανωλίτση (Δία)- και φτάνει μέχρι το αντλιοστάσιο της Κοινότητας (για τη γεώτρηση στη «Βρυσούλα»), υπάρχουν κατά μήκος του 3-4 κολώνες ηλεκτροφωτισμού, με την τελευταία να βρίσκεται δίπλα από το αντλιοστάσιο και την πρώτη με μετασχηματιστή δίπλα από το χοιροστάσιο, εντύπωση μας προκάλεσε η απάντηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Ευτύχιου Ζουριδάκη, σε ερώτηση της δημοτικής συμβούλου κας Σεβαστής Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα στο δημοτικό συμβούλιο, αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο.

Είπε, απατώντας στη σχετική ερώτηση: «Το επισκέφτηκα πραγματικά. Θέλει μια εξυγίανσή ο χώρος που είναι κάπου λογγωμένος κι όλα αυτά. Οι άδειες θα κατατεθούν εν ευθέτω χρόνω. Είναι μικρής κλίμακας, περίφραξη, μπετόν 30 πόντων και το μεταλλικό κτίριο. Για την ηλεκτροδότηση μπορεί (να γίνει) και με πάνελ ηλιακά, να πάρουμε ρεύμα κι όλα αυτά…». Τα συμπεράσματα δικά σας…

Άλμπουμ με 39 φωτογραφίες
Για να δείτε το άλμπουμ σε ξεχωριστό παράθυρο κάντε κλικ στον τίτλο

Η περιοχή «Κανάλι» όπου προβλέπεται να γίνει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Πηγή: Kolivas.de


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.