Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

“ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ …ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΕΛΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ;”

«Διεμερίσατο τα ιμάτιά μου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον».  Η περιγραφική αυτή φράση με την οποία ο προφήτης προφητεύει με εντυπωσιακή ακρίβεια μάλιστα, το μοίρασμα των ιματίων του Ιησού Χριστού κάτω από το Σταυρό κατά την Σταύρωση, όπως διαφαίνεται -κι ευχόμαστε να διαψευστούμε- θα επαναληφθεί και στην περίπτωση του Νέου Νοσοκομείου της Λευκάδας(!)

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, ήδη ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Σολδάτος έσπευσε να λάβει πρώτος το τμήμα των … ιματίων που θεωρεί ότι του αναλογεί. Το παράδειγμά του, με την  επίσπευση της μεταφοράς του παλαιού στο νέο και την τελετή των εγκαινίων που θα ακολουθήσει, φαίνεται πως θα  μιμηθεί και η κεντρική πολιτική ηγεσίας μας, με την συνδρομή και τις ευλογίες της τοπικής.

Τα προμηνύματα ήρθαν από το πρόσφατο ρεπορτάζ της κρατικής (και πάντα φιλοκυβερνητικής) ΕΡΤ, σύμφωνα με το οποίο η λειτουργία του νέου νοσοκομείου θα ξεκινήσει με την …μεταφορά ουσιαστικά του παλαιού μέχρι το τέλος του Απριλίου. Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται επίσης, ότι λόγω του διπλασιασμού των ιατρών που υπηρετούν στην μαιευτική κλινική του υπάρχοντος νοσοκομείου, η συγκεκριμένη κλινική προσφέρει κανονικά τις απαιτούμενες σχετικές υπηρεσίες…

Καμία αναφορά δεν γίνεται  στο ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στις άλλες κλινικές του νοσοκομείου μας. Στο οποίο  νοσοκομείο από τις σαράντα πέντε (45) προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι επανδρωμένες μόνο οι τριάντα (30) (με 20 μόνιμους και 10 επικουρικούς γιατρούς).  Όμως με γιατρούς που υποχρεώνονται να εφημερεύουν 15 ημέρες το μήνα, που δεν παίρνουν την άδειά τους και που δεν έχουν επαρκή ξεκούραση, είναι λογικό να ελλοχεύει ο κίνδυνος του ιατρικού λάθους.

Συνεχόμενες βάρδιες και εξαντλητικά ωράρια όμως υπάρχουν και στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ οι μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικά και αναλώσιμα υλικά υποχρεώνουν τους ασθενείς και το περιβάλλον τους  να αγοράζουν οι ίδιοι τα απαιτούμενα για την νοσηλεία  τους είδη. Κι ακόμη υπάρχουν πεπαλαιωμένα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, χωρίς πρόβλεψη για αντικατάστασή τους …

Μάταια η διοίκηση προσπαθεί να καλύψει τα διάφορα κενά με εσωτερικές μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μετακινήσεις ιατρών πότε από το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Βόνιτσας και πότε από το Κ.Υ. Βασιλικής κλείνουν μεν κάποιες «τρύπες” στο νοσοκομείο, ανοίγουν  όμως μεγαλύτερες στα Κ.Υ. από τα οποία προέρχονται!…

Αυτά θα μετακομίσουν στο νέο κτήριο; Με αυτά θα λειτουργήσουν οι κλινικές και τα τμήματα του νέου νοσοκομείου (δηλαδή οι δύο παθολογικοί τομείς, η μονάδα εμφραγμάτων, τα τακτικά και τα επείγοντα περιστατικά, το ανεπτυγμένο παιδιατρικό, το μαιευτικό – γυναικολογικό, το χειρουργικό τμήμα, οι μονάδες τεχνικού νεφρού, εντατικής θεραπείας και μεσογειακής αναιμίας, ο εργαστηριακός τομέας);

Ο στόχος της Λευκάδας, ποτέ δεν ήταν μόνο η κατασκευή ενός σύγχρονου νέου νοσοκομειακού κτηρίου για να μετακομίσουμε σε αυτό τα προβλήματα και τις ελλείψεις του παλαιού. Στόχος ήταν και παραμένει η επαρκής και ορθή λειτουργία του νέου Νοσοκομείου μας, που θα προσφέρει στον πολίτη ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Και για να συμβεί αυτό, επιβάλλεται ο πλήρης εξοπλισμός και η επαρκής στελέχωσή του ώστε να είναι δυνατή η χωρίς προβλήματα λειτουργία του συνόλου των νοσηλευτικών μονάδων που προβλέπει ο Οργανισμός του.

Αυτούς τους στόχους προδιέγραψε – υποσχέθηκε και ο αρμοδιότερος όλων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης κατά την επίσκεψή του στο νέο κτήριο στις 07/09/2016 όπου είχε δηλώσει σχετικά : “Το νοσοκομείο της Λευκάδας περνάει την υγεία σε άλλο επίπεδο… Ενισχύεται ο προϋπολογισμός του από τον ΕΟΠΠΥ…  Θα ενισχυθεί άμεσα με 16 άτομα προσωπικό συν οκτώ επικουρικούς ιατρούς που νομίζω ότι είναι μια πολύ σοβαρή ένεση προσωπικού… Θα κοιτάξουμε στο μέτρο που αναλογεί στο νομό να ενισχυθεί και αυτό το νοσοκομείο προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει τις νοσηλευτικές μονάδες που προβλέπει ο Οργανισμός του και η δυνατότητα του κτηρίου…”

Εδώ η τοπική εξουσία οφείλει να «διορθώσει» τον υπουργό. Και να του κοινωνήσει μια πραγματικότητα που μάλλον αγνοούν (ή θέλουν να αγνοούν) όλα τα κεντρικά κυβερνητικά κλιμάκια: Δεν είναι αρκετό να ενισχυθεί το νοσοκομείο «στο μέτρο που αναλογεί στο νομό», δηλαδή των 22.000 κατοίκων, καθόσον αυτό εξυπηρετεί σε μόνιμη βάση υγειονομικά και το μεγαλύτερο μέρος της Ακαρνανίας. Άλλους τόσους  και ίσως περισσότερους κατοίκους δηλαδή!…

Δεν μας έκανε τελικά τη σοβαρή ένεση προσωπικού ο κ. Υπουργός, ενώ δεν γνωρίζουμε αν  ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου.  Γνωρίζουμε όμως ότι οφείλει να  “κοιτάξει” τα Οργανογράμματα του Νέου Νοσοκομειακού Ιδρύματός (Οργανόγραμμα Διοικητικής, Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας). Πόσες και ποιες είναι, οι προβλεπόμενες θέσεις ιατρών (ανά ειδικότητα), νοσηλευτών, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που απαιτούνται για τη λειτουργία του;  Πόσες από τις προβλεπόμενες θέσεις είναι καλυμμένες,  πόσες κενές και ποιών ειδικοτήτων και να τις επανδρώσει. Και αφού προσλάβει και συμπληρώσει το προσωπικό που λείπει τότε ας προχωρήσει στην μετακόμιση και στα εγκαίνια.

Η μοναδική δυνατότητα για άσκηση πίεσης που διαθέτει σήμερα η Λευκάδα είναι να αντιδράσει στην μεταφορά και στα πανηγύρια των εγκαινίων  του παλαιού στο νέο κτήριο, εάν προηγουμένως δεν καλυφθούν στοιχειωδώς οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις και δεν χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις λειτουργικές ανάγκες του. Εάν επιτρέψουμε την πραγματοποίηση της μετακόμισης και πολύ περισσότερο των εγκαινίων, τότε θα έχουμε χάσει κάθε διαπραγματευτικό όπλο και κατόπιν … εορτής πλέον, δεν θα μας βάζει κανείς από … κουβέντα.

Το ξεκίνημα της λειτουργίας του νέου με απλή μεταφορά του παλαιού θα ικανοποιήσει μόνο την … ανάγκη κάποιας  προεκλογικής φιέστας εγκαινίων και όχι τους ιδιοκτήτες του Λευκαδίτες. Δεν θα ήταν δηλαδή παρά μια επανάληψη τελετής «εγκαινίων», παρόμοια  με αυτή που έκανε -για τις κάμερες- ο πρωθυπουργός στο μετρό της Θεσσαλονίκης… Και μια τέτοια  εξέλιξη θα προδιαγράψει μετά βεβαιότητας την μελλοντική φθίνουσα πορεία και απαξίωσή του.

Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

πρώην Δήμαρχος Καρυάς

Πηγή: Lefkadaweb.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.